Przechowywanie zapasów na zimę w ziemiankach to jeden z najstarszych sposobów na przedłużenie trwałości jedzenia. Dzięki niemu żywność przez całą zimę była zdatna do spożycia bez stosowania chemicznych konserwantów. Dowiedz się więcej o możliwości montażu ziemianki w ogrodzie i korzyściach z jej użytkowania.
Piwniczki ogrodowe z prefabrykatów możesz montować praktycznie na każdym terenie. Sprawdzają się tam, gdzie już dawno wzniesiono dom z podpiwniczeniem i potrzebujesz dodatkowego miejsca na zapasy, jak również w przypadku budowy nowoczesnego domu bez klasycznego podpiwniczenia. Dzięki nim możesz także stworzyć przestrzeń na zebrane owoce i warzywa oraz ich przetwory na działce letniskowej. Piwniczki nie wymagają zgłoszenia przed budową ani uzyskiwania pozwolenia na ich wkopanie w ziemię, dlatego masz pełną dowolność w ich użytkowaniu na każdej działce, która należy do Ciebie.
Piwniczki w formie nowoczesnych ziemianek doskonale sprawdzają się do przechowywania zapasów na zimę. W ich wnętrzu panuje temperatur od 4 do 8 stopni Celsjusza, czyli optymalna do przedłużania trwałości i świeżości produktów spożywczych. Dodatkowo wszystkie ściany zapewniają 100% szczelności, dlatego do wnętrza ziemianki nie wpływa woda opadowa ani gruntowa. Dzięki temu warzywa, owoce, a także inne zapasy pozostają suche, co zapobiega ich pleśnieniu.

Co więcej, piwniczka ogrodowa to budowla wolnostojąca. Okala ją jedynie ziemia. Nie ma kontaktu z bryłą zamieszkiwanego budynku, tak jak ma to miejsce w przypadku klasycznego podpiwniczenia. Wolnostojąca ziemianka jest tym samym zabezpieczona przed przewodzeniem ciepła z rozgrzanych ścian i podłóg pomieszczeń mieszkalnych. Utrzymanie prawidłowej temperatury w jej wnętrzu nie wymaga stosowania systemów chłodzących i podłączenia do prądu, ani montowania dodatkowej izolacji. Montaż piwniczki w ogrodzie jest zatem przystępny pod względem kosztów. Eksploatacja pomieszczenia również kosztuje niewiele, gdyż pomieszczenie nie wymaga przeprowadzania prac remontowych i wykończeniowych.
Umieszczanie zapasów w piwniczce ogrodowej to skuteczny sposób na wydłużenie trwałości świeżych produktów. Ta metoda jest znana od tysięcy lat, gdyż piwnice wykorzystywano już w starożytności, gdy nie było możliwości korzystania z lodówek, zamrażarek, czy też innych form konserwowania jedzenia. W piwnicach jest chłodniej, a brak ekspozycji na promieniowanie słoneczne nie dopuszcza do przyspieszonego psucia się produktów spożywczych. W piwnicach można przechowywać świeże owoce twarde (np. jabłka i gruszki), warzywa okopowe (marchew, pietruszkę, seler, buraki, ziemniaki), a także worki z mąką, kaszą, ryżem i warzywami strączkowymi. Co więcej, piwniczka dobrze sprawdza się jako przestrzeń na weki z różnymi domowymi przetworami.