Diety

Wpisy zawierające słowo kluczowe diety.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

Owoce - wartości odżywcze Fitness

Kiwi Kiwi zawiera znacznie ilości witaminy C - 80 mg w 100 tego owocu i jest to ilość w pełni wystarczająca do zaspokojenia dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C. Ponadto kiwi są bogate w: witaminę A i E, potas, który reguluje rytm serca, magnez, który wspomaga układ nerwowy, wapno, żelazo i kwas foliowy. Drobne pestki znajdujące się we wnętrzu owocu są używane jako składnik peelingów do ciała. Zawarte w kiwi kwasy owocowe mają działanie wybielające, dlatego owoc ten używa się do produkcji kremów. Składniki zawarte w kiwi spowolniają także procesy starzenia. Porzeczki Porzeczki to prawdziwa bomba witaminowa. Zawierają one witaminy: C, B, E, H i P. Najwięcej witaminy C, potasu i fosforu mają w sobie porzeczki czarne. Porzeczki mają działanie przeciwbiegunkowe oraz działają wzmacniająco na naczynia krwionośne. Ponadto zwierają: żelazo, miedź, cynk i mangan. Stosowanie czarnej porzeczk (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Jogging to więcej niż bieganie! Dietetyka

Trenowanie joggingu pomaga poprawić kondycję już po 4 tygodniach regularnego biegania zauważamy znaczną różnicę. Poprawi nam się również sylwetka i wytrzymałość! Bieganie jest idealnym ćwiczeniem wytrzymałościowym, poprawia wydolność układu sercowo-naczyniowego i zwiększa zużycie energii, a to oznacza lepsze zaopatrzenie wszystkich komórek w substancje odżywcze i tlen, wzmacnia także układ odpornościowy (dzięki czemu będziemy mniej chorować). Biegając wzmacniamy mięśnie nóg i poprawiamy przemianę materii, a u kobiet intensywne bieganie zapobiega cellulitis! Ważne w bieganiu są postawa i prawidłowy oddech. Postawa – biegniemy trzymając proty tułów, nie zginamy się, nie odchylamy, nie balansujemy, nie wykręcamy się i nie wypinamy, po prostu biegniemy w prostej pozycji. Ręce lekko ugięte trzymamy luźno i machamy w rytm biegu, korki stawiamy takie jak nam wygodnie, to ma być przyjemność a nie dziwny nawy (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Jak leczyć żylaki Zdrowie kobiety

Żylaki mogą rozwijać się wskutek wrodzonego upośledzenia ściany i zastawek żył lub pozazakrzepowej niedrożności żył głębokich jednak jednoznacznej przyczyny ich powstawania nadal nie znamy. Rozróżniamy dwa rodzaje żylaków; otwarte i zamknięte. Obserwujemy je zazwyczaj na kończynach dolnych, często u ludzi pracujących w pozycji stojącej. Osoba ze zmianami żylakowymi często odczuwa ból, zmęczenie a niekiedy jakby kłucia w żyłach i kurcze mięśni, powinna więc unikać przede wszystkim długich spacerów i przebywania wielogodzinnego na nogach. Na chwilę obecną niestety nie ma praktycznie środków farmakologicznych które skutecznie zapobiegałyby im czy też leczyły. Można jednak dolegliwości żylakowe zwalczać w warunkach domowych np.: przyjmowanie pozycji leżącej i unoszenie na jakiś czas nóg, stosować kąpiele ze słoną wodą i natryski o naprzemiennej temperaturze wody. Przy otwartych żylakach nie nosić pończoch elastycznych.W ciężkich przypadk (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Osteoporoza a dieta Fitnessclub

Kości potrzebują dobrze zrównoważonej diety. Pożywienie powinno dostarczać minerałów i witamin oraz dużo wapnia. Ilość wapnia dostarczanego w jedzeniu w trakcie dojrzewania decyduje o maksymalnej gęstości kości osiąganej w wieku dorosłym. Najlepszym źródłem wapnia są mleko i produkty nabiałowe, takie jak ser i jogurt, a także nienabiałowe, np.zielone warzywa liściaste, fasola, ryby i suszone owoce. Aby przyswajać wapń, organizm potrzebuje również witaminy D. Głównym źródłem tej witaminy jest sam organizm, który wytwarza ją pod wpływem światła słonecznego padającego na skórę. Znajduje się ona również w jajkach, tłustych rybach i niektórych wzbogacanych płatkach śniadaniowych i margarynach. Na zdrowie kości wpływają również ćwiczenia. Kości tak samo jak mięśnie i inne części ciała, (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Odchudzanie brzucha Odchudzanie

