10 października 2021, 21:49
MAKOWIEC JAPOŃSKI Z KREMEM BUDYNIOWYM

MAKOWIEC JAPOŃSKI Z KREMEM BUDYNIOWYM

Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Tym razem trochę orientalnej egzotyki - przepis na makowiec japoński.

 

 

 

 

SKŁADNIKI NA CIASTO

 

 

 250 g mielonego maku

250 g cukru pudru

400 g jabłek

6 łyżek kaszki manny

6 jajek

125 g masła lub margaryny

duża łyżeczka proszku do pieczenia

kilka kropli zapachu migdałowego

można dodać rodzynki

 

 

  SPOSÓB WYKONANIA

 

 

 Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na średnich oczkach. Przed dodaniem do ciasta mocno odcisnąć z ewentualnego soku.

 

 

 

 

Jajka podzielić na żółtka i białka.

 

Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę.

 

 

 

 

Dodać kaszkę mannę, jabłka, mak i proszek do pieczenia.

 

 

 

 

Białka ubić na gęstą pianę i dodać delikatnie do ciasta, najpierw połowę, potem resztę.

 

 

 

 

Ciasto wlać do wysmarowanej blachy (ok. 35 x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

 

 

 

 

Piec w nagrzanym piekarniku do 180° ok. 40-50 minut.

 

 

 

 

 

 MASA BUDYNIOWA

 

 

 250 g masła o temp. pokojowej

2 szklanki mleka, 500 ml

1 op. cukru waniliowego

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki maki ziemniaczanej

1/2 szklanki cukru

 

 

 SPOSÓB WYKONANIA

 

 

Pół szklanki mleka wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.

 

 

 

 

Wlać mleko wymieszane z mąka i mieszając podgrzewać, aż masa zgęstnieje.

 

 

 

 

Wystudzić do temperatury pokojowej.

 

 

 

 

Miękkie masło utrzeć mikserem na puszysty krem, dodając stopniowo masę budyniową.

 

 

 

 

Na wystudzone ciasto wyłożyć równomiernie krem budyniowy i wstawić ciasto do lodówki.

 

 

 

 

W międzyczasie przygotować polewę czekoladową.

 

 

POLEWA

 


2 łyżki masła
2 łyżki kwaśnej śmietany 12/18 proc.
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao

 

 

 SPOSÓB WYKONANIA

 

 Śmietanę z masłem podgrzewać w małym garnuszku na słabym ogniu. Kiedy masło się roztopi dodać cukier, kakao i podgrzewać do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a cukier sie rozpuści.

 

 

 

 

Zdjąć z ognia i przestudzić, polać schłodzone ciasto, po czym ponownie wstawić do lodówki.

 

 

 

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

- wpisy o podobnej tematyce

ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE
15 listopada 2021, 06:26
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Rogal świętomarciński to jeden z najbardziej znanych symboli stolicy Wielkopolski. Pyszny wypiek z ciasta półfrancuskiego, zawierający nadzienie z białego maku oraz bakalie i inne dodatki jest bombom kaloryczną, ale grzechem byłoby się nie skusić choć na jednego rogala z okazji dnia św. Marcina! 
POPAPRANIEC
15 listopada 2021, 22:24
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Przepyszne ciasto biszkoptowe przełożone kremem budyniowym, nasączone domową wiśniówką, a zakończone pyszną polewą czekoladową.
CHRUPIĄCY CHLEBEK Z ZIARNAMI ( chlebek skandynawski)
9 listopada 2021, 19:30
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Przepisy na chlebek pojawiały się już nie raz, ale tym razem przepis na oryginalny chlebek skandynawski z ziarnami.
SERNIK BROWNIE
6 listopada 2021, 17:57
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
BUŁECZKI OWSIANE Z BANANAMI
2 listopada 2021, 16:41
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Przepis na bułeczki owsiane z bananami - połączenie zdrowia ze smakiem.
CIASTO Z DYNIĄ I ORZECHAMI
2 listopada 2021, 01:07
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Dynia to bardzo znane, chociaż często niedoceniane warzywo, które ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Oto propozycja w postaci przepisu na ciasto z dyni.
CHLEBEK PSZENNO-ŻYTNI Z KURKUMĄ
25 października 2021, 17:22
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Chlebek pszenno-żytni? To już niby było, ale co powiecie na wersję z kurkumą? Gorąco polecam.
CHLEBEK PSZENNY NA ZAKWASIE PSZENNYM
13 października 2021, 19:14
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
CHAŁKA SEROWA
11 października 2021, 21:27
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com