SKŁADNIKI
450 g mąki żytniej 1150
450 g wody
80 g zakwasu/startera z lodówki
Wodę wymieszać z mąką i zakwasem.
Odstawić na 12-18 godz. w temp pokojowej.
500 g mąki orkiszowej 630
200 g mąki orkiszowej 1150
20 g soli
30-40 g syropu buraczanego
lub ciemnego miodu
250 g zimnej wody
SPOSÓB WYKONANIA
Wszystkie składniki wymieszać za pomocą robota kuchennego na jednolitą masę. Zostawić do wypoczęcia pod przykryciem na ok. 45 min.
Wyłożyć na blacie obsypanym delikatnie mąką, wyrobić delikatnie i uformować w kształcie bochenka chleba. Ułożyć w koszyczku obsypanym mąką ( tutaj użyłam zwykłych koszyczków śniadaniowych, foremek do wypieku chleba i keksówki)
Zostawić do wyrośnięcia pod ręcznikiem kuchennym spryskanym wodą, by ciasto nam nie wyschło. Zostawić na ok. 90 min lub do tzw podwojenia objętości. Piekarnik nagrzać do temp 250°, termoobieg 230°.
Wyrośnięty chlebek wyłożyć na przygotowanym wcześniej papierze do pieczenia na deseczce lub bezpośrednio na gorącą blachę lub do garnka.
Piec pierwsze 10 min z dużym parowaniem, następnie zmniejszyć temp do 190-200°, wypuścić parę i piec kolejne 50-55 min. W garnku nagrzanym do temp 250 ° 10 min, później zmniejszyć do 230 ° i piec kolejne 40 min, później jeszcze 5-10 min bez pokrywki dla intensywności koloru i chrupiacej skórki. Po upieczeniu wyłożyć na kratkę i zostawić do całkowitego wystudzenia.