SKŁADNIKI
1 kg mąki pszennej t 405/550
500 g ziemniaków
200 g jogurtu greckiego
300 ml wody
14 g suszonych drożdży
10 g soli
5 g cukru
SPOSÓB WYKONANIA
Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Wystudź je, obierz i przeciśnij przez praskę, dodaj jogurtu i równomiernie wymieszaj. Połącz z mąką, solą, drożdżami i wodą i zagngniataj za pomocą robota kuchennego do uzyskania jednolitej masy. Przykryj i odstaw na ok. 1 godz. lub do podwojenia masy. Następnie zagnieć ciasto jeszcze raz i uformuj bochenek chleba lub bułki, połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostaw ponownie na ok. 30 min do wyrośnięcia. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 230 ° z naczyniem żaroodpornym. Przed włożeniem bułek lub chleba do piekarnika, spryskaj je wodą, obsyp dowolnymi ziarnami i natnij . Włóż chleb/ bułki do piekarnika, wlej gorącej wody do naczynia żaroodpornego i piec w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. Po 10 minutach pieczenia zmniejsz temp do 200 ° i piecz ok. 45-50 min, bułki ok. 15 -20 min. w zależności od wielkości.