Do czego wykorzystać mąkę kokosową?

kategoria: Ciekawostki   dodane: 01/06/2021
Mąka to produkt obecny w każdej kuchni i wykorzystywany do tworzenia wielu smacznych, zdrowych i pożywnych rzeczy. Jest jednak wiele różnych rodzajów tego produktu, a każdy z nich ma swoje właściwości. Warto dowiedzieć się na ich temat nieco więcej. Czy wiesz, do czego służy mąka kokosowa i jak ją wykorzystać?

1. Mąka kokosowa - co warto wiedzieć?

2. Kilka pomysłów na to, jak wykorzystać mąkę kokosową w kuchni

Mąka kokosowa jest zdrową alternatywą dla mąki pszennej i dostarcza nam wielu składników odżywczych. Choć nadal jest stosunkowo mało popularna, ostatnio robi się o niej coraz głośniej. I słusznie, ponieważ jest to wartościowy produkt, któremu z pewnością warto przyjrzeć się bliżej, a potem zaprosić do swojej kuchni. Co warto wiedzieć na temat mąki kokosowej? Jakie są jej właściwości i zastosowanie?

1. Mąka kokosowa - co warto wiedzieć?

Zacznijmy od tego, czym właściwie jest mąka kokosowa i co odróżnia ją od mąki pszennej - znacznie popularniejszej, bo powszechnie dostępnej. Otóż jest to produkt, który w klasycznym rozumieniu trudno nazwać mąką, ponieważ nie zawiera on żadnych zbóż i powstaje z czystego miąższu kokosowego, tłoczonego oraz mielonego na zimno. Mąkę kokosową, tak samo jak olej kokosowy, można kupić w polskich sklepach. Należy jednak wybierać produkty, pochodzące z ekologicznych upraw organicznych. Taki pełnowartościowy produkt możemy znaleźć także w sprawdzonych sklepach internetowych ze zdrową żywnością, np. tutaj: https://naturalniezdrowe.pl/maka-kokosowa/124-maka-kokosowa.html.

No dobrze, ale po co kupować mąkę kokosową i czy warto to robić? Odpowiedź brzmi: TAK, a powodów jest wiele.

Mąka kokosowa zawiera 6 razy więcej błonnika niż mąka pszenna. Co ważne, chodzi o błonnik nierozpuszczalny, który przyczynia się do wzmocnienia uczucia sytości. Ale to nie wszystko. Mąka kokosowa działa przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Jest bogata w białko roślinne, ma niską zawartość węglowodanów i niski indeks glikemiczny. Ponadto, zawarte w niej tłuszcz MCT przyspieszają tempo przemiany materii. Wielu konsumentów z pewnością ucieszy również, fakt, iż produkt ten nie zawiera glutenu.

2. Kilka pomysłów na to, jak wykorzystać mąkę kokosową w kuchni

Wbrew temu, co może się nam wydawać, mąka kokosowa jest produktem uniwersalnym, który możemy wykorzystać na wiele sposobów. Mąką kokosową możemy częściowo zastępować mąkę pszenną, ale należy pamiętać o zdrowym rozsądku i umiarze, zachowując odpowiednie proporcje. Co ważne, mąkę kokosową możemy również jeść "na surowo", np. dosypując do płatków śniadaniowych. Ale na tym oczywiście nie koniec. Oto kilka pomysłów na wykorzystanie mąki kokosowej:

  • mąkę kokosową możemy zestawić nie tylko z płatkami śniadaniowymi, ale i jogurtem naturalnym, owsianką, kefirem czy maślanką

  • mąka kokosowa będzie apetycznym, zdrowym i sycącym uzupełnieniem ulubionych koktajli

  • domowy chleb z łagodnym zapachem kokosa? Czemu nie!

  • mąka kokosowa świetnie sprawdzi się również jako składnik spodu do pizzy

  • dzięki mące kokosowej możemy przygotować... panierkę do mięs. Wystarczy dodać ją do ulubionych ziół i przypraw

  • mąką kokosową możemy zagęszczać zupy i sosy. Zdrowo i fit!

  • mąka kokosowa nada się jako dodatek do pysznych naleśników lub pancakesów

  • z mąką kokosową stworzysz pyszny, słodki deser o przyjemnym zapachu

Pamiętaj, by mąkę kokosową przechowywać szczelnie zamkniętą, np. w słoiku. W ten sposób opakowanie wystarczy nam na długo. Musimy pamiętać, że mąka kokosowa chłonie wilgoć.

Otwarty na nowości kulinarne? My zdecydowanie tak!