CHLEBEK PSZENNO-ŻYTNI na drożdżach.
Dodałam jeszcze lekko mąki i upiekłam w foremce. Chlebek był pyszny, nie mogliśmy się nim najeść. Później upiekłam poprawny przepis, ale już mi ten chlebek tak nie wyszedł. Piękę więc ten chlebek "bez poprawki" prawie 300 g mąki mniej i bardzo nam smakuje.
SKŁADNIKI na 2 keksówki
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
250 g mąki pszennej 1050
200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
lub żytniej 997 lub 1050
24 g drożdży
24 g soli
SPOSÓB WYKONANIA
Za pomocą robota kuchennego wyrobić ciasto najpierw powoli, potem szybko do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok. godzinki), przy czym po ok. 30 minutach wymieszać ciasto delikatnie od ścianek do środka. Zostawić dalej do wyrośnięcia. Foremki natrzeć tłuszczem, bez obsypywania mąką, (wg mnie chlebek jest bardziej chrupiący).
Wlać ciasto do foremek, posypać przez sitko mąką i zostawić ponownie do wyrośnięcia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 230 ° z naczyniem żaroodpornym z wodą. Piec przez pierwsze 10 min z parą poczym zmniejszyć do 210 °, uchylić drzwiczki, wypuścić nadmiar pary i piec kolejne 40 min. Po upieczeniu wyciagam chlebek z foremek i wkładam jeszcze na 5-10 min do piekarnika, do odparowania i chrupiacej skórki.