16 maja 2021, 10:21
DROŻDŻÓWKI Z KREMEM  BUDYNIOWYM I OWOCAMI

DROŻDŻÓWKI Z KREMEM BUDYNIOWYM I OWOCAMI

Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Przepis na pyszne drożdżówki z kremem budyniowym i owocami.



 

SKŁADNIKI



500 g mąki pszennej
30-40 g świeżych drożdży
200-250 ml mleka
mała łyżeczka soli
70 g cukru
1 jajko
80 g miękkiego masła

 

 

 



POSYPKA



100 g mąki
50-70 g masła
50 g cukru
łyżeczka cukru waniliowego
szczypta pr. do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść ręcznie tworząc posypkę. Schować do lodówki.

 

 

 

 


MASA BUDYNIOWA



1op. budyniu waniliowego
250 ml mleka
2 łyżki cukru
cukier waniliowy

Ugotować jak budyń, ostudzić pod pokrywką.
Po wystudzeniu zmiksować z serkiem mascarpone.

 



 

Owoce umyć, Rabarbar pokroić w małe kosteczki.



SPOSÓB WYKONANIA

 

Mąkę wsypać do miski zrobić dołek, dodać cukier, letnie mleko i pokruszone drożdże, delikatnie zamieszać, zostawić na 5-10 min do wyrośnięcia. Dodać pozostałe składniki o temp pokojowej, a pod sam koniec miekkie masło i wyrobić na jednolitą masę. Zostawić do podwojenia objętości pod przykryciem.

 

 

 

 

 

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko wyrobić podzielić na 5-8 części i uformować kulki. Kulki ciasta rozwałkować/rozgnieść w kształcie koła na ok. 0,5 cm grubości i ułóżyc bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Zostawić chwilkę do wyrośnięcia. Masę budyniową rozłożyć po 1 łyżce na każdym krążku, zostawiajac wolne brzegi, nałożyć owoce, posypać kruszonką, lekko dociskając.

 

 

 

Piec w nagrzanym piekarniku do180- 200° ok. 20-25 min. Drożdżowki podczas pieczenia dość wyrastają ze względu na twarożek, potem jednak znowu opadają. Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem.

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

- wpisy o podobnej tematyce

CHLEBEK WIEJSKI, PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE
26 lipca 2021, 20:33
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
CHLEBEK PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE. Bardzo aromatyczny, miękki i dość wilgotny chlebek. Smakiem i wyglądem przypomina mi moje chlebki na zakwasie ( przepis na 275 g zakwasu), mimo innych proporcji.
Zagony tatarki skowieszyńskiej codzienności
24 lipca 2021, 08:23
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Lubię jej smak. Taki swoisty, wyraźny. Ten trójkątno-jajowaty orzeszek. Mocny bo palony. Dodatkowo tym paleniem smaku i zapachu nadaje. Nie każdy przepada. Wielu grymasi , że za gorzka, że pachnie jak ściernisko trochę, smakuje wyraźnie i bez pomyłki z innymi kaszami. Gryka. Moja ukochana kasza.
CHLEBEK ŻYTNIO-ORKISZOWY
10 lipca 2021, 22:58
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Cukiniowe westchnienie młodości
12 lipca 2021, 08:10
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
W mroku niepamięci nie sięgam tak daleko bym sobie rozprawę dał, kiedy w domu rodzinnym pojawiła się cukinia. To musiało być gdzieś cichaczem posiana, tak na spróbunek. Zobaczyć co z tego będzie.
Ciasto z owocami.
27 czerwca 2021, 15:37
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
CHLEBEK PSZENNO-ŻYTNI
21 czerwca 2021, 09:35
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Szybki do zrobienia, bardzo wilgotny i aromatyczny, jeżeli użyjecie tych mąk z przepisu. Chlebek ten powstał właściwie poprzez błąd w tekście. Miał być składany i pieczony luzem na blasze, a tu w sumie ciasto tzw. lejące.
Papryka faszerowana z sosem pomidorowym
13 czerwca 2021, 10:19
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Trifle truskawkowe
13 czerwca 2021, 12:33
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Jest to bardzo popularny angielski deser. Świeże owoce, galaretka, pyszny, kremowy budyń, a całość wieńczy bita śmietana :) Po prostu niebo w gębie. Najlepiej zrobić od razu więcej, bo deser jest tak pyszny.
przepisy na sosy
6 czerwca 2021, 17:35
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Przepisów na potrawy jest bez liku, ale nieco trudniej znaleźć przepisy na dodatki do potraw. Oto przepisy na kilka popularnych sosów.