Ciasto

Wpisy zawierające słowo kluczowe ciasto.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

robimy ciasto zainteresowania

elo dzis przepis na tort czekoladowy   Składniki ciasto (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
przepisy codzienne zycie

To wręcz klasyczny przepis na ucierane ciasto z owocami (takie, po zrobieniu którego Wasza mama i babcia dawała do oblizania wiertełka miksera:) Można do niego dodać dowolne małe owoce- ja wykorzystałam jeżyny, ale maliny, borówki, jagody czy nawet truskawki też super się nadadzą! Wierzch możecie urozmaicić i posypać np. siekanymi orzechami, płatkami migdałów czy grubym cukrem. Ja przygotowałam też trochę lukru- różowego. Wystarczy połączyć cukier puder z odrobiną koncentratu buraczanego (takiego, jaki dodaje się czasem do barszczu) i gotowe! Jak pewnie widz (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
przepisy codzienne zycie

Jest taki żelazny zestaw ciast, które kojarzą mi się (bardzo dobrze zresztą!) z rodzinnymi spotkaniami przy imieninowym stole. I tak właśnie: „murzynek” musiał na nim być! Murzynek czyli czekoladowe ciasto, wilgotne, o mocnym kolorze ciemnej czekolady, idealny dodatek do filiżanki kawy! Ten murzynek ma taką przewagę nad innymi ciastami, że bardzo długo utrzymuje świeżość i wilgotność (dzięki jogurtowi), a do tego nie trzeba do jego zrobienia używać nawet miksera, wystarczy tylko połączyć składniki w misce (nawet dziecko to potrafi!:). Mój „murzynek&rdquo (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Szarlotka Coś słodkiego

SZARLOTKA (2sztuki) Ciasto półkruche: -mąka pszenna 0,80kg -margaryna 0,30kg -cukier puder 0,15kg -jajka 2szt -żółtka 2szt -śmietanan 0,10l -proszek do pieczenia 0,02kg wszystkie składniki zagniatamy    Nadzienie -jabłka 3kg -cukier wanilinowy 2szt -cynamon 1 szt(do smaku) -bułka tarta 0,10kg Jabłka ścieramy na tartce o grubych oczkach mieszmy z cukrem wanilinowym cynamonem i bułką tartą  2/3 ciasta wałkujemy na to dajemy jabłka i ścieramy 1/3 ciasta   Wykończenie  -cukier puder 0,05kg do posypania Pieczemy do zrumienienia się ciasta  175 stopni (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Pomarańczowe delicje Przepisy MichOlo

   Ostatnio przypomniałam sobie, że nie przepadam za słodyczami o smaku pomarańczy z czekoladą. A karmelizowana skórka pomarańczowa to jeden z najzacieklejszych wrogów mojego podniebienia. Pomyślałam wtedy, że to straszne marnotrastwo. Przecież mogłam nie trafiłać jeszcze na odpowedni deser. Postanowiłam nie czekać już dłużej na nowy przepis i sama go wymyśliłam. Miłej lektury, MichOlo      Składniki: Biszkoptowy spód (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
CIASTO FASOLOWO SEROWE EKO KUCHNIA VIOLI

  SKŁADNIKI :   Fasolowe 0,5 kg ugotowanej czerwonej lub czarnej fasoli 1 banan 4 jajka 3 łyżki karobu  4 łyżki miodu 3 łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego 1,5 łyżeczki sody  Garść rodzynek  Szczypta soli    Serowe  400 g sera białego (swojskiego) 1 jogurt naturalny mały (125g) 2 jajka 10 g mąki kokosowej  3 łyżki syropu z agawy ( klonowego lub miodu) Słoik brzoskwiń    WYKONANIE         (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
czy ciasto na cruassanty rozni sie czyms od przecietnego ciasta francuskiego?? przetestowany

  W wielu marketach mozna kupic ciasto na cruassanty i ciasto francuskie.   Ale jakie sa roznice, skoro obydwa ciasta sa francuskie??   Okiem i smakowiem, na pierwszej lini. Smakowo: Ciasto na cruassanty jest slodsze,bardziej maslane i tlusciejsze. Zwijam w nim wszystko na co mi przyjdzie ochota, 15 minut i mam smaczna kanapke na cieplo np, z kielbasa mysliwska i lejacym sie zoltym serem.   Smakowo: ciasto frencuskie tradycyjne wydaje ise bardziej wytrwane, suche, chrupiace, ma wiecej warstw, i lepiej rosnie, jest wyzsze.

Zobacz cały wpis na blogu »
Ciasto z mirabelkami Placki

Słodkie, żółciutkie śliweczki - mirabelki, doskonale nadają się do wypieków. Świeże są nieco mdłe w smaku. Po upieczeniu takie ciasto ze śliwkami nabiera natomiast pełni smaku.

Zobacz cały wpis na blogu »
Blok Przepisy kulinarne

  Gdy wpada ktoś na kawę, dobrze jest mieć pod ręką coś słodkiego, na przykład własnoręcznie przygotowany blok. Jakie są zalety tego ciasta? Nie trzeba go piec w piekarniku, nie starzeje się tak szybko - można go trzymać w lodówce dwa tygodnie. A przygotowanie go nawet tym, którzy stawiają pierwsze kroki w kuchni, nie sprawi trudności. Wybornie smakuje - mało kto jest w stanie się mu oprzeć. Gdy spróbujesz, nie skończysz na jednym kawałku. 0,5 kg mleka w proszku (nie gr (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Ciasto kokosowe mini notatnik

Nie chwale się, ale właśnie zrobiłam najlepsze ciasto kokosowe ever.

Zobacz cały wpis na blogu »
Ciasto z delicjami Desery

Efektowne i proste w wykonaniu ciasto z delicjami, które na karnawałowym przyjęciu zrobi prawdziwą furorę. Okrągłe piegi delicji, zatopione w kolorowej galaretce, stanowią jego wspaniałą ozdobę. To ciasto wprost rozpływa się w ustach.

Zobacz cały wpis na blogu »