10 stycznia 2022, 09:26
BUŁECZKI DROŻDŻOWE  Z BAKALIAMI I CZEKOLADĄ

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z BAKALIAMI I CZEKOLADĄ

Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Bardzo oryginalny i ciekawy przepis na bułeczki BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z BAKALIAMI I CZEKOLADĄ .        

 

 

 

 

SKŁADNIKI NA 8 BUŁECZEK

 

 

 

250 ml letniego mleka
400 g mąki pszennej T 550
30 g świeżych drożdży lub 8 g suchych
( nocne wyrastanie w lodówce 10-15g drożdży)
25-30 g cukru
50 g miękkiego masła
80 g prażonych, mielonych migdałów
10 g soli
1 jako + 1 jajko do posmarowania bułek
skórka z 1/2 cytryny i pomarańczy
w soku z połowy cytryny namoczyć drobno posiekaną żurawinę

 

 

 

SPOSÓB WYKONANIA

 

 

 

W misce robota kuchennego wsypać mąkę, zrobić dołek, wlać w niego letnie mleko, dodać drożdże i odrobinę cukru. Lekko wymieszać i zostawić chwilkę do wyrośnięcia drożdży. Nastepnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto na jednolitą gładką masę. Zostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu wyłożyć ciasto na blacie kuchennym, lekko zagnieść i podzielić na 8 jednakowych części.

 

Na dolnym zdjęciu uformowane już 2 rodzaje ciasta.

( tutaj użyłam podwójnej porcji podanego przepisu)

Z przodu ciasto na bułeczki z bakaliami.

Z tyłu ten sam przepis bez dodatku bakali i migdałów. Zamiast mielonych migdałów dodałam 40-50 g mąki i garść kosteczek czekolady do pieczenia.

Ciasto musi być mięciutkie i elastyczne.

Nie za mokre nie za suche.

 

 

 

 

 

 

 

Uformować w kształcie kulek i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w kształcie koła lub wg. własnego uznania. Zostawić ponownie do wyrośnięcia.

 

 

 

 

 



Tak wyrośnięte bułki, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać płatkami migdałowymi i wstawić do nagrzanego do 170° piekarnika

( termoobieg przy dwóch blaszkach)

 

 

 

 

 


190° góra/ dół. Piec ok. 20-25 min na złoty kolor.

 

 

 

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

- wpisy o podobnej tematyce

Ciastka czekoladowe - przepis
7 grudnia 2021, 19:46
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Chociaż ciastka czekoladowe cieszą się mniejszą popularnością niż te maślane, nadal znajdzie się wielu fanatyków takiej słodkości.
ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE
15 listopada 2021, 06:26
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Rogal świętomarciński to jeden z najbardziej znanych symboli stolicy Wielkopolski. Pyszny wypiek z ciasta półfrancuskiego, zawierający nadzienie z białego maku oraz bakalie i inne dodatki jest bombom kaloryczną, ale grzechem byłoby się nie skusić choć na jednego rogala z okazji dnia św. Marcina! 
POPAPRANIEC
15 listopada 2021, 22:24
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Przepyszne ciasto biszkoptowe przełożone kremem budyniowym, nasączone domową wiśniówką, a zakończone pyszną polewą czekoladową.
CHRUPIĄCY CHLEBEK Z ZIARNAMI ( chlebek skandynawski)
9 listopada 2021, 19:30
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Przepisy na chlebek pojawiały się już nie raz, ale tym razem przepis na oryginalny chlebek skandynawski z ziarnami.
SERNIK BROWNIE
6 listopada 2021, 17:57
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
BUŁECZKI OWSIANE Z BANANAMI
2 listopada 2021, 16:41
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Przepis na bułeczki owsiane z bananami - połączenie zdrowia ze smakiem.
CIASTO Z DYNIĄ I ORZECHAMI
2 listopada 2021, 01:07
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Dynia to bardzo znane, chociaż często niedoceniane warzywo, które ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Oto propozycja w postaci przepisu na ciasto z dyni.
CHLEBEK PSZENNO-ŻYTNI Z KURKUMĄ
25 października 2021, 17:22
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Chlebek pszenno-żytni? To już niby było, ale co powiecie na wersję z kurkumą? Gorąco polecam.
CHLEBEK PSZENNY NA ZAKWASIE PSZENNYM
13 października 2021, 19:14
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com