26 lipca 2021, 20:33
CHLEBEK WIEJSKI, PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE

CHLEBEK WIEJSKI, PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE

Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
CHLEBEK PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE. Bardzo aromatyczny, miękki i dość wilgotny chlebek. Smakiem i wyglądem przypomina mi moje chlebki na zakwasie ( przepis na 275 g zakwasu), mimo innych proporcji.

    

 

 



By poznać smak tego chlebka, musicie użyć jednak mąk podanych w przepisie. Macie problemy z tymi numerami  napiszcie w komentarzu.

 


SKŁADNIKI/ ZACZYN



250 g mąki żytniej 2000
250 ml wody
25 g odświeżonego startera z lodówki
(wymieszać i zostawić na 12-16 godz do wyrośnięcia )

 

 




CIASTO GŁÓWNE



500 g zaczynu
245 g mąki żytniej 1150
125 g mąki pszennej 1050
250 g wody
15-18 g soli
1-5 g drożdży
wtedy gdy Wasz zakwas jest jeszcze młody.

 


SPOSÓB WYKONANIA

 



Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę, użyjcie jednak początkowo mniej wody niż w przepisie. Masa była u mnie dość luźna, więc dodałam więcej mąki  a chlebek mimo wszystko był dość wilgotny. Wszystko zależy od tego jak mąka pobiera sobie wodę. Zostawić pod przykryciem do odpoczęcia, a w międzyczasie przygotować foremkę i nagrzać piekarnik do 250 °. Masę wyłożyć w keksówce 30x10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub natartej tłuszczem i zostawić pod przykryciem do podwojenia objętości. Wierzch chleba spryskać wodą i porobić szydełkiem dziurki głębokości do 1,5- 2 cm.

 

 

 

 


Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec pierwsze 10 min z parą, poczym zmniejszamy temp do 190-200 ° i piec kolejne 50-60 min.

 

 

 

 

Przepis z Facebook od Isolde Burhenne 

 

 

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

- wpisy o podobnej tematyce

CHLEBEK PSZENNY NA ZAKWASIE PSZENNYM
13 października 2021, 19:14
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
CHAŁKA SEROWA
11 października 2021, 21:27
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Baby ...szpinakowe wspomnienie
12 października 2021, 09:45
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Baby ...tytuł chwytny od razu. Panowie z racji zainteresowania płcią przeciwną niezależnie od wszystkiego, panie z kolei ciekawe co i jak tam jest. Panie ciekawe bardziej, ot tak mimo chodem, podejrzeć, podciągnąć kawałek firanki by zobaczyć co i jak.
MAKOWIEC JAPOŃSKI Z KREMEM BUDYNIOWYM
10 października 2021, 21:49
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Co Polacy najczęściej marnują?
1 października 2021, 09:36
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Każdy Polak marnuje rocznie 247 kg żywności. Jesteśmy na 5. miejscu w UE.
Bulgoczący paprykowy świat wspomnień
24 września 2021, 10:33
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Twarz już przysiwiałego murzyna na etykiecie w pomarańczu zatopionej. Pamiętam jak na początku lat 90 w SAMach pojawił się nowy niespotykany produkt. Gotowy sos do jedzenia. Smak już nie pamiętam.Uncle Ben's . Na nasze wujaszek Ben.
CHLEBEK WIEJSKI NA ŻYTNIM ZAKWASIE
21 września 2021, 16:05
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Kolejna ciekawa propozycja kulinarno-piekarnicza - tym razem przepis na żytni chlebek wiejski na zakwasie.
Pęczaku na ryby wspomnienie...
12 września 2021, 13:34
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Nie przekonuje całkowicie nawet fakt,że najstarsze znane dowody na uprawę jęczmienia pochodzą z Bliskiego Wschodu i są datowane na VII tysiąclecie p.n.e. Nie przekonuje fakt,że ma dużą jak nie największą odmian kaszy. Nie stawia kropki nad i ,że w browarnictwie jęczmień jest niezastąpiony.
Zagony tatarki skowieszyńskiej codzienności
24 lipca 2021, 08:23
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Lubię jej smak. Taki swoisty, wyraźny. Ten trójkątno-jajowaty orzeszek. Mocny bo palony. Dodatkowo tym paleniem smaku i zapachu nadaje. Nie każdy przepada. Wielu grymasi , że za gorzka, że pachnie jak ściernisko trochę, smakuje wyraźnie i bez pomyłki z innymi kaszami. Gryka. Moja ukochana kasza.