Michaloka

Profil blogera.


Informacje ogólne

Lokalizacja Kraków
Główny blog poradykuchenne.blogi.pl »
Data urodzenia 1987-03-02
Wiek 33 lat
Ostatnia aktywność 198 dni temu

Najciekawsze wpisy Michaloka

Sekret aromatycznego leczo? To proste: dużo cebuli, dużo papryki i smaczna kiełbasa. Ja używam surowej polskiej lub frankfurterek, bo dają najlepszy aromat bez nadmiaru tłuszczu. Zawsze można ugotować więcej i zamrozić - smakuje świetnie! Składnikiilość porcji: 6  3 cebule 2 papryki czerwone 1 papryka zielona 1 papryka żółta (...)

Zobacz pełny wpis »
Kolorowy, aromatyczny bukiet śródziemnomorskich warzyw sauté, nadający się jako dodatek do wszelkich dań mięsnych, albo - posypany parmezanem - jako sos do makaronu, a z „wkładką” mięsną w postaci jakiejś pokrojonej kiełbasy – wręcz pełny posiłek. Warzywa można obierać ze skóry lub nie, zależnie od upodobań.   (...)

Zobacz pełny wpis »
Składnikiilość porcji: 18  1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki masła o temperaturze pokojowej 1/2 szklanki brązowego cukru 2 łyżki kakao 2 jajka 120 g mąki pszennej Polewa 120 g czekolady 150 g kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru   Sposób przygotowaniaPrzygotowanie: 15min.   (...)

Zobacz pełny wpis »
Składnikiilość porcji: 6  1,5 kg kiszonej kapusty 2 cebule, drobno posiekane 2 łyżki oleju 1 pętko kiełbasy zwyczajnej, pokrojone w plasterki 250 g wołowiny bez kości, pokrojonej w kostkę 250 g cielęciny (lub łopatki wieprzowej), pokrojonej w kostkę 100 g boczku, pokrojonego w kostkę 150 ml czerwonego wina 3 łyżki koncentratu pomidorowego (...)

Zobacz pełny wpis »
Składnikiilość porcji: 6  1/2 kg mąki pszennej o temperaturze pokojowej 1 jajko 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka 4 łyżeczki (2 opakowania po 7 g) suchych drożdży instant 1 łyżka cukru szczypta soli 2 jabłka Sposób przygotowaniaPrzygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›   (...)

Zobacz pełny wpis »
Składnikiilość sztuk: 18 babeczek 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka sól Sposób przygotowaniaPrzygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 55min.  Mąkę przesiać, dodać szc (...)

Zobacz pełny wpis »
Składnikiilość sztuk: 16  165 g (1,3 szkl.) mąki pszennej 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 65 g (3/4 szkl.) gorzkiego kakao 1/8 łyżeczki soli 3 łyżki masła o temperaturze pokojowej 300 g (1,5 szkl.) cukru 2 jajka 3/4 łyżeczki aromatu waniliowego 235 ml (1 szkl.) mleka Sposób przygotowaniaPrzygoto (...)

Zobacz pełny wpis »
Pyszne racuchy, które można przygotować z dziećmi. Jest w nich proszek do pieczenia, ale w ogóle go nie czuć. Za to pachną jabłkami i cynamonem.   Składnikiilość sztuk: 20 placków 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/4 szklanki cukru (można mniej) 2 jajka 1 szklanka mleka (...)

Zobacz pełny wpis »
Jest to ulubiona potrawa naszej rodziny. Zrobiła ją dla mnie teściowa, gdy ją odwiedziłam w zeszłym roku. Można ją podawać na przykład z ryżem.     Składnikiilość porcji: 4  55 g masła 2 cebule, posiekane 1 łodyga selera naciowego, posiekana 2 ząbki czosnku 1 średnia główka kapusty, grubo poszatkowanej (...)

Zobacz pełny wpis »
Składnikiilość porcji: 4  40 g drożdży 1-2 łyżki cukru 0,4 l mleka 2 jajka 2 szklanki mąki szczypta soli 2-3 jabłka olej do smażenia Sposób przygotowaniaPrzygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +40min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.5m (...)

Zobacz pełny wpis »