CHLEBEK WIEJSKI
SKŁADNIKI
▪️150 g zakwasu żytniego (12 godz)
( 75 g ciepłej wody
75 g mąki żytniej pełnoziarnistej
15 g zakwasu z lodówki/startera
(( wcześniej odświeżonego ))
wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia
na ok. 10-12 godz.)
POZOSTAŁE SKŁADNIKI
▪️750 g mąki pszennej t 650
▪️75 g mąki żytniej pełnoziarnistej
▪️550 g wody o temp. pokojowej
Wymienione składniki wymieszać i pozostawić na ok. godz do wypoczęcia.
Po tym czasie dodać
-----------------------------------
▪️3 łyżeczki soli ok. 25-30 g
▪️łyżeczkę cukru lub miodu.
Jeszcze raz wyrobić ( ciasto musi odchodzić od ścianek) i odstawić na 3 godz do wyrośnięcia. Naciagajac je i składając kilka razy w misce lub na blacie co godzinę. Wyrośnięte ciasto złożyć w kształcie koperty, a następnie zwinąć w bochenek chleba i włożyć bezpośrednio do przygotowanego wcześniej koszyczka. Wstawić do lodówki na ok. 12 godz do dojrzewania.
NASTĘPNEGO DNIA
----------------------------------
Wyjąć ciasto z lodówki. Nastawić temp na 250° , a w międzyczasie przygotować ciasto do pieczenia. Piec w nagrzanym do temp 250 ° piekarniku pierwsze 15 min z parą po czym zmniejszyć temp do 230°, wypuścić parę i piec kolejne 35-40 min.
W GARNKU
---------------------
Przez pierwsze 20 min piec w temp 250°, później zmniejszyć do 220°, a ostatnie 10 min bez pokrywki dla intensywności koloru i chrupiacej skórki .