Przygotowanie chlebka zaczynamy popołudniu
ok. godz. 14-15.00
ZAKWAS
25 g aktywnego zakwasu pszennego lub orkiszowego
70 g mąki pszennej typ 550
30 g wody
Składniki zakwasu zagnieść na jednolitą masę, włożyć do szklanego słoiczka i pozostawić w temp. pokojowej do wieczora, do wyrośnięcia.
WIECZOREM ok. godz 21.00
100 g zakwasu z południa
100 g mąki pszennej typ 550
50 g letniej wody
Składniki wieczornego zakwasu wymieszać/zagnieść na jednolitą masę, włożyć do dużego szklanego słoiczka i pozostawić w temp. pokojowej teraz przez noc, do wyrośnięcia
CIASTO GŁÓWNE
_następnego dnia_
zakwas z wieczora
290 g wody
2 g świeżych drożdży
50 g mąki pszennej typ 1050
300 g mąki pszennej typ 550
12 g soli
SPOSÓB WYKONANIA
Wszystkie składniki ciasta z wyjątkiem soli zagnieść przez ok. 4 min na najniższych obrotach, odstawić na 20 min do wypoczęcia, następnie dodać soli i wyrabiać ciasto przez kolejne 7 min. Ciasto jest dość miękkie, ale powinno odchodzić od ścianek. Pozostawić w ciepłym miejscu w temp ok 27° na 90 min, składając je 2x co 30 min.
Wyrośnięte ciasto uformować w kształcie chlebka, włożyć do koszyczka opruszonego mąką, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 60-90 min.
Piekarnik wraz z garnkiem i pokrywką lub blaszkę rozgrzać do temp. 250°. Włożyć ostrożnie chlebek do garnka i zamknąć pokrywką lub wylać bezpośrednio z koszyczka na rozgrzaną blachę.
Piec przez pierwsze 20 min w temp 250°, następnie zmniejszyć do 220° i piec przez kolejne 20 min, następnie zdejmij pokrywkę i dokończ pieczenie przez 5-10 min. Wyjmij chleb z garnka i ostudź na kratce.