Mielone

Wpisy zawierające słowo kluczowe mielone.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

PULPETY PO AZJATYCKU ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: 1½ mięsa mielonego wieprzowego, 4 duże ząbki czosnku, 1 cebula,  100 ml mleka, 2 łyżeczki przyprawy Garam Masala, sól, pieprz, majeranek, bazylia do smaku, olej do smażenia. Składniki na farsz: 2 pory białe części, 6 średnich pomidorów, 1 twarda gruszka, sok z 1 cytryny do smaku, 1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej, 2 łyżeczki przyprawy Garam Masala, 3 łyżki rodzynek, 1 łyżka żurawiny suszonej, 8 sztuk moreli suszonych, przyprawy jak do masy mięsnej. Sposób przygotowania: Cebulę, czosnek obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, przestudzić. Mięso przełożyć do miski, dodać przesmażoną z czosnkiem cebulę, wlać mleko, wsypać wszystkie przyprawy do smaku i wyrobić gładką masę. Rękoma formować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i usmażyć na rumiano pulpety, zdjąć z patelni. Por umyć, oczyścić i pokroić w talarki. Gruszkę obrać, usunąć gniazda nas (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Kabaczek ( cukinia ) faszerowany ZEBRANE PRZEPISY

½ kg mielonego mięsa z dzika 1 kabaczek ( cukinia ) 25 dkg ryżu Olej jadalny Czosnek Stosowane przyprawy i zioła: Majeranek Kolendra Gorczyca Pieprz czarny Papryka mielona ostra i słodka Przyprawy korzenne – quri , kurkuma , Do przyrządzenia tej potrawy wybieramy średniej wielkości kabaczka o wadze maksymalnie do 2 kg . Obieramy go delikatnie ze skóry, przepoławiamy go i czyścimy z pestek i niepotrzebnych plew. Tak przygotowany kabaczek napełniamy przygotowanym wcześniej farszem mięsno ryżowym, podlewamy delikatnie wodą, odrobiną oleju i jak kto woli małą szklaneczką białego wytrawnego wina. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku do miękkości. Potrawę podajemy na gorąco. Przygotowanie farszu: Z uwagi na to, iż dziczyzna posiada swoiste walory smakowo zapachowe, mięso przygotowujemy tak jak w zasadniczym przepisie, następnie mielimy na maszynce na dość grubym sitku, do przyprawienia mięsa stosujemy szczególnie przyprawy ziołowe i korzenne. Tak przygotowane mięso mieszamy z ug (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Pikantne placki z dyniowatych i marchwi ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: 2 szklanki startej cukinii 1 szklanka startej dyni 1 szklanka startej marchwi 1 cebula 4 jaja 10 płaskich łyżekmąki olej do smażenia Przyprawy: po pół łyżeczki soli, curry i mielonej kolendry, 1/4 łyżeczki chilli Sposób przygotowania: Warzywa zetrzeć na tarce drobnych oczkach, cebulę drobno posiekać, wymieszać razem i posolić. Do warzyw dodać jajka, mąkę i przyprawy, dokładnie wymieszać. Smażyć złocisto-brązowe placuszki o grubości ok. 1 cm. Podawać gorące z kwaśną śmietaną wymieszaną z listkami tymianku.

Zobacz cały wpis na blogu »
Leczo z dynią ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: 80 dkg dyni 50 dkg mięsa mielonego 2 ugotowane ziemniaki 2 uduszone czerwone papryki 1 cebula 3 jajka koperek Sposób przygotowania: Dynie pokroić w kostkę i udusić. Mięso mielone podsmażyć z cebulą. Ziemniaki ugotowane pokroić w kostkę, paprykę również pokroić i poddusić. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić.

Zobacz cały wpis na blogu »
Tort z fasoli „Piękny Jaś” ZEBRANE PRZEPISY

Składniki:  15 jaj  ½ kg cukru  1 szklanka bułki tartej  6 szklanek ugotowanej, obranej ze skórki i zmielonej fasoli „jasiek”  skórka i sok z 1 cytryny  1½ łyżki mąki pszennej  cukier wanilinowy Sposób przygotowania: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać startą skórkę z cytryny. Stopniowo dodawać masę fasolową, bułkę tartą, cukier wanilinowy i sok z cytryny. Wszystko lekko wymieszać z pianą z białek i mąką pszenną. Przygotowane ciasto podzielić na 3 części i upiec każdą część osobno w dobrze nagrzanym piekarniku przez ok. 30 min. Posmarować kremem lub marmoladą i stroić według własnej inwencji.

