10 października 2021, 21:49
MAKOWIEC JAPOŃSKI Z KREMEM BUDYNIOWYM

MAKOWIEC JAPOŃSKI Z KREMEM BUDYNIOWYM

Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Tym razem trochę orientalnej egzotyki - przepis na makowiec japoński.

 

 

 

 

SKŁADNIKI NA CIASTO

 

 

 250 g mielonego maku

250 g cukru pudru

400 g jabłek

6 łyżek kaszki manny

6 jajek

125 g masła lub margaryny

duża łyżeczka proszku do pieczenia

kilka kropli zapachu migdałowego

można dodać rodzynki

 

 

  SPOSÓB WYKONANIA

 

 

 Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na średnich oczkach. Przed dodaniem do ciasta mocno odcisnąć z ewentualnego soku.

 

 

 

 

Jajka podzielić na żółtka i białka.

 

Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę.

 

 

 

 

Dodać kaszkę mannę, jabłka, mak i proszek do pieczenia.

 

 

 

 

Białka ubić na gęstą pianę i dodać delikatnie do ciasta, najpierw połowę, potem resztę.

 

 

 

 

Ciasto wlać do wysmarowanej blachy (ok. 35 x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

 

 

 

 

Piec w nagrzanym piekarniku do 180° ok. 40-50 minut.

 

 

 

 

 

 MASA BUDYNIOWA

 

 

 250 g masła o temp. pokojowej

2 szklanki mleka, 500 ml

1 op. cukru waniliowego

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki maki ziemniaczanej

1/2 szklanki cukru

 

 

 SPOSÓB WYKONANIA

 

 

Pół szklanki mleka wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.

 

 

 

 

Wlać mleko wymieszane z mąka i mieszając podgrzewać, aż masa zgęstnieje.

 

 

 

 

Wystudzić do temperatury pokojowej.

 

 

 

 

Miękkie masło utrzeć mikserem na puszysty krem, dodając stopniowo masę budyniową.

 

 

 

 

Na wystudzone ciasto wyłożyć równomiernie krem budyniowy i wstawić ciasto do lodówki.

 

 

 

 

W międzyczasie przygotować polewę czekoladową.

 

 

POLEWA

 


2 łyżki masła
2 łyżki kwaśnej śmietany 12/18 proc.
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao

 

 

 SPOSÓB WYKONANIA

 

 Śmietanę z masłem podgrzewać w małym garnuszku na słabym ogniu. Kiedy masło się roztopi dodać cukier, kakao i podgrzewać do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a cukier sie rozpuści.

 

 

 

 

Zdjąć z ognia i przestudzić, polać schłodzone ciasto, po czym ponownie wstawić do lodówki.

 

 

 

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

- wpisy o podobnej tematyce

CHLEBEK PSZENNY NA ZAKWASIE PSZENNYM
13 października 2021, 19:14
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
CHAŁKA SEROWA
11 października 2021, 21:27
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Baby ...szpinakowe wspomnienie
12 października 2021, 09:45
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Baby ...tytuł chwytny od razu. Panowie z racji zainteresowania płcią przeciwną niezależnie od wszystkiego, panie z kolei ciekawe co i jak tam jest. Panie ciekawe bardziej, ot tak mimo chodem, podejrzeć, podciągnąć kawałek firanki by zobaczyć co i jak.
Co Polacy najczęściej marnują?
1 października 2021, 09:36
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Każdy Polak marnuje rocznie 247 kg żywności. Jesteśmy na 5. miejscu w UE.
Bulgoczący paprykowy świat wspomnień
24 września 2021, 10:33
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Twarz już przysiwiałego murzyna na etykiecie w pomarańczu zatopionej. Pamiętam jak na początku lat 90 w SAMach pojawił się nowy niespotykany produkt. Gotowy sos do jedzenia. Smak już nie pamiętam.Uncle Ben's . Na nasze wujaszek Ben.
CHLEBEK WIEJSKI NA ŻYTNIM ZAKWASIE
21 września 2021, 16:05
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Kolejna ciekawa propozycja kulinarno-piekarnicza - tym razem przepis na żytni chlebek wiejski na zakwasie.
Pęczaku na ryby wspomnienie...
12 września 2021, 13:34
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Nie przekonuje całkowicie nawet fakt,że najstarsze znane dowody na uprawę jęczmienia pochodzą z Bliskiego Wschodu i są datowane na VII tysiąclecie p.n.e. Nie przekonuje fakt,że ma dużą jak nie największą odmian kaszy. Nie stawia kropki nad i ,że w browarnictwie jęczmień jest niezastąpiony.
CHLEBEK WIEJSKI, PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE
26 lipca 2021, 20:33
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
CHLEBEK PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE. Bardzo aromatyczny, miękki i dość wilgotny chlebek. Smakiem i wyglądem przypomina mi moje chlebki na zakwasie ( przepis na 275 g zakwasu), mimo innych proporcji.
Zagony tatarki skowieszyńskiej codzienności
24 lipca 2021, 08:23
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Lubię jej smak. Taki swoisty, wyraźny. Ten trójkątno-jajowaty orzeszek. Mocny bo palony. Dodatkowo tym paleniem smaku i zapachu nadaje. Nie każdy przepada. Wielu grymasi , że za gorzka, że pachnie jak ściernisko trochę, smakuje wyraźnie i bez pomyłki z innymi kaszami. Gryka. Moja ukochana kasza.