25 października 2021, 17:22
CHLEBEK PSZENNO-ŻYTNI Z KURKUMĄ

CHLEBEK PSZENNO-ŻYTNI Z KURKUMĄ

Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Chlebek pszenno-żytni? To już niby było, ale co powiecie na wersję z kurkumą? Gorąco polecam.

 

 

 

 

SKŁADNIKI

 

 



400 g mąki pszennej 650
150 g mąki żytniej 997/1050
360 g zimnej wody
50 g zakwasu
( wcześniej odświeżonego 1-2dni)
15 g musztardy ( średnio ostrej)
10 g miodu
łyżeczka kurkumy
szczypta pieprzu
szczypta drożdży
15 g soli
15 g smalcu
70 g grubo mielonych pestek dyni
25 g gorczycy

 



SPOSÓB WYKONANIA

 



Wszystkie składniki oprócz soli i smalcu wyrobić najpierw na wolnych obrotach, później szybszch, w połowie czasu zagniatania dodać soli i smalec/masło w małych kawałkach. Dalej zagniatać aż będzie odchodzić od ścianek. W razie potrzeby dodać delikatnie mąki. Zostawić do wyrośnięcia na 60 min po czym wilgotnymi rękami naciągamy ciasto kilka razy i pozostawiamy na kolejne 60 min. Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy.

 

 

 

 

 

 

 

Po ostanim wyrośnięciu wyłóż ciasto na blacie kuchennym, uformuj w kształcie kuli i zostaw jeszcze chwilę do wyrośnięcia. Teraz obróć ciasto " na plecy", rozciągnij je delikatnie na boki. Składanie chleba zaczynamy od dołu, zakładamy dolnią część do połowy ciasta. Teraz naciągamy boki ciasta i zakładamy do środka. Powstała nam tzw. koperta, którą od góry zamykamy, a następnie szybkim ruchem zwijamy w wałek i sklejamy boki.

 

 

 

 

 

Nacieramy mąką żytnią lub ryżową i wkładamy do koszyczka opruszonego też dobrze mąką. Zabezpieczone przed wyschnieciem ciasto wstawiamy na 12 godz do lodówki ( 5°).

 

 

 

 


Następnego dnia nagrzewamy piekarnik razem z garnkiem do 240°.

 

 


 

 

Chlebek przygotować do pieczenia  na papierze do pieczenia lub wkładamy bezpośrednio do garnka.

 

 

 

 

Pieczemy pierwsze 45 min bez pokrywki, a kolejne 15 min bez pokrywki w temp 200-210 °

 

 

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

- wpisy o podobnej tematyce

ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE
15 listopada 2021, 06:26
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Rogal świętomarciński to jeden z najbardziej znanych symboli stolicy Wielkopolski. Pyszny wypiek z ciasta półfrancuskiego, zawierający nadzienie z białego maku oraz bakalie i inne dodatki jest bombom kaloryczną, ale grzechem byłoby się nie skusić choć na jednego rogala z okazji dnia św. Marcina! 
POPAPRANIEC
15 listopada 2021, 22:24
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Przepyszne ciasto biszkoptowe przełożone kremem budyniowym, nasączone domową wiśniówką, a zakończone pyszną polewą czekoladową.
CHRUPIĄCY CHLEBEK Z ZIARNAMI ( chlebek skandynawski)
9 listopada 2021, 19:30
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Przepisy na chlebek pojawiały się już nie raz, ale tym razem przepis na oryginalny chlebek skandynawski z ziarnami.
SERNIK BROWNIE
6 listopada 2021, 17:57
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
BUŁECZKI OWSIANE Z BANANAMI
2 listopada 2021, 16:41
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Przepis na bułeczki owsiane z bananami - połączenie zdrowia ze smakiem.
CIASTO Z DYNIĄ I ORZECHAMI
2 listopada 2021, 01:07
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Dynia to bardzo znane, chociaż często niedoceniane warzywo, które ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Oto propozycja w postaci przepisu na ciasto z dyni.
CHLEBEK PSZENNY NA ZAKWASIE PSZENNYM
13 października 2021, 19:14
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
CHAŁKA SEROWA
11 października 2021, 21:27
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Baby ...szpinakowe wspomnienie
12 października 2021, 09:45
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Baby ...tytuł chwytny od razu. Panowie z racji zainteresowania płcią przeciwną niezależnie od wszystkiego, panie z kolei ciekawe co i jak tam jest. Panie ciekawe bardziej, ot tak mimo chodem, podejrzeć, podciągnąć kawałek firanki by zobaczyć co i jak.