Dieta wspomagająca chudnięcie brzucha Za otyłość brzuszną odpowiadają nadnercza, wydzielające hormony budujące mięśnie, oraz hormony stresu. Dieta wspomagająca odchudzanie brzucha powinna opierać się na produktach węglowodanowych, mlecznych i warzywnych, pobudzających pracę przysadki i tarczycy, odciążającej nadnercza. W diecie wskazane są: owoce - melony, jagody, wszystkie warzywa i kiełki, drób, produkty pełnoziarniste, białko kurze, czosnek, odtłuszczone produkty mleczne, chude mięsa. Umiarkowanie należy spożywać: oliwki, oliwę, awokado, migdały, orzeszki ziemne, przyprawy, miód i syrop klonowy, soki owocowe i warzywne, kofeinę. W niewielkich ilościach: śmietanę, ma (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Dieta ziemniaczana Fitness

2-3 kg w ciągu 2 tygodni dieta ziemniaczana ma wiele zalet - odtruwa organizm, wzmacnia włosy, wygładza zmarszczki oraz wpływa na szybki spadek wagi. W trakcie stosowania tej diety trzeba dużo pić - herbata czarna, ziołowa i owocowa, kawa, soki, woda mineralna. Zalecany jest też zwiększony ruch, aby wzmocnić serce i krążenie. Zasady diety:W diecie przewidziane są 3 posiłki dziennie. Można jednak sięgać po przekąski między posiłkami: chrupkie pieczywo, sucharki, krakersy, herbatniki, chudy jogurt, świeży owoc, marchew, ogórek, papryka.

Zobacz cały wpis na blogu »
Opalanie na solarium, a ciąża Zdrowie kobiety

Podczas ciąży powinniśmy zastępować opalanie w solarium naturalnymi promieniami słonecznymi, gdyż dostarczają one prowitaminy D, oraz wpływają korzystnie na kościec.

Zobacz cały wpis na blogu »
Zdrowe diety Płaski brzuch

Na rynku coraz częściej pojawiają się super diety cud, dzięki którym stracisz dużo kilogramów w krótkim czasie, jednak to nie jest możliwe diety takie pozbawione są bowiem pewnych składników potrzebnych naszemu organizmowi. Zdrowe diety zawierają wszystkie niezbędne składniki jednak w zmniejszonych ilościach. Na początku kuracji warto ważyć ilość produktów spożywczych, aby później móc samodzielnie ocenić porcje. Bardzo ważne jest aby nie jeść w czasie oglądania telewizji lub czytania. Pamiętajmy aby jeść 3-4 razy dziennie i nie zapominajmy, iż śniadanie to najważniejszy posiłek całego dnia. Trzeba nauczyć się aby: nie dojadać, nie zjadać resztek, nie jeść w czasie największego nasilenia głodu. Najlepiej wyznaczyć sobie jakiś realny cel i do niego dążyć. Aby schudnąć 0,5-1 kg tygodniowo należy jeść o 600-1000 kcal mniej każdego dnia. Możemy zadać sobie pytanie w takim razie co powinniśmy jeść? Odpowiedź jest bardzo prosta wszystkie składniki tylko w odpowiedn (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Zdrowe produkty żywnościowe Dietetyka

Frytki pieczone w piekarniku Tak, mają mniej tłuszczu, jednak wciąż są bogate w kalorie a ubogie w wartości odżywcze. Na dodatek mają mało odpowiadającego za uczucie sytości błonnika. Lepszy odpowiednik: popcorn - znajdziesz w nim chrupkość i smak frytek, jednak o 65% mniej kalorii na kubek. Poszukuj popcornu nadającego się do sprzętu beztłuszczowego lub używaj zdrowego oleju. Ciągnące się owocowe przekąski Chociaż mogą zawierać odrobinę soku w większości przypadków są to słodycze wzbogacone w witaminy. Zawierają one również syrop bogaty w fruktozę, która łączona jest z otyłością. Lepszy odpowiednik: świeże lub suszone owoce - zawierają błonnik, którego nie znajdziesz w owocowych przekąskach. Dodatkowo, zawierają antyoksydanty zapobiegające rozwojowi raka. Lody typu "light" Chociaż mogą mieć mniej kalorii niż normalne lody jednak wcale tak być nie musi (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Dieta Atkinsa może być naprawdę dobra Dietetyka

Warszawa (PAP) - Bogata w tłuszcze i białka a uboga w węglowodany dieta wprowadzona w pierwszej połowie lat 70. przez dra Atkinsa, może być równie skuteczna i bezpieczna, co diety niskokaloryczne - twierdzą naukowcy z University of Pennsylvania. Dieta Atkinsa uchodzi za wyjątkowo kontrowersyjną -przeciwnicy uważają, że jest niezbilansowana, prowadzi do miażdżycy, osteoporozy i chorób nerek. Amerykańscy naukowcy z University of Pennsylvania przeprowadzili badania na grupie 63 otyłych mężczyzn i kobiet w wieku 44 lat ważących przeciętnie 97 kilogramów. Osoby te podzielono na dwie grupy - grupę na diecie Atkinsa oraz na diecie konwencjonalnej (60 procent węglowodanów, 25 procent tłuszczów i 15 procent białek). Ograniczono ilość kalorii - dla mężczyzn od 1500 do 1800, dla kobiet od 1200 do 1500 kalorii dziennie. Sprawdzano stan grupy po trzech, sześciu i 12 miesiącach. We wczesnej fazie grupa na diecie Atkinsa straciła dw (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Dieta South Beach Płaski brzuch

