16 maja 2021, 15:26
 Kawa na bazie przypalanego cukru i alkoholu

Kawa na bazie przypalanego cukru i alkoholu

Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Oto przepis na 1 filiżankę, szklankę lub kubek kawy (proponuję przezroczyste naczynie).  

Kawa na bazie przypalanego cukru i alkoholu: wódki, rumu kiss 

 

 

 

 

Składniki:

•mocna zaparzona z 2 łyżeczek dobra mielona kawa (użyłam expresu do kawy),

•schłodzone mleko (zużywam 300 ml),

•5 łyżek wódki albo rumu,

•3 łyżeczki cukru + 2 łyżki wody,

•¼ schłodzonej śmietanki łaciatej 30% o pojemności 250 ml,

•dekoracja: szczypta kakao.

 

Sposób przygotowania:

W osobnej szklance ubijam mikserem śmietankę na zwartą masę śmietanową i odkładam na chwilę do lodówki.

Następnie podgrzewam szklankę w której będzie przygotowana kawa. Ja robię to w taki sposób, że nagrzewam wodę w czajniku i przelewam ją do garnka do którego wstawiam na chwilę suchą pustą szklankę.

Potem przygotowuję w expresie kawę latte (zużywam schłodzone mleko i 2 łyżeczki mielonej kawy) dzięki czemu otrzymuję warstwę spienionego mleka na wierzchu szklanki. 

Następnie w małym garnku na najsłabiej odkręconym gazie rozpuszczam cukier z dodatkiem wody ciągle powoli mieszając łyżką. Gdy cukier się rozpuści dolewam alkohol i chwileczkę mieszam. Odstawiam.

Do szklanki z gotową już kawą latte powolutku wlewam rozpuszczony cukier z alkoholem a potem delikatnie wykładam ubitą śmietankę.

Dekoruję posypując kakao. 

 

Powodzenia kiss

kawaa

Zdjęcie prywatne.

Dodaj swój komentarz

Zobacz także

- wpisy o podobnej tematyce

CHLEBEK WIEJSKI, PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE
26 lipca 2021, 20:33
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
CHLEBEK PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE. Bardzo aromatyczny, miękki i dość wilgotny chlebek. Smakiem i wyglądem przypomina mi moje chlebki na zakwasie ( przepis na 275 g zakwasu), mimo innych proporcji.
Zagony tatarki skowieszyńskiej codzienności
24 lipca 2021, 08:23
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Lubię jej smak. Taki swoisty, wyraźny. Ten trójkątno-jajowaty orzeszek. Mocny bo palony. Dodatkowo tym paleniem smaku i zapachu nadaje. Nie każdy przepada. Wielu grymasi , że za gorzka, że pachnie jak ściernisko trochę, smakuje wyraźnie i bez pomyłki z innymi kaszami. Gryka. Moja ukochana kasza.
CHLEBEK ŻYTNIO-ORKISZOWY
10 lipca 2021, 22:58
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Cukiniowe westchnienie młodości
12 lipca 2021, 08:10
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
W mroku niepamięci nie sięgam tak daleko bym sobie rozprawę dał, kiedy w domu rodzinnym pojawiła się cukinia. To musiało być gdzieś cichaczem posiana, tak na spróbunek. Zobaczyć co z tego będzie.
Ciasto z owocami.
27 czerwca 2021, 15:37
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
CHLEBEK PSZENNO-ŻYTNI
21 czerwca 2021, 09:35
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Szybki do zrobienia, bardzo wilgotny i aromatyczny, jeżeli użyjecie tych mąk z przepisu. Chlebek ten powstał właściwie poprzez błąd w tekście. Miał być składany i pieczony luzem na blasze, a tu w sumie ciasto tzw. lejące.
Papryka faszerowana z sosem pomidorowym
13 czerwca 2021, 10:19
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Trifle truskawkowe
13 czerwca 2021, 12:33
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Jest to bardzo popularny angielski deser. Świeże owoce, galaretka, pyszny, kremowy budyń, a całość wieńczy bita śmietana :) Po prostu niebo w gębie. Najlepiej zrobić od razu więcej, bo deser jest tak pyszny.
przepisy na sosy
6 czerwca 2021, 17:35
Zdjęcie pochodzi z serwisu Pixbay.com
Przepisów na potrawy jest bez liku, ale nieco trudniej znaleźć przepisy na dodatki do potraw. Oto przepisy na kilka popularnych sosów.