Zobacz cały wpis na blogu »
KLOPSY Z MIELONEGO MIĘSA Z WARZYWAMI ZEBRANE PRZEPISY

500 g mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego cebula 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka Vegety z majerankiem czerwona papryka cukinia, pomidor, ogórek kostka drobiowa Vegeta bułka tarta łyżka masła klarowanego łyżka oliwy z oliwek jajko  Cebulę drobno posiekać w kosteczkę, podsmażyć delikatnie na patelni na maśle, następnie dodać do mięsa mielonego. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa. Doprawić Vegetą z majerankiem. Do mięsa wbić jajko i wsypać bułkę. Całość dokładnie wyrobić – formować nieduże kulki. Bulion Vegeta zagotować, wrzucać do niego klopsiki i gotować około 5-10 min. (w zależności od wielkości. Przygotować sałatkę z pokrojonych w kostkę świeżych warzyw, lekko skropionych oliwą. Można podawać z ryżem lub kaszą.

Zobacz cały wpis na blogu »
DOMOWA MUSZTARDA ZEBRANE PRZEPISY

70 g mielonej białej gorczycy, łyżeczka mielonej kurkumy,  po ćwierć szklanki białego octu winnego i oliwy, łyżka suszonego roztartego rozmarynu, łyżka usiekanych zielonych listków tymianku, po łyżeczce soli i białego pieprzu, łyżeczka miodu, łyżeczka zimnej przegotowanej wody. Wymieszaną z kurkumą gorczycę utrzeć w rondelku  z zimną wodą i octem winnym odstawić na 15-20 minut. Dodać pieprz, sól i miód, rondelek ustawić na garnku z gotującą się wiodą i ubijać trzepaczką aż powstanie gęsty gładki krem, rondelek wyjąć z garnka, sos przestudzić i stopniowo dolewając oliwę dokładnie ucierać. Pod koniec ucierania dodać usiekane listki tymianku; musztardę przełożyć do szczelnie zamykanego słoika, zostawić na 8-10 dni aby   (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
OMLET Z GROSZKIEM, PAPRYKĄ I ŚWIEŻYMI ZIOŁAMI ZEBRANE PRZEPISY

Czas przygotowania: 7 minut Liczba porcji: 1 Składniki: 1-2 średnie lub duże jajka szczypta soli odrobina świeżo zmielonego pieprzu 1 łyżeczka masła garść zielonego groszku (świeżego lub po wcześniejszym rozmrożeniu) garść papryki pokrojonej w paski, pomidor 1 plaster sera żółtego posiekane świeże zioła wg uznania (natka pietruszki, koperek, bazylia itp.) Sposób przygotowania: 1. Jajka wbij do miski i roztrzep z solą i pieprzem. 2. Patelnię rozgrzej na średnim ogniu, wrzuć masło i rozprowadź po dnie i brzegach patelni. 3. Wlej jajka na patelnię i poruszając patelnią albo używając szpatułki, rozprowadź jajka po całej jej powierzchni. 4. Przykręć ogień i wrzuć dodatki (np. garść groszku, paprykę pokrojoną w paski – surową albo podsmażoną, starty ser itp.). 5. Po około minucie potrząśnij patelnią tak, aby omlet odkleił się od brzegów patelni. 6. Używając szpatułki złóż omlet na pół i ostrożnie zsuń na talerz. 7. Podaj natychmiast. Można posypać ziołami, np. natką (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Zapiekanka afrykańska ZEBRANE PRZEPISY

5-6 średnich ziemniaków 5 małych cebulek (mogą być dymki) (50 dag) 2 łyżki oliwy lub oleju 30 dag bakłażanów 1 łyżka mąki 40 dag pomidorów sól 20 dag cukinii lub dyni 2 szklanki rosołu grzybowego z kostki 40 dag mielonego mięsa siekana natka pietruszki Najlepiej wybierać podłużne pomidory, które mają najwięcej smacznego miąższu a najmniej pestek. W oryginalnym przepisie używa się baraniny, ale jeszcze lepiej sprawdza się mielone mięso drobiowe, a wegetarianie mogą wykorzystać także proteinę sojową, którą przed wykorzystaniem należy zalać mocnym grzybowym rosołem z kostki i poczekać, aż napęcznieje, po czym odcisnąć. Ziemniaki, bakłażany, cukinię i pomidory umyć, obrać, pokroić w niewielką kostkę i wymieszać z mięsem. Dodać drobno posiekane cebulki, oliwę, lekko posolić, oprószyć mąką i znów dobrze wymieszać. Zalać dwoma szklankami rosołu z kostki lub gorącej wody (w tym wypadku nieco więcej posolić) i wstawić do piekarnika ro (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Dyniowe naleśniki z farszem z kaszy jęczmiennej i kurkami ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: Naleśniki: → 150 g mąki pszennej → 3/4 szklanki mleka → 1/2 szklanki puree z pieczonej dyni → 3 jajka → 1 łyżka oleju → 1/2 łyżeczki soli → 1/2 łyżeczka chilli → 1/2 łyżeczki mielonego imbiru Farsz: → 100 g kaszy jęczmiennej perłowej → 200 ml bulionu warzywnego → 1/2 dymki → 40 g świeżych kurek → łyżka masła → 20 g wędzonej mozzarelli lub oscypka → świeża kolendra → olej → sól, pieprz Sposób przygotowania: Na patelni, na rozgrzanym oleju usmażyć dymkę do jej zeszklenia. Dodać kaszę i chwilę smażyć, aż stanie się szklista. Po tym czasie podlać bulionem (po chochelce, cały czas mieszając do czasu, aż kasza będzie miękka). Na drugiej patelni usmażyć oczyszczone, umyte i pokrojone grzyby. W końcowej fazie gotowania kaszy dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać łyżkę ma (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Delicja serowo jabłkowa ZEBRANE PRZEPISY

