25 października 2021, 17:22
CHLEBEK PSZENNO-ŻYTNI Z KURKUMĄ

CHLEBEK PSZENNO-ŻYTNI Z KURKUMĄ

Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Chlebek pszenno-żytni? To już niby było, ale co powiecie na wersję z kurkumą? Gorąco polecam.

 

 

 

 

SKŁADNIKI

 

 



400 g mąki pszennej 650
150 g mąki żytniej 997/1050
360 g zimnej wody
50 g zakwasu
( wcześniej odświeżonego 1-2dni)
15 g musztardy ( średnio ostrej)
10 g miodu
łyżeczka kurkumy
szczypta pieprzu
szczypta drożdży
15 g soli
15 g smalcu
70 g grubo mielonych pestek dyni
25 g gorczycy

 



SPOSÓB WYKONANIA

 



Wszystkie składniki oprócz soli i smalcu wyrobić najpierw na wolnych obrotach, później szybszch, w połowie czasu zagniatania dodać soli i smalec/masło w małych kawałkach. Dalej zagniatać aż będzie odchodzić od ścianek. W razie potrzeby dodać delikatnie mąki. Zostawić do wyrośnięcia na 60 min po czym wilgotnymi rękami naciągamy ciasto kilka razy i pozostawiamy na kolejne 60 min. Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy.

 

 

 

 

 

 

 

Po ostanim wyrośnięciu wyłóż ciasto na blacie kuchennym, uformuj w kształcie kuli i zostaw jeszcze chwilę do wyrośnięcia. Teraz obróć ciasto " na plecy", rozciągnij je delikatnie na boki. Składanie chleba zaczynamy od dołu, zakładamy dolnią część do połowy ciasta. Teraz naciągamy boki ciasta i zakładamy do środka. Powstała nam tzw. koperta, którą od góry zamykamy, a następnie szybkim ruchem zwijamy w wałek i sklejamy boki.

 

 

 

 

 

Nacieramy mąką żytnią lub ryżową i wkładamy do koszyczka opruszonego też dobrze mąką. Zabezpieczone przed wyschnieciem ciasto wstawiamy na 12 godz do lodówki ( 5°).

 

 

 

 


Następnego dnia nagrzewamy piekarnik razem z garnkiem do 240°.

 

 


 

 

Chlebek przygotować do pieczenia  na papierze do pieczenia lub wkładamy bezpośrednio do garnka.

 

 

 

 

Pieczemy pierwsze 45 min bez pokrywki, a kolejne 15 min bez pokrywki w temp 200-210 °

 

 

Zobacz także

- wpisy o podobnej tematyce

Czym zastąpić w diecie mięso?
29 maja 2023, 09:49
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Jeśli zastanawiasz się, czym zastąpić mięso w diecie, istnieje wiele roślinnych alternatyw, które mogą dostarczyć cennych składników odżywczych.
Salcesonowy geniusz wspominana
29 maja 2022, 16:01
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
CHLEBEK  ORKISZOWY Z NASIONAMI CHIA
30 stycznia 2022, 00:22
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Polecamy w imieniu jednej z naszych blogerek przepis na chleb orkiszowy z nasionami chia.
Wstrętny zapach kawy...
16 stycznia 2022, 16:59
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Wstrętny zapach kawy... .   Trząchało mnie i to mocno. Zapach odrzucał! Co tam zostawało w tych szklankach z koszyczkiem? Czarna, czy bardziej brązowa niczym zmielony koks substancja , sztywno trzymająca się ,ciężka do wypłukania i sporej grubości warstwy obleśne ble…&
BUŁECZKI DROŻDŻOWE  Z BAKALIAMI I CZEKOLADĄ
10 stycznia 2022, 09:26
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Bardzo oryginalny i ciekawy przepis na bułeczki BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z BAKALIAMI I CZEKOLADĄ .        
Ciastka czekoladowe - przepis
7 grudnia 2021, 19:46
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Chociaż ciastka czekoladowe cieszą się mniejszą popularnością niż te maślane, nadal znajdzie się wielu fanatyków takiej słodkości.
ROGALE ŚWIĘTOMARCIŃSKIE
15 listopada 2021, 06:26
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Rogal świętomarciński to jeden z najbardziej znanych symboli stolicy Wielkopolski. Pyszny wypiek z ciasta półfrancuskiego, zawierający nadzienie z białego maku oraz bakalie i inne dodatki jest bombom kaloryczną, ale grzechem byłoby się nie skusić choć na jednego rogala z okazji dnia św. Marcina! 
POPAPRANIEC
15 listopada 2021, 22:24
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Przepyszne ciasto biszkoptowe przełożone kremem budyniowym, nasączone domową wiśniówką, a zakończone pyszną polewą czekoladową.
CHRUPIĄCY CHLEBEK Z ZIARNAMI ( chlebek skandynawski)
9 listopada 2021, 19:30
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixabay.com
Przepisy na chlebek pojawiały się już nie raz, ale tym razem przepis na oryginalny chlebek skandynawski z ziarnami.