SKŁADNIKI
120 g płatków owsianych, pełnoziarnistych
1 banan
120 g mleka pełnotłustego
Wszystkie skladniki dobrze wymieszać, przykryć folią spożywczą i ustawić w chłodnym miejscu na
8-12 godz
100 g wody o temp ok 30°
20 g zakwasu aktywnego
(alternatywnie 1 g świeżych drożdży)
130 g mąki pszennej typ 650
Wodę wymieszać z mąką, dodać zakwas i jeszcze raz dobrze wymieszać. Przykryć ciasto ściereczką lub folią spożywczą na 8-12 godz w temp pokojowej.
CIASTO GŁÓWNE
masa owsiano-bananowa
zaczyn
360 g mąki pszennej typu 650
100 g wody
80 g mleka pełnotłustego
12 g soli
12 g świeżych drożdży
SPOSÓB WYKONANIA
Włożyć wszystkie składniki do robota kuchennego i wyrabiać najpierw na niskim poziomie przez 1-2 min, następnie zwiększyć prędkość wyrabiania i ugniatać ciasto przez ok.15 min. Gotowe ciasto umieścić w lekko natłuszczonej misce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrastania przez 60-90 min w temp pokojowej.
Po wyrośnięciu wyłożyć ciasto na lekko oprószonym mąką blacie ipodzielić na 9 części po ok. 120 g.
Kawałki ciasta uformować w kulę zakładając brzegi ciasta do środka, dobrze sklejając spód, a następnie uformować ręką na blacie by uzyskać gładką powierzchnię.
Płatki owsiane wsypać do miski, uformowane bułki spryskać wodą i zamoczyć w płatkach owsianych.
Następnie ułóżyc bułki na blasze z papierem do pieczenia i pozostawić ponownie do wyrośnięcia.
Piekarnik zagrzać do temp 220° g/d z miską żaroodporną. Piec przez ok. 15 min z parą, a po 15 min obniżyć temp do 210 °i piec przez kolejne 10-15 minut. Po upieczeniu bułki ostudzić na ruszcie.