13 czerwca 2021, 10:19
Papryka faszerowana z sosem pomidorowym

Papryka faszerowana z sosem pomidorowym

Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Przepis na przepyszną paprykę faszerowaną z sosem pomidorowym.

Papryka faszerowana z sosem pomidorowym 

 

Skladniki:

500 g mięsa mielonego wieprzowo-wolowego

4 papryki czerwonej

8  średnich pieczarek

1 Cebula

2 ząbki czosnku

1 woreczek ryżu

1 marchewka

 1 jajko

Przyprawa do wieprzowiny

250 ml bulionu drobiowego (ewentualnie kostka rosolowa) 

1 łyżka ketchupu lagodnego

1 łyżeczka musztardy

Koncentrat pomidorowy

500 ml przecier pomidorowego lub passaty

Parmezan

 

Wykonanie:

Cebule kroimy w drobna kostkę i przysmażamy lekko z przeciśniętym przez praskę czosnkiem  oraz pieczarkami pokrojonymi, starta marchewka na grubych oczkach, dodajemy mięso mielone przyprawiamy przyprawa do mięsa wieprzowego i razem wszystko smażymy.

Kiedy mięso będzie już gotowe dodajemy około 6 łyżek passaty lub przecieru pomidorowego, 2 łyżeczki koncentaru pomidorowego, Ketchup, musztardę i wszystko jeszcze chwilę smażymy. 

Przekładamy cały farsz do miski. 

W garnku gotujemy ryż na al dente i przrsypujemy do miski z farszem miesnym

Czekamy około 10 minut aby wszysko przestygło i dodajemy 1 jajko oraz startego parmezanu około 2 łyżki, wszystko mieszamy. 

Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i wkładmy do nich farsz,ukladmy wszystko w naczyniu żaroodpornym i zalewamy reszta przecieru pomidorowego lub Passata z bulionem lub kostka rosolowa ( jeśli używamy kostki rosolowej to wcześniej na patelni podgrzewamy passate/przecier pomidorowy z kostka aby się rozpuściła i 4 łyżeczkami koncentratu pomidorowego) 

Możemy również użyć sosu pomidorowego z torebki. 

Piekarnik nagrzewamy na 200 C

Naczynie żaroodporne przykrywamy i pieczemy 60 minut. 

Smacznego! 

 

Inka. 

 

 

 

 

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

- wpisy o podobnej tematyce

CHLEBEK PSZENNY NA ZAKWASIE PSZENNYM
13 października 2021, 19:14
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
CHAŁKA SEROWA
11 października 2021, 21:27
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Baby ...szpinakowe wspomnienie
12 października 2021, 09:45
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Baby ...tytuł chwytny od razu. Panowie z racji zainteresowania płcią przeciwną niezależnie od wszystkiego, panie z kolei ciekawe co i jak tam jest. Panie ciekawe bardziej, ot tak mimo chodem, podejrzeć, podciągnąć kawałek firanki by zobaczyć co i jak.
MAKOWIEC JAPOŃSKI Z KREMEM BUDYNIOWYM
10 października 2021, 21:49
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Co Polacy najczęściej marnują?
1 października 2021, 09:36
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Każdy Polak marnuje rocznie 247 kg żywności. Jesteśmy na 5. miejscu w UE.
Bulgoczący paprykowy świat wspomnień
24 września 2021, 10:33
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Twarz już przysiwiałego murzyna na etykiecie w pomarańczu zatopionej. Pamiętam jak na początku lat 90 w SAMach pojawił się nowy niespotykany produkt. Gotowy sos do jedzenia. Smak już nie pamiętam.Uncle Ben's . Na nasze wujaszek Ben.
CHLEBEK WIEJSKI NA ŻYTNIM ZAKWASIE
21 września 2021, 16:05
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Kolejna ciekawa propozycja kulinarno-piekarnicza - tym razem przepis na żytni chlebek wiejski na zakwasie.
Pęczaku na ryby wspomnienie...
12 września 2021, 13:34
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Nie przekonuje całkowicie nawet fakt,że najstarsze znane dowody na uprawę jęczmienia pochodzą z Bliskiego Wschodu i są datowane na VII tysiąclecie p.n.e. Nie przekonuje fakt,że ma dużą jak nie największą odmian kaszy. Nie stawia kropki nad i ,że w browarnictwie jęczmień jest niezastąpiony.
CHLEBEK WIEJSKI, PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE
26 lipca 2021, 20:33
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
CHLEBEK PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE. Bardzo aromatyczny, miękki i dość wilgotny chlebek. Smakiem i wyglądem przypomina mi moje chlebki na zakwasie ( przepis na 275 g zakwasu), mimo innych proporcji.