Dieta South Beach jest szczególnie polecana osobą z nadwagą i tym nad którymi wisi ryzyko takich chorób jak: cukrzyca, zawał serca, wylew czy też miażdżyca. Arthur Agatston – twórca diety stworzył 3 fazy kuracji. Dieta South Beach pozwala na zrzucenie do 6 zbędnych kilogramów wciągu 14 dni.   Pierwszy etap to 2 tygodnie kuracji. Jest on najtrudniejszy ponieważ trzeba zmienić swój sposób odżywiania co dla wielu jest bardzo trudne. Menu dzieli się na 3 posiłki i dwie małe przekąski. Dieta jest bogata w białka natomiast węglowodany są podawane w niewielkich ilościach. Niestety jadłospis jest dosyć monotonny. W jego skład powinny wchodzić: chude mięso, ryby, jajka, biały ser, grzyby, rośliny strączkowe, oliwa z oliwek, kakao, cukinia, ogórki, seler, brokuły, pomidory, szpinak, (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Opis diety kopenhaskiej Odchudzanie

DZIEŃ 1 i 8 śniadanie: kubek kawy i kostka cukru lunch: 2 jajka na twardo, gotowany szpinak , pomidor obiad: duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną DZIEŃ 2 i 9 śniadanie: kubek kawy i kostka cukru lunch: duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną obiad: plaster szynki, 2-3 szklanki jogurtu naturalnego DZIEŃ 3 i 10 śniadanie: kubek kawy i kostka cukru, grzanka lunch: gotowany szpinak, świeży owoc, pomidor obiad: plaster szynki, 2 gotowane jajka, sałata z olejem i cytryną DZIEŃ 4 i 11 śniadanie: kubek kawy i kostka cukru lunch: tarta marchewka, jajko na twardo, twarożek naturalny obiad: sałatka owocowa, 2-3 szklanki jogurtu naturalnego DZIEŃ 5 i 12 śniadanie: duża tarta marchew z cytryną lunch: duża chuda ryba obiad: befsztyk, sałata i brokuły DZIEŃ 6 i 13 (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Jeśli nie guz to robak Fitnessclub

Jeżeli drętwieją Ci ręce i widzisz rozmazane obrazy sprawdź czy w Twoim mózgu nie zagościł.... robak. Poruszającego się robaka znaleziono w mózgu mieszkanki Arizony Rosemary Alvarez, u kobiety podejrzewano guza mózgu. Zdjęcia z tomografu komputerowego zaskoczyły lekarzy, bo zarejestrowany obiekt poruszał się. Na szczęście operacja usunięcia robaka powiodła się a kobietę wyleczono. Jaja robaka dostały się do jej organizmu drogą pokarmową, najprawdopodobniej zjadła niedogotowane lub surowe mięso.

Zobacz cały wpis na blogu »
Wpływ ruchu na poszczególne narządy Fitness

1. Serce - zmuszając je do cięższej pracy, wzmacniamy i poprawiamy jego kondycję, a więc wydajność, dzięki czemu usprawnia się krążenie krwi oraz zdolność do efektywnego wykorzystywania tlenu w całym organizmie. 2.Mięśnie - zwiększenie siły mięśni, dzięki regularnym ćwiczeniom, działa pobudzająco na układ krążenia. Przez naczynia krwionośne do komórek przedostają się większe ilości tlenu i substancji odżywczych, a usuwane są produkty przemiany materii. Dotlenione mięśnie mogą pracować dłużej i wydajniej - czyli poprawia się kondycja i wytrzymałość organizmu. 3. Stawy - aktywność fizyczna pozwala utrzymać prawidłową ruchomość stawów, co zmniejsza ryzyko wystąpienia ich bolesności i zesztywnienia w starszym wieku. Dzięki sprawnym stawom, możemy być aktywni przez całe życie. 4. Płuca - wykonywanie regularnych ćwiczeń fizycznych usprawnia pracę całego układu oddechowego. Wzmożona praca płuc pozwala zwiększyć ilość pobieranego tlenu, który (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Kwas foliowy Zdrowie kobiety

Uważa się, że małe stężenie kwasu foliowego powoduje zwiększenie stężenia homocysteiny we krwi, co najprawdopodobniej ma związek z powstawaniem raka okrężnicy oraz choroby Alzheimera. Homocysteina jest produktem metabolizmu białek. Zwiększenie jej stężenia we krwi zwiększa ryzyko zawału serca. Stężenie homocysteiny jest kontrolowane przez 3 enzymy, przy czym aktywność 2 z nich zależy od obecności kwasu foliowego w organizmie. Wiele pokarmów, takich jak płatki śniadaniowe lub pieczywo, wzbogaca się w wielu krajach kwasem foliowym, żeby zmniejszyć ryzyko jego niedoborów i zapobiegać wadom rozwojowym płodu (u nas na razie pieczywo nie jest wzbogacane).

Zobacz cały wpis na blogu »