SKŁADNIKI NA CIASTO
250 g mielonego maku
250 g cukru pudru
400 g jabłek
6 łyżek kaszki manny
6 jajek
125 g masła lub margaryny
duża łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli zapachu migdałowego
można dodać rodzynki
SPOSÓB WYKONANIA
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na średnich oczkach. Przed dodaniem do ciasta mocno odcisnąć z ewentualnego soku.
Jajka podzielić na żółtka i białka.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę.
Dodać kaszkę mannę, jabłka, mak i proszek do pieczenia.
Białka ubić na gęstą pianę i dodać delikatnie do ciasta, najpierw połowę, potem resztę.
Ciasto wlać do wysmarowanej blachy (ok. 35 x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180° ok. 40-50 minut.
MASA BUDYNIOWA
250 g masła o temp. pokojowej
2 szklanki mleka, 500 ml
1 op. cukru waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki maki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
SPOSÓB WYKONANIA
Pół szklanki mleka wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
Wlać mleko wymieszane z mąka i mieszając podgrzewać, aż masa zgęstnieje.
Wystudzić do temperatury pokojowej.
Miękkie masło utrzeć mikserem na puszysty krem, dodając stopniowo masę budyniową.
Na wystudzone ciasto wyłożyć równomiernie krem budyniowy i wstawić ciasto do lodówki.
W międzyczasie przygotować polewę czekoladową.
POLEWA
2 łyżki masła
2 łyżki kwaśnej śmietany 12/18 proc.
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao
SPOSÓB WYKONANIA
Śmietanę z masłem podgrzewać w małym garnuszku na słabym ogniu. Kiedy masło się roztopi dodać cukier, kakao i podgrzewać do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a cukier sie rozpuści.
Zdjąć z ognia i przestudzić, polać schłodzone ciasto, po czym ponownie wstawić do lodówki.