21 września 2021, 16:05
CHLEBEK WIEJSKI NA ŻYTNIM ZAKWASIE

CHLEBEK WIEJSKI NA ŻYTNIM ZAKWASIE

Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Kolejna ciekawa propozycja kulinarno-piekarnicza - tym razem przepis na żytni chlebek wiejski na zakwasie.

    

 

 

 CHLEBEK WIEJSKI

 


SKŁADNIKI



▪️150 g zakwasu żytniego (12 godz)

( 75 g ciepłej wody
75 g mąki żytniej pełnoziarnistej
15 g zakwasu z lodówki/startera
(( wcześniej odświeżonego ))
wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia

na ok. 10-12 godz.)



POZOSTAŁE SKŁADNIKI



▪️750 g mąki pszennej t 650
          ▪️75 g mąki żytniej pełnoziarnistej
       ▪️550 g wody o temp. pokojowej

Wymienione składniki wymieszać i pozostawić na ok. godz do wypoczęcia.



Po tym czasie dodać
-----------------------------------

▪️3 łyżeczki soli ok. 25-30 g
▪️łyżeczkę cukru lub miodu.



Jeszcze raz wyrobić ( ciasto musi odchodzić od ścianek) i odstawić na 3 godz do wyrośnięcia. Naciagajac je i składając kilka razy w misce lub na blacie co godzinę. Wyrośnięte ciasto złożyć w kształcie koperty, a następnie zwinąć w bochenek chleba i włożyć bezpośrednio do przygotowanego wcześniej koszyczka. Wstawić do lodówki na ok. 12 godz do dojrzewania.



NASTĘPNEGO DNIA
----------------------------------


Wyjąć ciasto z lodówki. Nastawić temp na 250° , a w międzyczasie przygotować ciasto do pieczenia. Piec w nagrzanym do temp 250 ° piekarniku pierwsze 15 min z parą po czym zmniejszyć temp do 230°, wypuścić parę i piec kolejne 35-40 min.



W GARNKU
---------------------


Przez pierwsze 20 min piec w temp 250°, później zmniejszyć do 220°, a ostatnie 10 min bez pokrywki dla intensywności koloru i chrupiacej skórki .

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

- wpisy o podobnej tematyce

CHLEBEK PSZENNY NA ZAKWASIE PSZENNYM
13 października 2021, 19:14
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
CHAŁKA SEROWA
11 października 2021, 21:27
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Baby ...szpinakowe wspomnienie
12 października 2021, 09:45
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Baby ...tytuł chwytny od razu. Panowie z racji zainteresowania płcią przeciwną niezależnie od wszystkiego, panie z kolei ciekawe co i jak tam jest. Panie ciekawe bardziej, ot tak mimo chodem, podejrzeć, podciągnąć kawałek firanki by zobaczyć co i jak.
MAKOWIEC JAPOŃSKI Z KREMEM BUDYNIOWYM
10 października 2021, 21:49
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Co Polacy najczęściej marnują?
1 października 2021, 09:36
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Każdy Polak marnuje rocznie 247 kg żywności. Jesteśmy na 5. miejscu w UE.
Bulgoczący paprykowy świat wspomnień
24 września 2021, 10:33
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Twarz już przysiwiałego murzyna na etykiecie w pomarańczu zatopionej. Pamiętam jak na początku lat 90 w SAMach pojawił się nowy niespotykany produkt. Gotowy sos do jedzenia. Smak już nie pamiętam.Uncle Ben's . Na nasze wujaszek Ben.
Pęczaku na ryby wspomnienie...
12 września 2021, 13:34
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Nie przekonuje całkowicie nawet fakt,że najstarsze znane dowody na uprawę jęczmienia pochodzą z Bliskiego Wschodu i są datowane na VII tysiąclecie p.n.e. Nie przekonuje fakt,że ma dużą jak nie największą odmian kaszy. Nie stawia kropki nad i ,że w browarnictwie jęczmień jest niezastąpiony.
CHLEBEK WIEJSKI, PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE
26 lipca 2021, 20:33
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
CHLEBEK PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE. Bardzo aromatyczny, miękki i dość wilgotny chlebek. Smakiem i wyglądem przypomina mi moje chlebki na zakwasie ( przepis na 275 g zakwasu), mimo innych proporcji.
Zagony tatarki skowieszyńskiej codzienności
24 lipca 2021, 08:23
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Lubię jej smak. Taki swoisty, wyraźny. Ten trójkątno-jajowaty orzeszek. Mocny bo palony. Dodatkowo tym paleniem smaku i zapachu nadaje. Nie każdy przepada. Wielu grymasi , że za gorzka, że pachnie jak ściernisko trochę, smakuje wyraźnie i bez pomyłki z innymi kaszami. Gryka. Moja ukochana kasza.