2 listopada 2021, 01:07
CIASTO Z DYNIĄ I ORZECHAMI

CIASTO Z DYNIĄ I ORZECHAMI

Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Dynia to bardzo znane, chociaż często niedoceniane warzywo, które ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Oto propozycja w postaci przepisu na ciasto z dyni.

    

 

 

Powiem krótko. Ciasto jest pyszne, bardzo aromatyczne, wilgotne i delikatne, z dużą ilością cynamonu, dyni i orzechów. W smaku przypomina mi trochę piernik świąteczny, ale ja uwielbiam ten smak, no i do świąt nie mamy już daleko.  Wspaniałe do kawki. Koniecznie wypróbujcie, nie będziecie żałować.

 

 

SKŁADNIKI

na tortownicę 26 cm

 

 

 

 



400 g startej dyni Hokkaido (ze skórką)
200 g cukru, u mnie pół na pół z brązowym
9 g cukru waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
15 g pr. do pieczenia
300 g mąki pszennej
4 łyżeczki cynamonu
2 szczypty mielonych goździków
2 szczypty gałki muszkatołowej

(ja pominęłam te 2 ostatnie pozycje i dodałam 1/2 łyżeczki przypraw do pierników)

100 g posiekanych orzechów
(laskowych lub włoskich)
100 g mielonych migdałów
1 pomarańcza (zetrzyj skórkę i wyciśnij sok)

200 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
4 jajka M

 

 

SPOSÓB WYKONANIA

 

 


Tortownicę wysmarować tłuszczem, posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia i rozgrzać piekarnik do temp 170 °.
Umytą dynię zetrzeć na tarce na średnich oczkach, nie za drobno nie za grubo.

 

 

 

 


W większej misce wymieszać wszystkie suche składniki, dodać połowę startej dyni i skórkę pomarańczową. W drugiej misce wymieszać sok z pomarańczy, olej, jajka i dodać do miski z suchymi składnikami, a na końcu pozostałą, startą dynię. Wszystko wymieszać za pomocą drewnianej łyżki, a następnie wyłóżyć w przygotowanej wcześniej tortownicy.

 

 

 

 

Piec ok. 60 min. Po upieczeniu wyłóżyć ciasto na kratkę do całkowitego wystudzenia.

 

 

 

 

Przed podaniem udekorować cukrem pudrem lub lukrem wymieszanym z kurkumą i udekorować mielonymi pestkami dyni.

 

 

Zobacz także

- wpisy o podobnej tematyce

Czym zastąpić w diecie mięso?
29 maja 2023, 09:49
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Jeśli zastanawiasz się, czym zastąpić mięso w diecie, istnieje wiele roślinnych alternatyw, które mogą dostarczyć cennych składników odżywczych.
Salcesonowy geniusz wspominana
29 maja 2022, 16:01
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
CHLEBEK  ORKISZOWY Z NASIONAMI CHIA
30 stycznia 2022, 00:22
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Polecamy w imieniu jednej z naszych blogerek przepis na chleb orkiszowy z nasionami chia.
Wstrętny zapach kawy...
16 stycznia 2022, 16:59
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Wstrętny zapach kawy... .   Trząchało mnie i to mocno. Zapach odrzucał! Co tam zostawało w tych szklankach z koszyczkiem? Czarna, czy bardziej brązowa niczym zmielony koks substancja , sztywno trzymająca się ,ciężka do wypłukania i sporej grubości warstwy obleśne ble…&
BUŁECZKI DROŻDŻOWE  Z BAKALIAMI I CZEKOLADĄ
10 stycznia 2022, 09:26
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Bardzo oryginalny i ciekawy przepis na bułeczki BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z BAKALIAMI I CZEKOLADĄ .        
Ciastka czekoladowe - przepis
7 grudnia 2021, 19:46
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Chociaż ciastka czekoladowe cieszą się mniejszą popularnością niż te maślane, nadal znajdzie się wielu fanatyków takiej słodkości.
ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE
15 listopada 2021, 06:26
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Rogal świętomarciński to jeden z najbardziej znanych symboli stolicy Wielkopolski. Pyszny wypiek z ciasta półfrancuskiego, zawierający nadzienie z białego maku oraz bakalie i inne dodatki jest bombom kaloryczną, ale grzechem byłoby się nie skusić choć na jednego rogala z okazji dnia św. Marcina! 
POPAPRANIEC
15 listopada 2021, 22:24
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Przepyszne ciasto biszkoptowe przełożone kremem budyniowym, nasączone domową wiśniówką, a zakończone pyszną polewą czekoladową.
CHRUPIĄCY CHLEBEK Z ZIARNAMI ( chlebek skandynawski)
9 listopada 2021, 19:30
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Przepisy na chlebek pojawiały się już nie raz, ale tym razem przepis na oryginalny chlebek skandynawski z ziarnami.