Przepis

Wpisy zawierające słowo kluczowe przepis.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

Jak uatrakcyjnić kolację dla znajomych? Na słodko...

Choć to na całe szczęście nie "Ugotowani", a nasi, swojscy znajomi przychodzą na kolację, i choć nie będzie żadnych punktów przyznawanych w taksówce do domu, to i tak łapie nas stres. To oczywiste, że chcemy wypaść jak najlepiej - nie tylko w kulinarnym sensie, ale chcemy też, by nasi znajomi doskonale się bawili i - w pozytywnym sensie - długo nie zapomnieli tego wieczoru. Dlatego oprócz pysznego jedzenia warto zadbać o dodatki:   Oprawa stołu: Przygotowanie stołu to zawsze wyzwanie. Nie wystarczy równo ułożyć nakrycia, by wszystko nabrało eleganckiego sznytu - zadbaj o to, by zastawa podkreślała wygląd potraw, kieliszki lśniły, a przy każdym nakryciu czekała serwetka. Możesz zaskoczyć swoich gości robiąc tabliczki z ich imiona (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
babka super extra dietetyczna zdrowo jem

 DIETETYCZNA BABKA Z KASZY JAGLANEJ 20 dag kaszy jaglanej (surowej) Przepis pochodzi ze strony:  Motywatordietetyczny.pl 4-5 jabłek (champion) Jabłka obrać ze skórki, utrzeć na grubej tarce jarzynowej. Kaszę dobrze opłukać letnią bieżącą wodą. (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Podpłomyk al'a pizza Różne przepisy

Przepis na smaczną pizzę. Składniki: - 2 szklanki mąki - 5 dag drożdży - 1 szklanka mleka - 4 łyżeczki cukru - sól do smaku - 1,5 łyżeczki przyprawy do pizzy Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę dodajemy cukier, sól i przyprawę w proszku do pizzy. W szklance letniego mleka rozpuszczamy drożdże i dolewamy do mąki. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie na posypaną mąką stolnice wykładamy ciasto i zagniatamy. Dużą blachę z piekarnika smarujemy dokładnie olejem (najlepiej pędzelkiem), ciasto lekko rozciagając rozprowadzamy na całą blachę. Ciasto smarujemy ketchupem po całej powierzchni oraz układamy salami lub mielonkę tyrolską. Całość obficie posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy przez 20-25 min w 170 stoniach. Pizza wychodzi chrupiąca i pyszna. Cał (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Gdzie kupić najsmaczniejsze pieczywo w Pszczynie? Piekarnia-Ciastkarnia Jasiek Pszczyna - Pieczywo, Torty, Ciasta, Ciastka, Kawiarnia

Piekarnia Ciastkarnia Kawiarnia Jasiek zajmuje się wypiekiem tradycyjnego śląskiego pieczywa. Mamy sieć piekarni na Śląsku - w Pszczynie, Żorach i Goczałkowicach-Zdroju. Nasze chleby i bułki wypiekane są bez używania konserwantów i polepszaczy. Wszystkie wyroby cukiernicze powstają z bardzo wysokojakościowych, naturalnych składników. Oprócz tradycyjnych chlebów i bułek oferujemy torty okolicznościowe, ciasta deserowe, kanapki, pizzę i inne wyroby piekarnicze. torty, piekarnia, ciastkarnia, pszczyna, cukiernia, kawiarnia (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Chrust – faworki Jak zarządzać domem - blof

Składniki: 0,5 kgmąki 8 żółtek 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka gęstej śmietany 1 op. proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu lub octu 50 dag tłuszczu do smażenia 10 dag cukru pudru do posypywania Sposób przyrządzania: Mąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli i proszek. Wszystkie składniki wymieszać razem, następnie wyrobić ciasto na jednolitą masę. Ciasto wałkować partiami, dosyć cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Kroić na paski o szerokości 3cm. Każdy pasek przekroić w środku i przewinąć. Następnie wrzucać kolejno na rozgrzany tłuszcz. Gotowe faworki posypać cukrem pudrem.

