Które ze sklepowych słodyczy są najzdrowsze?

kategoria: Medycyna   dodane: 16/03/2020
Aby cieszyć prawidłowym zdrowiem, staramy się jeść zdrowe, zbilansowane posiłki. Duża ilość warzyw, owoców, mięso, kasze oraz aktywność fizyczna to przepis na zdrowie i witalność organizmu. Staramy się trzymać tych zasad, jednak każdego nachodzi czasem ochota na małe słodkości. Tylko najwytrwalsi bezwzględnie porzucają cukry proste i nie sięgają po sklepowego batonika. Jednak co jeżeli jesteś w tej grupie osób, która nie zawsze potrafi odmówić sobie przyjemności? Albo wręcz przeciwnie, niezły z ciebie łasuch? W takiej sytuacji warto zastanowić się, które ze słodyczy będą najmniej inwazyjne i być może nawet wpłyną pozytywnie na twój organizm. Poznaj najzdrowsze spośród słodyczy.
Lody Te letnie przysmaki można jeść cały rok. Nie są one bowiem bardzo kaloryczne, a te dobrej jakości dostarczają wielu cennych składników odżywczych. Produkowane na bazie mleka lub śmietany zawierają potas, wapń, fosfor, białko oraz witaminę D. Sorbety natomiast obfitują w dobroczynne właściwości, jakie posiadają dodane do nich owoce. Sorbet truskawkowy na przykład będzie zawierał duże ilości witaminy C oraz te z grupy B i A. Istnieją również sorbety z dodatkiem warzyw i orzechów. Lody marchewkowe czy buraczane będą szczególnie zdrowe dla naszego organizmu. Dodatkowo ich niska temperatura wspomaga metabolizm. Przy zakupie lodów, trzeba jednak uważać na ich skład. Te z dużą ilością dodanych substancji konserwujących, wzmacniaczy smaku, barwników czy cukru nie będą zdrową alternatywą. Czekolada Czekolada to jeden z najzdrowszych słodyczy. Dzięki zawartości kakao posiada ona wiele dobroczynnych składników odżywczych. Oprócz witamin, w jej skład wchodzi żelazo, wapń, fosfor, potas oraz duża dawka magnezu. Czekolada hamuje procesy starzenia się, zmniejsza ryzyko chorób serca, a także podnosi poziom serotoniny, hormonu odpowiedzialnego za dobry nastrój. Najlepsza jest czekolada gorzka o zawartości ponad 70% ziaren kakaowca. Z dodatkiem bakali dobroczynnie wpływa na funkcjonowanie mózgu. Nie każdy rodzaj czekolady jednak jest zdrowy. Czekolada biała czy niektóre mleczne zawierają wiele cukrów prostych oraz utwardzane są tłuszczami roślinnymi. Taka mieszanka na pewno nie wpłynie korzystnie na nasze zdrowie. Galaretka Jest niskokaloryczna oraz zawiera ważny składnik – żelatynę. Galaretka z zawartością żelatyny pochodzenia zwierzęcego wzmacnia kości i stawy, wspomaga regenerację mięśni oraz wpływa korzystnie na stan włosów i paznokci. Wszystko dzięki zawartym w niej białkom, kolagenowi i keratynie. Ponadto deser ten wspomaga funkcje trawienne, przed co jest dobry na odchudzanie. Galaretki należy wybierać tylko te, które zawierają jak najmniej sztucznych dodatków. Należy zadbać także o to, aby ich kolor uzyskany był przy pomocy naturalnych barwników. Ciastka Prym wśród zdrowych ciasteczek wiodą ciastka wielozbożowe. Warto wybierać te, które w swoim składzie mają jak najwięcej wartościowych składników. Zboża są bowiem źródłem licznych witamin, przeciwutleniaczy oraz błonnika. Dzięki ostatniemu składnikowi ułatwiają pracę układu pokarmowego oraz wspomagają prawidłową przemianę materii. Korzystnie wpływają również dodawane do nich bakalie. Oprócz ciastek wielozbożowych stosunkowo zdrowe są także sezamki. Składają się one przede wszystkim z sezamu, cukru oraz glukozy. Pomimo dużej zawartości cukrów prostych, warto po nie sięgnąć ze względu na sezam. Obfituje on bowiem w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A,D,E,K), te z z grupy B, magnez, cynk, fosfor, potas wapń oraz żelazo. Dodatkowo zawarte w nim kwasy omega-3 poprawiają funkcjonowanie mózgu.