Srebra

Profil blogerki.


Informacje ogólne

Lokalizacja Opole
Główny blog diamenty.blogi.pl »
Data urodzenia 1977-01-01
Wiek 48 lat
Ostatnia aktywność 2 lata temu lub dawniej

Najciekawsze wpisy Srebra

15 listopada w Genewie, w domu aukcyjnym Sotheby’s odbędzie się jedna z ciekawszych aukcji tego roku. Pod młotek pójdzie jeden z największych i najpiękniejszych żółtych diamentów. 110 karatowy kamień,  może być wart nawet $ 15 milionów. Diament został znaleziony w ubiegłym roku w RPA.   Wcześniej drogocenny kamień odwiedzi Londyn i (...)

Zobacz pełny wpis »
    • Dobra przewodność cieplna: 2000W/(m*K) wynikającą z efektywnego przewodnictwa fononowego     • Jest izolatorem, z wyjątkiem diamentu niebieskiego, który jest półprzewodnikiem     • Jest trudno topliwy i odporny na działanie kwasów i zasad     • Może zawierać wrostk (...)

Zobacz pełny wpis »
  Szlif brylantowy - najbardziej znany rodzaj szlifu jubilerskiego stosowanego dla diamentu, wynaleziony w XVII wieku, który wyparł dotychczas stosowany do obróbki diamentów szlif rozetowy.   Szlif brylantowy uznawany jest za szczyt osiągnięć mistrzów jubilerstwa.   Pełny, klasyczny szlif brylantowy zawiera nie mniej (...)

Zobacz pełny wpis »
Ekspertyza instytutu HRD składa się z 3 stron, zacznę od drugiej gdzie są najważniejsze informacje. Od góry: Numer ekspertyzy, miejsce oraz data wydania Shape – kształt, a właściwie rodzaj szlifu /tutaj brylant/ Carat (weight) – masa w karatach z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku / tutaj 1.61 ct/ Fluores (...)

Zobacz pełny wpis »
6C, czyli jak kupować diamenty C, jak cut czyli szlif. Od jakości szlifu zależy brylancja kamienia, czyli mówiąc ogólnie to jak bardzo się świeci. Najwyższym stopniem jest excellent, potem Very, good, good a na końcu fair. Właściwie wszystkie kamienie z szlifem, w jakości good lub wyżej posiadają silna brylancie. C jak Carat, czyli masa kamienia. Im k (...)

Zobacz pełny wpis »
iPhone Princess Plus   Telefon został zaprojektowany przez jubilera Petera Aloissona i zdobi go 318 diamentów.  138 z nich oszlifowano techniką „princess cut” i to właśnie dzięki temu zawdzięcza on swoja nazwę. Urządzenie wykonane jest z 18-karatowego białego złota, a waga diamentów wynosi od 16.50 do 17.75 karatów. Ce (...)

Zobacz pełny wpis »
Po prawej stronie certyfikatu znajduje się mapa kamienia na której zaznaczono inkluzje decydujące o czystości kamienia. Inkluzje które znajdują się wewnątrz zaznaczone są kolorem czerwonym, skazy na powierzchni kamienia są oznaczone kolorem zielonym. Poniżej mapy znajduje się hologram z logiem IGI. Number – czyli numer ekspertyzy oraz miejsce (...)

Zobacz pełny wpis »
    Szlif fasetkowy - wielościenny   Rodzaj szlifu polegający na wykonaniu na kamieniu płaskich powierzchni (zwanych fasetkami) o różnych zarysach.   Zasadą szlifu fasetkowego jest obróbka kamienia w ten sposób, aby cały został pokryty symetrycznymi płaszczyznami, dla których utarła się nazwa „fasetki& (...)

Zobacz pełny wpis »
Drezdeński zielony diament            Drezdeński zielony diament zwany Zielonym Brylantem z Drezna lub Zielonym Drezdeńskim – jabłkowo-zielony diament o masie 40,7 kr. Największy znany zielony diament świata. Od XVIII wieku stanowi część saskich klejnotów koronnych i jest przechowywany w Grünes Gewö (...)

Zobacz pełny wpis »
Szlif schodkowy -  stosuje się przede wszystkim do obróbki przezroczystych kamieni kolorowych np. szmaragdów, topazów, turmalinów, rubinów.                                   (...)

Zobacz pełny wpis »

Drogi użytkowniku!

W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.

Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.

 Tak, zgadzam się na nadanie mi "cookie" i korzystanie z danych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu dopasowania treści do moich potrzeb. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

 Tak, zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu personalizowania wyświetlanych mi reklam i dostosowania do mnie prezentowanych treści marketingowych. Przeczytałem(am) Politykę prywatności. Rozumiem ją i akceptuję.

Wyrażenie powyższych zgód jest dobrowolne i możesz je w dowolnym momencie wycofać poprzez opcję: "Twoje zgody", dostępnej w prawym, dolnym rogu strony lub poprzez usunięcie "cookies" w swojej przeglądarce dla powyżej strony, z tym, że wycofanie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania na podstawie zgody, przed jej wycofaniem.