2 maja 2021, 20:20
Pieprz Cayenne

Pieprz Cayenne

Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Pieprz cayenne, inaczej nazywany pieprzem kajeńskim jest jedną z moich ulubionych przypraw. Ląduje w bardzo wielu moich sosach i marynatach. Wbrew nazwie nie jest to pieprz i nie ma z pieprzem wiele wspólnego.

     Jest to przyprawa powstała z ostrych papryczek występujących w obu Amerykach, przy czym największe jej skoncentrowanie występuje w Ameryce Środkowej, a dzięki Portugalczykom przyprawa ta trafiła do Europy i do Indii, gdzie stała się jednym ze składników curry.

          Zapach pieprzu cayenne jest dość delikatny, po którym nie da się rozpoznać, że przyprawa należy do tych ostrych, choć nie dorównuje ostrością papryczkom chili. Zdarzają się sytuacje, w których wbrew przyjętym normom, mieli się owoce wraz z pestkami, dzięki czemu uzyskuje się zwiększoną ostrość końcowego produktu.

Pieprz kajeński jest bardzo bogaty w składniki odżywcze i witaminy, szczególnie te z grupy B. Znajdziemy w nim m.in. witaminy A, B1, B2, B6, B9, C, E i K, a także takie minerały jak fosfor, cynk, magnez i żelazo. Spożywanie pieprzu cayenne wpływa na złagodzenie bólów mięśni, stawów, ogranicza bóle neurologiczne. Działa wykrztuśnie, leczy także objawy przeziębienia i wspaniale wpływa na żołądek. Przyprawę tą stosuje się także w procesie odchudzania. W rejonach świata, gdzie pieprz kajeński jest spożywany znacznie częściej, obserwuje się znacznie niższy odsetek chorób krążenia i serca. Trwają badania nad zastosowaniem kapsaicyny, która występuje i pieprzu cayenne w łagodzeniu bólu, jednak naukowcy już są zgodni, że podanie tej substancji w formie doustnej lub zastrzyku, wpływa na uśmierzanie bólu lub jego redukcję.

Jak widać zastosowanie pieprzu cayenne jest świetnym pomysłem na podkreślenie smaku potraw kuchni indyjskiej, meksykańskiej, a także europejskiej. Doskonale nadaje się na zaostrzenie smaku dań mięsnych i z roślin strączkowych. Przyprawa ta zbawiennie wpływa na nasz organizm ograniczając ból i wspomagając układ krążenia.

                     

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

- wpisy o podobnej tematyce

CHLEBEK WIEJSKI, PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE
26 lipca 2021, 20:33
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
CHLEBEK PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE. Bardzo aromatyczny, miękki i dość wilgotny chlebek. Smakiem i wyglądem przypomina mi moje chlebki na zakwasie ( przepis na 275 g zakwasu), mimo innych proporcji.
Zagony tatarki skowieszyńskiej codzienności
24 lipca 2021, 08:23
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Lubię jej smak. Taki swoisty, wyraźny. Ten trójkątno-jajowaty orzeszek. Mocny bo palony. Dodatkowo tym paleniem smaku i zapachu nadaje. Nie każdy przepada. Wielu grymasi , że za gorzka, że pachnie jak ściernisko trochę, smakuje wyraźnie i bez pomyłki z innymi kaszami. Gryka. Moja ukochana kasza.
CHLEBEK ŻYTNIO-ORKISZOWY
10 lipca 2021, 22:58
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Cukiniowe westchnienie młodości
12 lipca 2021, 08:10
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
W mroku niepamięci nie sięgam tak daleko bym sobie rozprawę dał, kiedy w domu rodzinnym pojawiła się cukinia. To musiało być gdzieś cichaczem posiana, tak na spróbunek. Zobaczyć co z tego będzie.
Ciasto z owocami.
27 czerwca 2021, 15:37
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
CHLEBEK PSZENNO-ŻYTNI
21 czerwca 2021, 09:35
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Szybki do zrobienia, bardzo wilgotny i aromatyczny, jeżeli użyjecie tych mąk z przepisu. Chlebek ten powstał właściwie poprzez błąd w tekście. Miał być składany i pieczony luzem na blasze, a tu w sumie ciasto tzw. lejące.
Papryka faszerowana z sosem pomidorowym
13 czerwca 2021, 10:19
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Trifle truskawkowe
13 czerwca 2021, 12:33
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Jest to bardzo popularny angielski deser. Świeże owoce, galaretka, pyszny, kremowy budyń, a całość wieńczy bita śmietana :) Po prostu niebo w gębie. Najlepiej zrobić od razu więcej, bo deser jest tak pyszny.
przepisy na sosy
6 czerwca 2021, 17:35
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Przepisów na potrawy jest bez liku, ale nieco trudniej znaleźć przepisy na dodatki do potraw. Oto przepisy na kilka popularnych sosów.