12 września 2021, 13:34
Pęczaku na ryby wspomnienie...

Pęczaku na ryby wspomnienie...

Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Nie przekonuje całkowicie nawet fakt,że najstarsze znane dowody na uprawę jęczmienia pochodzą z Bliskiego Wschodu i są datowane na VII tysiąclecie p.n.e. Nie przekonuje fakt,że ma dużą jak nie największą odmian kaszy. Nie stawia kropki nad i ,że w browarnictwie jęczmień jest niezastąpiony.

 

 

 

Kasza pęczak wyklęta przez wiele lat czasów słusznych. Upodlona do roli bycia z marnym gulaszem w stołówce pegerowskiej z nieszczęsnym buraczkiem. Między kawałkiem podgardla i łopatki , marchewki skrawkiem i zaciągniętym zasmażką sosem tkwiła ta bomba tysięcy lat, zjednoczona z tą breją i buraczkiem tym przaśnym, ale pysznym. 

Ten pęczak był pamiętam stworzony do roli gracza rezerwowego w klasie B. Nigdy nie brylował na stołach w domu choćby. Na stołówkach to już lata 80 się odezwały w opisie wcześniej. W gościach wstyd było coś z pęczakiem podawać. A przecież on ma wszystkiego najwięcej. Nie obdarty z niczego, nie polerowany, nie łamany tylko jak matuszka go zrodziła zdrowiem przesiąknięty i pożywnością. A o tym później słowo zostawię.

Kasza perłowa jęczmienna to już inna liga, czy łamana nawet. Gdzieś już w bulgoczącym krupniku się zjednała z ziemniakami . Gdzieś zamiast ryżu w gołąbkach miała swoje zakotwiczenie. A całe ziarno ? Pęczak ? To przecież kurom jak całe ziarna pszenicy sypane do korytka były. Ugotować na kluchę , dać skór świńskich ,czy podgardla podrobić  , ostatecznie skwarkiem okrasić i psu do gara dać. Pęczak osiągnął dno kulinarne. Sami byliśmy tego sprawcami. Hołdując ryżu smakiem,czy jaglanej nijakością.Nawet gryczana potrafiła przebić się wyżej w rankingu kasz niż pęczak. Czasy 80/90 czasy ziemniaka i ryżu pamiętam. Irga, Lord, Owacja, Bryza czy Tajfun- jakie chcesz, mączne,małoskrobiowe, żółte, czerwone,białe.Po co kasza  jak mamy takie bogactwo. Te na pierogi ruskie, te na frytki, te na obiad . Zajadaliśmy się tymi przybyszami z Ameryki cały czas. Nawet poczciwe gołąbki dostąpiły ryżowego dopełnienia. Gorzej niż tatarka , upodlony do cna pęczak znalazł swoje miejsce i to chwalebne w wędkarstwie. To pamiętam,z pomocnika sięgałem papierową torebkę z pęczakiem.I szklanka kaszy i dwie czy dwie i pół wody. Osolonej lekko. Dymiło to ze 20 minut.Zostawiałem na noc by o 3 rano przełożyć do worka,pudełka. Część była barwiona i upiększana smakowo. Kurkuma na żółto, buraczek na buraczkowo. Pamiętam jak na okonia dawałem wysuszoną byczą. Na noc się kitrasił. I okonie na 80 deko z gruntu brały na kilka ziaren. Do tego stopnia ukochali wędkarze pęczak ,że woleli go niż pszenicę. Bo ją długo gotować ,lepiej parować. Karp i lin sypany dniami pszenicą podchodził. Pęczak  uniwersalny na białoryb. I Krasna brała pod trzciną, leszczyk zajadał , czy krąpik kosztował. Płoć nie gardziła też. Pamiętam jak sam podjadałem tej klajster o 4 rano nad jeziorem. Smakował średnio. Tak przaśne, ni jak , jak  tak. Dopiero szkoła gastronomiczna dała mi światłość o tym pęczaku. Że warto, że ma białko, że kupka dobrze będzie szła bo masa w nim błonnika, że trzyma długo energię. I tak cicho przez milennium , do ostatnich lat. Tu i teraz ten znienawidzony pęczak ,kurom dawany i rybom staje się znów na właściwym poziomie stawiany. Już z nim i grzyby są zaprzyjaźnione i ja sam krupnik gotuję na pęczaku tylko. Już i po meksykańsku smaczny ,już pod rybę idealny...w końcu...ten pęczak...ze stołówki pegerowskiej z byle jakim gulaszem i buraczkiem podawany...

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

- wpisy o podobnej tematyce

Czym zastąpić w diecie mięso?
29 maja 2023, 09:49
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Jeśli zastanawiasz się, czym zastąpić mięso w diecie, istnieje wiele roślinnych alternatyw, które mogą dostarczyć cennych składników odżywczych.
Salcesonowy geniusz wspominana
29 maja 2022, 16:01
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
CHLEBEK  ORKISZOWY Z NASIONAMI CHIA
30 stycznia 2022, 00:22
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Polecamy w imieniu jednej z naszych blogerek przepis na chleb orkiszowy z nasionami chia.
Wstrętny zapach kawy...
16 stycznia 2022, 16:59
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Wstrętny zapach kawy... .   Trząchało mnie i to mocno. Zapach odrzucał! Co tam zostawało w tych szklankach z koszyczkiem? Czarna, czy bardziej brązowa niczym zmielony koks substancja , sztywno trzymająca się ,ciężka do wypłukania i sporej grubości warstwy obleśne ble…&
BUŁECZKI DROŻDŻOWE  Z BAKALIAMI I CZEKOLADĄ
10 stycznia 2022, 09:26
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Bardzo oryginalny i ciekawy przepis na bułeczki BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z BAKALIAMI I CZEKOLADĄ .        
Ciastka czekoladowe - przepis
7 grudnia 2021, 19:46
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Chociaż ciastka czekoladowe cieszą się mniejszą popularnością niż te maślane, nadal znajdzie się wielu fanatyków takiej słodkości.
ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE
15 listopada 2021, 06:26
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Rogal świętomarciński to jeden z najbardziej znanych symboli stolicy Wielkopolski. Pyszny wypiek z ciasta półfrancuskiego, zawierający nadzienie z białego maku oraz bakalie i inne dodatki jest bombom kaloryczną, ale grzechem byłoby się nie skusić choć na jednego rogala z okazji dnia św. Marcina! 
POPAPRANIEC
15 listopada 2021, 22:24
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Przepyszne ciasto biszkoptowe przełożone kremem budyniowym, nasączone domową wiśniówką, a zakończone pyszną polewą czekoladową.
CHRUPIĄCY CHLEBEK Z ZIARNAMI ( chlebek skandynawski)
9 listopada 2021, 19:30
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Przepisy na chlebek pojawiały się już nie raz, ale tym razem przepis na oryginalny chlebek skandynawski z ziarnami.