13 października 2021, 19:14
CHLEBEK PSZENNY NA ZAKWASIE PSZENNYM

CHLEBEK PSZENNY NA ZAKWASIE PSZENNYM

Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Ciekawy przepis na chlebek pszenny na zakwasie pszennym.

   

 

 

Przygotowanie chlebka zaczynamy popołudniu

ok. godz. 14-15.00

 

 

ZAKWAS

 

 

25 g aktywnego zakwasu pszennego lub orkiszowego

70 g mąki pszennej typ 550

30 g wody

 

 

Składniki zakwasu zagnieść na jednolitą masę, włożyć do szklanego słoiczka i pozostawić w temp. pokojowej do wieczora, do wyrośnięcia.

 

 

 

 

WIECZOREM ok. godz 21.00

 

 

100 g zakwasu z południa

100 g mąki pszennej typ 550

50 g letniej wody

 

 

Składniki wieczornego zakwasu wymieszać/zagnieść na jednolitą masę, włożyć do dużego szklanego słoiczka i pozostawić w temp. pokojowej teraz przez noc, do wyrośnięcia

 

 

 

 

 

CIASTO GŁÓWNE

 

 

_następnego dnia_

 

 

zakwas z wieczora

290 g wody

2 g świeżych drożdży

50 g mąki pszennej typ 1050

300 g mąki pszennej typ 550

12 g soli

 

 

SPOSÓB WYKONANIA

 

 

Wszystkie składniki ciasta z wyjątkiem soli zagnieść przez ok. 4 min na najniższych obrotach, odstawić na 20 min do wypoczęcia, następnie dodać soli i wyrabiać ciasto przez kolejne 7 min. Ciasto jest dość miękkie, ale powinno odchodzić od ścianek. Pozostawić w ciepłym miejscu w temp ok 27° na 90 min, składając je 2x co 30 min.

 

 

         

 

 

Wyrośnięte ciasto uformować w kształcie chlebka, włożyć do koszyczka opruszonego mąką, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 60-90 min.

 

 

 

 

Piekarnik wraz z garnkiem i pokrywką lub blaszkę rozgrzać do temp. 250°. Włożyć ostrożnie chlebek do garnka i zamknąć pokrywką lub wylać bezpośrednio z koszyczka na rozgrzaną blachę.

 

 

 

 

Piec przez pierwsze 20 min w temp 250°, następnie zmniejszyć do 220° i piec przez kolejne 20 min, następnie zdejmij pokrywkę i dokończ pieczenie przez 5-10 min. Wyjmij chleb z garnka i ostudź na kratce.

 

 

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

- wpisy o podobnej tematyce

CHAŁKA SEROWA
11 października 2021, 21:27
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Baby ...szpinakowe wspomnienie
12 października 2021, 09:45
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Baby ...tytuł chwytny od razu. Panowie z racji zainteresowania płcią przeciwną niezależnie od wszystkiego, panie z kolei ciekawe co i jak tam jest. Panie ciekawe bardziej, ot tak mimo chodem, podejrzeć, podciągnąć kawałek firanki by zobaczyć co i jak.
MAKOWIEC JAPOŃSKI Z KREMEM BUDYNIOWYM
10 października 2021, 21:49
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Co Polacy najczęściej marnują?
1 października 2021, 09:36
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Każdy Polak marnuje rocznie 247 kg żywności. Jesteśmy na 5. miejscu w UE.
Bulgoczący paprykowy świat wspomnień
24 września 2021, 10:33
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Twarz już przysiwiałego murzyna na etykiecie w pomarańczu zatopionej. Pamiętam jak na początku lat 90 w SAMach pojawił się nowy niespotykany produkt. Gotowy sos do jedzenia. Smak już nie pamiętam.Uncle Ben's . Na nasze wujaszek Ben.
CHLEBEK WIEJSKI NA ŻYTNIM ZAKWASIE
21 września 2021, 16:05
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Kolejna ciekawa propozycja kulinarno-piekarnicza - tym razem przepis na żytni chlebek wiejski na zakwasie.
Pęczaku na ryby wspomnienie...
12 września 2021, 13:34
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Nie przekonuje całkowicie nawet fakt,że najstarsze znane dowody na uprawę jęczmienia pochodzą z Bliskiego Wschodu i są datowane na VII tysiąclecie p.n.e. Nie przekonuje fakt,że ma dużą jak nie największą odmian kaszy. Nie stawia kropki nad i ,że w browarnictwie jęczmień jest niezastąpiony.
CHLEBEK WIEJSKI, PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE
26 lipca 2021, 20:33
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
CHLEBEK PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE. Bardzo aromatyczny, miękki i dość wilgotny chlebek. Smakiem i wyglądem przypomina mi moje chlebki na zakwasie ( przepis na 275 g zakwasu), mimo innych proporcji.
Zagony tatarki skowieszyńskiej codzienności
24 lipca 2021, 08:23
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Lubię jej smak. Taki swoisty, wyraźny. Ten trójkątno-jajowaty orzeszek. Mocny bo palony. Dodatkowo tym paleniem smaku i zapachu nadaje. Nie każdy przepada. Wielu grymasi , że za gorzka, że pachnie jak ściernisko trochę, smakuje wyraźnie i bez pomyłki z innymi kaszami. Gryka. Moja ukochana kasza.