By poznać smak tego chlebka, musicie użyć jednak mąk podanych w przepisie. Macie problemy z tymi numerami napiszcie w komentarzu.
SKŁADNIKI/ ZACZYN
250 g mąki żytniej 2000
250 ml wody
25 g odświeżonego startera z lodówki
(wymieszać i zostawić na 12-16 godz do wyrośnięcia )
CIASTO GŁÓWNE
500 g zaczynu
245 g mąki żytniej 1150
125 g mąki pszennej 1050
250 g wody
15-18 g soli
1-5 g drożdży
wtedy gdy Wasz zakwas jest jeszcze młody.
SPOSÓB WYKONANIA
Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę, użyjcie jednak początkowo mniej wody niż w przepisie. Masa była u mnie dość luźna, więc dodałam więcej mąki a chlebek mimo wszystko był dość wilgotny. Wszystko zależy od tego jak mąka pobiera sobie wodę. Zostawić pod przykryciem do odpoczęcia, a w międzyczasie przygotować foremkę i nagrzać piekarnik do 250 °. Masę wyłożyć w keksówce 30x10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub natartej tłuszczem i zostawić pod przykryciem do podwojenia objętości. Wierzch chleba spryskać wodą i porobić szydełkiem dziurki głębokości do 1,5- 2 cm.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec pierwsze 10 min z parą, poczym zmniejszamy temp do 190-200 ° i piec kolejne 50-60 min.
Przepis z Facebook od Isolde Burhenne