Zobacz cały wpis na blogu »
Karpatka Jak zarządzać domem - blof

Ciasto:   1 szklanka wody 1 szklanka mąki 125g margaryny 3,4 jajka cukier puder do posypania   Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Podzielić otrzymane ciasto na połowę. Piec pojedynczo, po uprzednim, równomiernym rozprowadzeniu na blaszce wysmarowanej masłem i posypanej mąką.   Krem: budyń waniliowy 1 łyżka mąki poznańskiej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej mniej niż 0,5l mleka Ugotować normalnie tak  jak zwykły budyń. Ostudzić. Dodawać masło aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji kremu.   Wyłożyć krem na wcześniej upieczonym cieście w blaszce, przykryć drugą warstwą ciasta, posypać na wierzchu cukrem pudrem, wstawić do lodówki.

Zobacz cały wpis na blogu »
Sos beszamelowy Jak zarządzać domem - blof

2 łyżki masła lub margaryny 3-4 łyżki maki 3/4 szklanki mleka sól, pieprz (lub gałka muszkatołowa)   Sposób przyrządzania: Na małym ogniu w garnku rozpuścić masło lub margarynę, dodać mąkę i wymieszać. Gdy masło połączy się z mąką dodać mleko stale mieszając i gotując czekać aż zgęstnieje, doprawić do smaku.

Zobacz cały wpis na blogu »
Lasagne Jak zarządzać domem - blof

Składniki:   12-14 płatów makaronu lasagne  0,5kg mięsa mielonego 1 duża cebula puszka pomidorów w kawałkach starty żółty ser 2 łyżki masła oregano, bazylia, pieprz, sol, gałka muszkatołowa   Sposób przyrządzania: Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę, podsmażyć. Dodać mięso mielone i smażyć aż straci różowy kolor, następnie dodać pomidory z puszki, bazylię i oregano. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić po przykryciem około 30 min. Później odkryć i dusić jeszcze 10 min. Osobno przygotować sos beszamelowy. Wlać do naczynia żaroodpornego trochę oleju, tak żeby dno było natłuszczone,  ale bez przesady. Układać 3 lub 4 warstwy w kolejności: 1. płat makaronu, 2. sos beszamelowy, 3. mięso.  Na wierzchu ostatnie płaty polać sosem besza (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Gołąbki Jak zarządzać domem - blof

Składniki:   Kapusta włoska lub młoda biała (luźna, płaska, lekka, żeby liście dobrze odchodziły) 1kg mięsa wieprzowo-wołowego chudego 3 torebki ryżu  (gotować około 10min – ryż nie może być za miękki) 2 cebule lub 1 duża 1,5 drobno pokrojonego ząbka czosnku 2 jajka pieprz, sól, vegeta, magii   Sposób przyrządzania: Wymieszać wszystkie składniki ręką. Kapustę sparzyć w dużym garnku z odrobiną soli pod przykryciem dotąd, aż liście zaczną odchodzić i będą miękkie (wyciąć głąb). Kiedy liście będą już miękkie wyjmować pojedynczo i odcinać grzbiety, tak żeby nie uszkodzić liścia. Farsz zawijać w ciepłe liście. Małe liście zostawić na koniec. Sos Składniki: 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 2 listki laurowe 6 x ziele angielskie 5 kostek rosołowych Vegeta (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Bigos Jak zarządzać domem - blof

Składniki:   1kg kapusty kiszonej 40dag pieczarek 40dag mięsa wieprzowego (można pomieszać z innym) 2 małe cebule (lub 1 duża) koncentrat pomidorowy przyprawa do bigosu 1 kostka rosołowa sól, pieprz, liść laurowy, kucharek       Sposób przyrządzania: Kapustę dobrze wypłukać wodą, następnie nalać świeżej i zagotować (ok. 2h). Wrzucić kostkę rosołową. W trakcie gotowania dolewać wody, gdy jest taka potrzeba kilka razy wymienić wodę i zagotować jeszcze raz. Dobrze ugotowana kapusta musi być miękka. Podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie dodać mięso pokrojone w średnio duże kawałki. Pieczarki usmażyć osobno, razem z cebulą. Dodać wszystko do kapusty, doprawić solą, pieprzem, kucharkiem i przyprawą do bigosu. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy. (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Sandacz z warzywami Jak zarządzać domem - blof

