25 kwietnia 2021, 23:43
CHLEBEK ZIOŁOWY, RWANY

CHLEBEK ZIOŁOWY, RWANY

Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Przepis na domowy chlebek ziołowy, rwany.

  

 

 

SKŁADNIKI

 



350 g mąki pszennej 550
220 ml letniej wody
7 g suszonych drożdży
lub 20 g świeżych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju z oliwek

 



SPOSÓB WYKONANIA

 



W misce robota kuchennego wymieszac suche składniki, dodać letnią wodę i olej. Zagnieść najpierw powoli na niskich obrotach,  później ciut szybciej i wyrabiać dobre 5-7 min. Masa musi być delikatnie miękka. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, poczym rozłożyć na wysmarowanej cieniutko tłuszczem blaszce lub na papierze do pieczenia, choć trochę mi się na nim ciasto przykleiło i nie szło za bardzo go po nim rozprowadzić. Ciasto przykryć jeszcze na 15-30 min do wyrośnięcia.

 

 

 

 


W międzyczasie możemy zrobić masło z pietruszką lub niedźwiedzim czosnkiem,  jeżeli macie do niego dostęp. Ok 40-60 g masła o temp pokojowej rozgnieść z 2 ząbkami czosnku, drobno posiekaną pietruszką lub niedźwiedzim czosnkiem, doprawić solą i pieprzem.

 

 

 

 


Wyrośnięte ciasto wgniatamy lub nacinamy nożem na dowolne nam kawałki. Ja moczyłam za każdym razem go w mące,  by ciasto za mocno się nie zrosło. Każdy kawałek ciasta posmarować masłem ziołowym i posypać dowolnym serem. U mnie mieszanka sera żółtego z parmezanem. Piec w nagrzanym piekarniku do 220 ° przez ok. 15-20 min na złoty kolor. 

 

 

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

- wpisy o podobnej tematyce

CHLEBEK WIEJSKI, PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE
26 lipca 2021, 20:33
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
CHLEBEK PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE. Bardzo aromatyczny, miękki i dość wilgotny chlebek. Smakiem i wyglądem przypomina mi moje chlebki na zakwasie ( przepis na 275 g zakwasu), mimo innych proporcji.
Zagony tatarki skowieszyńskiej codzienności
24 lipca 2021, 08:23
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Lubię jej smak. Taki swoisty, wyraźny. Ten trójkątno-jajowaty orzeszek. Mocny bo palony. Dodatkowo tym paleniem smaku i zapachu nadaje. Nie każdy przepada. Wielu grymasi , że za gorzka, że pachnie jak ściernisko trochę, smakuje wyraźnie i bez pomyłki z innymi kaszami. Gryka. Moja ukochana kasza.
CHLEBEK ŻYTNIO-ORKISZOWY
10 lipca 2021, 22:58
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Cukiniowe westchnienie młodości
12 lipca 2021, 08:10
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
W mroku niepamięci nie sięgam tak daleko bym sobie rozprawę dał, kiedy w domu rodzinnym pojawiła się cukinia. To musiało być gdzieś cichaczem posiana, tak na spróbunek. Zobaczyć co z tego będzie.
Ciasto z owocami.
27 czerwca 2021, 15:37
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
CHLEBEK PSZENNO-ŻYTNI
21 czerwca 2021, 09:35
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Szybki do zrobienia, bardzo wilgotny i aromatyczny, jeżeli użyjecie tych mąk z przepisu. Chlebek ten powstał właściwie poprzez błąd w tekście. Miał być składany i pieczony luzem na blasze, a tu w sumie ciasto tzw. lejące.
Papryka faszerowana z sosem pomidorowym
13 czerwca 2021, 10:19
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Trifle truskawkowe
13 czerwca 2021, 12:33
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Jest to bardzo popularny angielski deser. Świeże owoce, galaretka, pyszny, kremowy budyń, a całość wieńczy bita śmietana :) Po prostu niebo w gębie. Najlepiej zrobić od razu więcej, bo deser jest tak pyszny.
przepisy na sosy
6 czerwca 2021, 17:35
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Przepisów na potrawy jest bez liku, ale nieco trudniej znaleźć przepisy na dodatki do potraw. Oto przepisy na kilka popularnych sosów.