30 porcje 55min Łatwy Składniki Ciasto: 500 g mąki 250 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 3 żółtka   Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 łyżki masła 2 galaretki malinowe   Masa serowa: 600 g sera białego zmielonego 180 g cukru pudru 200 g masła 1/2 szklanki mleka budyń waniliowy 3 jajka   Dodatkowo: czekolada mleczna z orzeszkami 1. Z podanych składników zarobić ciasto i podzielić na 3 części, upiec 3 placki w temp. 180 stopni przez ok 12- 15 minut. Czekoladę rozpuścić kąpieli wodnej. 2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, masło rozpuścić dodać jabłka i poddusić. Do gorących jabłek wmieszać galaretki malinowe. ( w razie potrzeby gdy jabłka puszczą dużo soku, odcisnąć ) 3. Żółtko i jajka utrzeć z cukrem i masłem, (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
SEROWIEC ZEBRANE PRZEPISY

Ciasto 20 dag mąki tortowej 10 dag cukru 10 dag masła 2 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie 1 kg białego sera zmielonego 10 dag masła 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 5 żółtek 7 białek 2 łyżki cukru 1 torebka budyniu waniliowego 1 szklanka rodzynek, migdałów, smażonej skórki z pomarańczy Kruche ciasto można kupić w sklepie, ale polecam przygotowanie go samemu. Podane składniki posiekać nożem, zagnieść w kulę i schłodzić w lodówce (ok. 40 min). Foremkę wyłożyć rozwałkowanym wcześniej kruchym ciastem i ponakłuwać je widelcem, by się nie wybrzuszyło podczas pieczenia. Tak przygotowane ciasto podpiec w piekarniku na złoty kolor w temp. 180°C. Ser utrzeć zmasłem, cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas ucierając, dodawać po jednym żółtku. Na końcu wymieszać zbudyniem wproszku i z przygotowanymi bakaliami. Ubić na sztywną pianę 7 białek z 2 łyżkami cukru. Delikatnie połączyć masę serową z ubitymi białkami i wylać równo na podp (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
ZUPA POMIDOROWA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW ZEBRANE PRZEPISY

Liczba porcji: 4 Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 200 g klusek lanych 2 kg dowolnych pomidorów (bawole serca, malinowe, lima, śli (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Roladki z nadziewane żółtym serem na sałatce z botwiny ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego 200 g kiełbasy podwędzanej 150 g sera żółtego edamskiego 2 jajka 3 ząbki c (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Pomidory nadziewane po turecku ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: 6 łyżek oliwy z oliwek, duża drobno posiekana cebula, 1¼ szklanki ryżu krótkoziarnistego, sól i  świeżo zmielony pieprz do  smaku, 1-2 łyżeczki cukru, 3 łyżki orzechów piniowych, 3 łyżki rodzynków, duży pomidor obrany i pokrojony na małe kawałki, łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego, 2 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty, 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku, 2 łyżki natki pietruszki, sok z  1 cytryny, 24 małe pomidory (o średnicy ok. 6 cm) Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i zeszklić cebulę. Dodać ryż i mieszać, ziarenka pokryją się tłuszczem (około 3 minuty). Dodać 500 ml wody, sól, pieprz i  cukier. Dobrze wymieszać i  gotować przez 15-20 minut, aż ryż wchłonie całą wodę i będzie miękki. Wmieszać orzechy piniowe, rodzynki, pomidora, cynamon, ziele angielskie, miętę, szczypiorek, sok cytrynowy i  pozostałą oliwę. Rozgrzać piekarnik do 190 °C. (...)

Zobacz cały wpis na blogu »