Składniki:   1,6 kg sandacza 10 dag masła 6 sztuk suszonych grzybów 5 dag selera 2 marchwewki 2 pietruszki 1 cebula 3 łyżki kaparów 1 puszka pomidorów bez skórki 1 cytryna 1 liść laurowy kolendra sól, pieprz   Sposób przyrządzania:   Cebulę należy obrać i posiekać. Grzyby namoczyć i ugotować, następnie wyciągnąć z wywaru, posiekać i razem z cebulą podsmażyć na 2 łyżkach masła. Sandacza oczyść, opłukać, osuszyć i pokroić. Zalać w garnku wodą, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu około 15 minut. Warzywa najlepiej pokroić w słupki, podsmażyć na pozostałym maśle i następnie połączyć z cebulą oraz grzybami. D (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Wnioski wyciągnięte z autopsji i przepis na chleb. Dieta Dukana na możliwości studenckiego portfela!

Na początek. Wiem, że dużo już jest blogów z przepisami, z radami etc. Ale dla mnie najważniejsze są trzy rzeczy: czas, możliwość zapakowania jedzonka i koszt. Na początek kilka rad: 1. Pokochaj przyprawy. (na tej diecie są czasem jedynym kolorowym akcentem) 2. Kup różne rodzaje otrąb. 3. Miej zawsze w lodówce choćby jajka. (żeby nie rzucić się na coś niedozwolonego) 4. Po za domem nie doprowadzaj się do uczucia ssącego głodu. (jesteś wtedy bardziej miękki ;) 5. Kup plastikowe pojemniki.    ~~~~~~~~~~ CHLEBEK ~~~~~~~~ To właśnie kanapek najbardziej było mi brak od początku trwania tej diety. Przepis spełnia moje trzy święte kryteria, jest tani, można kanapeczki zabrać do szkoły czy pracy, a jeśli chodzi o czas... No to jak na trzydniowy rarytas, nie jest on super długi. Składniki: 6 jajek ( najlepiej L) 5 łyżek otr (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Margarita - co i jak? Blog niczym bar...

Historii opisujących powstanie Margarity pojawiło się bardzo wiele jednak najbardziej rozpoznawanym twórcą Margarity jest Johnny Durlesser, barman Tail o’the Cock. Wzmianka o nim jako o twórcy drinka pojawiła się w Los Angeles Times z 8 lutego 1955. Tekst umieszczony w tym wydaniu podaje rok 1937 jako data powstania drinka, który miał być zainspirowany życzeniem pewnej Marguerite, klientki lokalu.  Jak łatwo zauważyć, wszystkie te podania mają wspolny motyw przewodni w postaci barmana komponującego drinka dla kobiety, od której imienia bierze się nazwa. SKŁADNIKI: - 6 cl Tequili - 2 cl Triple Sec - 2 cl soku z limonki SZKŁO: - schłodzony kieliszek koktajlowy (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Bezy Przepisy kulinarne

4 białka 20 gad cukru pudru Szczypta soli 1 łyżka cukry wanilinowego   Białka posolić i ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy i ewentualnie łyżkę mąki ziemniaczanej. Delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyciskać szprycą lub kłaść łyżeczką małe ciasteczka. Suszyć bezy (nie rumieniąc) w piekarniku nagrzanym do 110°C przez 2-3 godziny.

Zobacz cały wpis na blogu »
Zupa grzybowa Przepisy kulinarne

Zupa grzybowa to najczęściej wywar z warzyw i/lub mięsa z dodatkiem grzybów.W zupie grzybowej grzyby stanowią wyłącznie dodatek smakowy, ponieważ same posiadają znikome walory odżywcze. Do zup szczególnie dobrze nadają się prawdziwki, maślaki, podgrzybki.   Zobacz również przepis na grzybową.

Zobacz cały wpis na blogu »