13 października 2021, 19:14
CHLEBEK PSZENNY NA ZAKWASIE PSZENNYM

CHLEBEK PSZENNY NA ZAKWASIE PSZENNYM

Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Ciekawy przepis na chlebek pszenny na zakwasie pszennym.

   

 

 

Przygotowanie chlebka zaczynamy popołudniu

ok. godz. 14-15.00

 

 

ZAKWAS

 

 

25 g aktywnego zakwasu pszennego lub orkiszowego

70 g mąki pszennej typ 550

30 g wody

 

 

Składniki zakwasu zagnieść na jednolitą masę, włożyć do szklanego słoiczka i pozostawić w temp. pokojowej do wieczora, do wyrośnięcia.

 

 

 

 

WIECZOREM ok. godz 21.00

 

 

100 g zakwasu z południa

100 g mąki pszennej typ 550

50 g letniej wody

 

 

Składniki wieczornego zakwasu wymieszać/zagnieść na jednolitą masę, włożyć do dużego szklanego słoiczka i pozostawić w temp. pokojowej teraz przez noc, do wyrośnięcia

 

 

 

 

 

CIASTO GŁÓWNE

 

 

_następnego dnia_

 

 

zakwas z wieczora

290 g wody

2 g świeżych drożdży

50 g mąki pszennej typ 1050

300 g mąki pszennej typ 550

12 g soli

 

 

SPOSÓB WYKONANIA

 

 

Wszystkie składniki ciasta z wyjątkiem soli zagnieść przez ok. 4 min na najniższych obrotach, odstawić na 20 min do wypoczęcia, następnie dodać soli i wyrabiać ciasto przez kolejne 7 min. Ciasto jest dość miękkie, ale powinno odchodzić od ścianek. Pozostawić w ciepłym miejscu w temp ok 27° na 90 min, składając je 2x co 30 min.

 

 

         

 

 

Wyrośnięte ciasto uformować w kształcie chlebka, włożyć do koszyczka opruszonego mąką, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 60-90 min.

 

 

 

 

Piekarnik wraz z garnkiem i pokrywką lub blaszkę rozgrzać do temp. 250°. Włożyć ostrożnie chlebek do garnka i zamknąć pokrywką lub wylać bezpośrednio z koszyczka na rozgrzaną blachę.

 

 

 

 

Piec przez pierwsze 20 min w temp 250°, następnie zmniejszyć do 220° i piec przez kolejne 20 min, następnie zdejmij pokrywkę i dokończ pieczenie przez 5-10 min. Wyjmij chleb z garnka i ostudź na kratce.

 

 

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

- wpisy o podobnej tematyce

Wstrętny zapach kawy...
16 stycznia 2022, 16:59
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Wstrętny zapach kawy... .   Trząchało mnie i to mocno. Zapach odrzucał! Co tam zostawało w tych szklankach z koszyczkiem? Czarna, czy bardziej brązowa niczym zmielony koks substancja , sztywno trzymająca się ,ciężka do wypłukania i sporej grubości warstwy obleśne ble…&
BUŁECZKI DROŻDŻOWE  Z BAKALIAMI I CZEKOLADĄ
10 stycznia 2022, 09:26
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Bardzo oryginalny i ciekawy przepis na bułeczki BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z BAKALIAMI I CZEKOLADĄ .        
Ciastka czekoladowe - przepis
7 grudnia 2021, 19:46
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Chociaż ciastka czekoladowe cieszą się mniejszą popularnością niż te maślane, nadal znajdzie się wielu fanatyków takiej słodkości.
ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE
15 listopada 2021, 06:26
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Rogal świętomarciński to jeden z najbardziej znanych symboli stolicy Wielkopolski. Pyszny wypiek z ciasta półfrancuskiego, zawierający nadzienie z białego maku oraz bakalie i inne dodatki jest bombom kaloryczną, ale grzechem byłoby się nie skusić choć na jednego rogala z okazji dnia św. Marcina! 
POPAPRANIEC
15 listopada 2021, 22:24
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Przepyszne ciasto biszkoptowe przełożone kremem budyniowym, nasączone domową wiśniówką, a zakończone pyszną polewą czekoladową.
CHRUPIĄCY CHLEBEK Z ZIARNAMI ( chlebek skandynawski)
9 listopada 2021, 19:30
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Przepisy na chlebek pojawiały się już nie raz, ale tym razem przepis na oryginalny chlebek skandynawski z ziarnami.
SERNIK BROWNIE
6 listopada 2021, 17:57
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
BUŁECZKI OWSIANE Z BANANAMI
2 listopada 2021, 16:41
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Przepis na bułeczki owsiane z bananami - połączenie zdrowia ze smakiem.
CIASTO Z DYNIĄ I ORZECHAMI
2 listopada 2021, 01:07
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Dynia to bardzo znane, chociaż często niedoceniane warzywo, które ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Oto propozycja w postaci przepisu na ciasto z dyni.