SKŁADNIKI
500 g mąki pszennej
30-40 g świeżych drożdży
200-250 ml mleka
mała łyżeczka soli
70 g cukru
1 jajko
80 g miękkiego masła
POSYPKA
100 g mąki
50-70 g masła
50 g cukru
łyżeczka cukru waniliowego
szczypta pr. do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść ręcznie tworząc posypkę. Schować do lodówki.
MASA BUDYNIOWA
1op. budyniu waniliowego
250 ml mleka
2 łyżki cukru
cukier waniliowy
Ugotować jak budyń, ostudzić pod pokrywką.
Po wystudzeniu zmiksować z serkiem mascarpone.
Owoce umyć, Rabarbar pokroić w małe kosteczki.
SPOSÓB WYKONANIA
Mąkę wsypać do miski zrobić dołek, dodać cukier, letnie mleko i pokruszone drożdże, delikatnie zamieszać, zostawić na 5-10 min do wyrośnięcia. Dodać pozostałe składniki o temp pokojowej, a pod sam koniec miekkie masło i wyrobić na jednolitą masę. Zostawić do podwojenia objętości pod przykryciem.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko wyrobić podzielić na 5-8 części i uformować kulki. Kulki ciasta rozwałkować/rozgnieść w kształcie koła na ok. 0,5 cm grubości i ułóżyc bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Zostawić chwilkę do wyrośnięcia. Masę budyniową rozłożyć po 1 łyżce na każdym krążku, zostawiajac wolne brzegi, nałożyć owoce, posypać kruszonką, lekko dociskając.
Piec w nagrzanym piekarniku do180- 200° ok. 20-25 min. Drożdżowki podczas pieczenia dość wyrastają ze względu na twarożek, potem jednak znowu opadają. Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem.