SKŁADNIKI
400 g mąki pszennej 650
150 g mąki żytniej 997/1050
360 g zimnej wody
50 g zakwasu
( wcześniej odświeżonego 1-2dni)
15 g musztardy ( średnio ostrej)
10 g miodu
łyżeczka kurkumy
szczypta pieprzu
szczypta drożdży
15 g soli
15 g smalcu
70 g grubo mielonych pestek dyni
25 g gorczycy
SPOSÓB WYKONANIA
Wszystkie składniki oprócz soli i smalcu wyrobić najpierw na wolnych obrotach, później szybszch, w połowie czasu zagniatania dodać soli i smalec/masło w małych kawałkach. Dalej zagniatać aż będzie odchodzić od ścianek. W razie potrzeby dodać delikatnie mąki. Zostawić do wyrośnięcia na 60 min po czym wilgotnymi rękami naciągamy ciasto kilka razy i pozostawiamy na kolejne 60 min. Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy.
Po ostanim wyrośnięciu wyłóż ciasto na blacie kuchennym, uformuj w kształcie kuli i zostaw jeszcze chwilę do wyrośnięcia. Teraz obróć ciasto " na plecy", rozciągnij je delikatnie na boki. Składanie chleba zaczynamy od dołu, zakładamy dolnią część do połowy ciasta. Teraz naciągamy boki ciasta i zakładamy do środka. Powstała nam tzw. koperta, którą od góry zamykamy, a następnie szybkim ruchem zwijamy w wałek i sklejamy boki.
Nacieramy mąką żytnią lub ryżową i wkładamy do koszyczka opruszonego też dobrze mąką. Zabezpieczone przed wyschnieciem ciasto wstawiamy na 12 godz do lodówki ( 5°).
Następnego dnia nagrzewamy piekarnik razem z garnkiem do 240°.
Chlebek przygotować do pieczenia na papierze do pieczenia lub wkładamy bezpośrednio do garnka.
Pieczemy pierwsze 45 min bez pokrywki, a kolejne 15 min bez pokrywki w temp 200-210 °