10 lipca 2021, 22:58
CHLEBEK ŻYTNIO-ORKISZOWY

CHLEBEK ŻYTNIO-ORKISZOWY

Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Ciekawa propozycja dla amatorów własnych wypieków.

   

 

 

  

                                         SKŁADNIKI 

      

450 g mąki żytniej 1150

450 g wody

80 g zakwasu/startera z lodówki 

 

Wodę wymieszać z mąką i zakwasem.

Odstawić na 12-18 godz. w temp pokojowej. 

 

500 g mąki orkiszowej 630

200 g mąki orkiszowej 1150

20 g soli

30-40 g syropu buraczanego

lub ciemnego miodu

250 g zimnej wody

 

 

SPOSÓB WYKONANIA

 

 

Wszystkie składniki wymieszać za pomocą robota kuchennego na jednolitą masę. Zostawić do wypoczęcia pod przykryciem na ok. 45 min.

 

 

 

 

Wyłożyć na blacie obsypanym delikatnie mąką, wyrobić delikatnie i uformować w kształcie bochenka chleba. Ułożyć w koszyczku obsypanym mąką ( tutaj użyłam zwykłych koszyczków śniadaniowych, foremek do wypieku chleba i keksówki)

 

 

 

 

 

Zostawić do wyrośnięcia pod ręcznikiem kuchennym spryskanym wodą, by ciasto nam nie wyschło. Zostawić na ok. 90 min lub do tzw podwojenia objętości. Piekarnik nagrzać do temp 250°, termoobieg 230°.

 

 

 

 

Wyrośnięty chlebek wyłożyć na przygotowanym wcześniej papierze do pieczenia na deseczce lub bezpośrednio na gorącą blachę lub do garnka.

 

 

 

 

Piec pierwsze 10 min z dużym parowaniem, następnie zmniejszyć temp do 190-200°, wypuścić parę i piec kolejne 50-55 min. W garnku nagrzanym do temp 250 ° 10 min, później zmniejszyć do 230 ° i piec kolejne 40 min, później jeszcze 5-10 min bez pokrywki dla intensywności koloru i chrupiacej skórki. Po upieczeniu wyłożyć na kratkę i zostawić do całkowitego wystudzenia.

 

 


Dodaj swój komentarz

Zobacz także

- wpisy o podobnej tematyce

CHLEBEK WIEJSKI, PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE
26 lipca 2021, 20:33
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
CHLEBEK PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE. Bardzo aromatyczny, miękki i dość wilgotny chlebek. Smakiem i wyglądem przypomina mi moje chlebki na zakwasie ( przepis na 275 g zakwasu), mimo innych proporcji.
Zagony tatarki skowieszyńskiej codzienności
24 lipca 2021, 08:23
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Lubię jej smak. Taki swoisty, wyraźny. Ten trójkątno-jajowaty orzeszek. Mocny bo palony. Dodatkowo tym paleniem smaku i zapachu nadaje. Nie każdy przepada. Wielu grymasi , że za gorzka, że pachnie jak ściernisko trochę, smakuje wyraźnie i bez pomyłki z innymi kaszami. Gryka. Moja ukochana kasza.
Cukiniowe westchnienie młodości
12 lipca 2021, 08:10
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
W mroku niepamięci nie sięgam tak daleko bym sobie rozprawę dał, kiedy w domu rodzinnym pojawiła się cukinia. To musiało być gdzieś cichaczem posiana, tak na spróbunek. Zobaczyć co z tego będzie.
Ciasto z owocami.
27 czerwca 2021, 15:37
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
CHLEBEK PSZENNO-ŻYTNI
21 czerwca 2021, 09:35
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Szybki do zrobienia, bardzo wilgotny i aromatyczny, jeżeli użyjecie tych mąk z przepisu. Chlebek ten powstał właściwie poprzez błąd w tekście. Miał być składany i pieczony luzem na blasze, a tu w sumie ciasto tzw. lejące.
Papryka faszerowana z sosem pomidorowym
13 czerwca 2021, 10:19
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Trifle truskawkowe
13 czerwca 2021, 12:33
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Jest to bardzo popularny angielski deser. Świeże owoce, galaretka, pyszny, kremowy budyń, a całość wieńczy bita śmietana :) Po prostu niebo w gębie. Najlepiej zrobić od razu więcej, bo deser jest tak pyszny.
przepisy na sosy
6 czerwca 2021, 17:35
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Przepisów na potrawy jest bez liku, ale nieco trudniej znaleźć przepisy na dodatki do potraw. Oto przepisy na kilka popularnych sosów.
O czym powinno się wiedzieć odnośnie alkoholów na uroczystość?
20 maja 2021, 16:17
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
W dzisiejszych czasach wiele par wybiera zakup alkoholu na wesele - z drugiej strony wybór odpowiedniego rodzaju alkoholu może nie być łatwy. Aby wszystko zostało dopięte na ostatnio guzik, kwestie alkoholu powinno się wziąć pod uwagę parę najważniejszych czynników.