SKŁADNIKI
300 g mąki pszennej
15 g pr do pieczenia
150 g twarogu z wiaderka
70 ml mleka
60 g cukru
szczypta soli
jedno jajko
60 ml oleju neutralnego
otarta skórka z cytryny lub pomarańczy
DODATKOWO
gruby cukier do posypania żółtko
SPOSÓB WYKONANIA
zobacz na Instagramie w relacjach w ordnerze "BUŁECZKI SEROWE".
Mąkę wymieszać z pr. do pieczenia i skórką z cytryny lub pomarańczy. Ser, mleko, cukier, sól wymieszać na jednolitą masę, dodać jajko i po łyżce oleju ciągle mieszając. Do masy serowej dodać wymieszaną mąkę z pr.do pieczenia, wyrobić mikserem na jednolitą masę. Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką (ciasto jest dość klejące), jeszcze raz zagnieść, podzielić na 3 równe części, uformować z nich wałki, zapleść w warkocz, końcówki podwinąć pod spód, posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać grubym cukrem. Piec w nagrzanym piekarniku do 190° 25 min.