21 czerwca 2021, 09:35
CHLEBEK PSZENNO-ŻYTNI

CHLEBEK PSZENNO-ŻYTNI

Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Szybki do zrobienia, bardzo wilgotny i aromatyczny, jeżeli użyjecie tych mąk z przepisu. Chlebek ten powstał właściwie poprzez błąd w tekście. Miał być składany i pieczony luzem na blasze, a tu w sumie ciasto tzw. lejące.

   

 

 

CHLEBEK PSZENNO-ŻYTNI na drożdżach.

Dodałam jeszcze lekko mąki i upiekłam w foremce. Chlebek był pyszny, nie mogliśmy się nim najeść. Później upiekłam poprawny przepis, ale już mi ten chlebek tak nie wyszedł. Piękę więc ten chlebek "bez poprawki" prawie 300 g mąki mniej i bardzo nam smakuje.

 


SKŁADNIKI na 2 keksówki



250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
250 g mąki pszennej 1050
200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
            lub żytniej 997 lub 1050
24 g drożdży
24 g soli

 



SPOSÓB WYKONANIA

 



Za pomocą robota kuchennego wyrobić ciasto najpierw powoli, potem szybko do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok. godzinki), przy czym po ok. 30 minutach wymieszać ciasto delikatnie od ścianek do środka. Zostawić dalej do wyrośnięcia. Foremki natrzeć tłuszczem, bez obsypywania mąką, (wg mnie chlebek jest bardziej chrupiący).

 

 

 

 

Wlać ciasto do foremek, posypać przez sitko mąką i zostawić ponownie do wyrośnięcia.

 

 

 

 

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 230 ° z naczyniem żaroodpornym z wodą. Piec przez pierwsze 10 min  z parą poczym zmniejszyć do 210 °, uchylić drzwiczki, wypuścić nadmiar pary i piec kolejne 40 min. Po upieczeniu wyciagam chlebek z foremek i wkładam jeszcze na 5-10 min do piekarnika, do odparowania i chrupiacej skórki. 

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

- wpisy o podobnej tematyce

CHLEBEK PSZENNY NA ZAKWASIE PSZENNYM
13 października 2021, 19:14
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
CHAŁKA SEROWA
11 października 2021, 21:27
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Baby ...szpinakowe wspomnienie
12 października 2021, 09:45
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Baby ...tytuł chwytny od razu. Panowie z racji zainteresowania płcią przeciwną niezależnie od wszystkiego, panie z kolei ciekawe co i jak tam jest. Panie ciekawe bardziej, ot tak mimo chodem, podejrzeć, podciągnąć kawałek firanki by zobaczyć co i jak.
MAKOWIEC JAPOŃSKI Z KREMEM BUDYNIOWYM
10 października 2021, 21:49
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Co Polacy najczęściej marnują?
1 października 2021, 09:36
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Każdy Polak marnuje rocznie 247 kg żywności. Jesteśmy na 5. miejscu w UE.
Bulgoczący paprykowy świat wspomnień
24 września 2021, 10:33
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Twarz już przysiwiałego murzyna na etykiecie w pomarańczu zatopionej. Pamiętam jak na początku lat 90 w SAMach pojawił się nowy niespotykany produkt. Gotowy sos do jedzenia. Smak już nie pamiętam.Uncle Ben's . Na nasze wujaszek Ben.
CHLEBEK WIEJSKI NA ŻYTNIM ZAKWASIE
21 września 2021, 16:05
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Kolejna ciekawa propozycja kulinarno-piekarnicza - tym razem przepis na żytni chlebek wiejski na zakwasie.
Pęczaku na ryby wspomnienie...
12 września 2021, 13:34
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Nie przekonuje całkowicie nawet fakt,że najstarsze znane dowody na uprawę jęczmienia pochodzą z Bliskiego Wschodu i są datowane na VII tysiąclecie p.n.e. Nie przekonuje fakt,że ma dużą jak nie największą odmian kaszy. Nie stawia kropki nad i ,że w browarnictwie jęczmień jest niezastąpiony.
CHLEBEK WIEJSKI, PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE
26 lipca 2021, 20:33
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
CHLEBEK PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE. Bardzo aromatyczny, miękki i dość wilgotny chlebek. Smakiem i wyglądem przypomina mi moje chlebki na zakwasie ( przepis na 275 g zakwasu), mimo innych proporcji.