Marysiawkuchni

Profil blogerki.


Informacje ogólne

Lokalizacja Rogozno
Główny blog kulinariaija.blogi.pl »
Data urodzenia 1994-05-28
Wiek 30 lat
Ostatnia aktywność 2 lata temu lub dawniej

Najciekawsze wpisy Marysiawkuchni

Mylnym twierdzeniem jest sądzić, iż papryka wędzona pochodzi z Węgier... Owszem, Węgrzy używają papryki do wielu swoich głównych i popisowych dań - od wspaniałego gulaszu po zwyczajne doprawianie dań, czy sałatek. Ale wędzona papryka pochodzi z Hiszpanii - hiszpańscy podróżnicy sprowadzili ją z Peru, gdzie były uprawiane pierwsze papryki. W sklepach koszt opakowani (...)

Zobacz pełny wpis »
Pyszne ciasta, torty czy tarty nie udadzą się bez odpowiednich form do pieczenia, a także bez stosownych narzędzi kuchennych. Wśród niezbędnych akcesoriów kuchennych, stanowiących niejako podstawę przyjęcia urodzinowego są niewątpliwie tortownice. Jaki kształt jest najlepszy Tortownice są różnego kształtu. Mogą być kwadratowe, prostokątne,w kształc (...)

Zobacz pełny wpis »
Bez niej ser nie mógłby powstać. Podpuszczka  https://www.aledobre.pl/11647,Podpuszczka_cieleca_do_produkcji_serow_pojemnosc_30_ml_Beaugel_500.html - bo o niej mowa, to naturalny enzym prowadzący do krzepnięcia mleka. Jego głównym źródłem są żołądki zwierzęce. Ale jest też i wersja dla wegetarian. Podpuszczka zwierzęca Początki wykorzysty (...)

Zobacz pełny wpis »
Obok klasycznych ciast – tradycyjnych szarlotek, serników i co tylko przyjdzie do głowy – warto pokusić się o przygotowanie czegoś mniejszego. Ciasteczka to ciekawa propozycja na różne okazje – rodzinne spotkania, dziecięce przyjęcia czy po prostu jako codzienna mała przyjemność. Wielkim ułatwieniem w przygotowaniu tego typu słodkości są foremki d (...)

Zobacz pełny wpis »
Robiąc przetwory na zimę, np. kompoty wiśniowe, czy czereśnie w zalewie, niezbędne staje się wyjmowanie pestek. Ręcznie może to zająć całe godziny i spowodować duży bałagan. Jak temu zapobiec? Drylownica Jest to niewielka rzecz, która skonstruowana jest tak, by po położeniu na niej małego owocu wyjąć z niego pestkę. Nie trzeba przy tym brudzić własnych rąk. Jede (...)

Zobacz pełny wpis »