Zupy

Wpisy zawierające słowo kluczowe zupy.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

Zupa grzybowa ZEBRANE PRZEPISY

6 porcji) 2 Zupy borowikowe Jak u Mamy WINIARY• 50 g su-szonych grzybów (lub 200g mrożonych) • 1 marchewka • 1 pietruszka • kawałek selera • 5 ziarenek ziela angielskiego • 2 liście laurowe • 1 cebula • 1 łyżka masła • natka pie-truszki • 2–3 łyżki serka mascarpone lub kremówki • sól • pieprz 1.Suszone grzyby umyj, zalej ciepłą wodą i zostaw na 1 godzinę. Ugotuj i pokrój w paseczki. Jeżeli są mrożone to rozmroź i pokrój w plasterki.2.Z warzyw i przypraw ugotuj wywar ok. 1,5 litra.3.Cebulę drobno pokrój.4.Masło rozpuść na patelni, dodaj cebulę i duś ją do czasu, aż będzie złocista. Dodaj grzyby i duś ok. 10 minut.5.Wywar przecedź i dodaj grzyby z cebulą. Gotuj ok. 15 minut.6.Zupy borowikowe rozprowadź w szklance wody i wlej do wywaru. Gotuj jeszcze przez chwilę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę rozlej do bulionówek i podaj z kleksem serka, posypaną natką pietruszki.7.Możesz (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Ryż z pomidorami. ZEBRANE PRZEPISY

Kilka pięknych, dojrzałych pomidorów przekroić i dusić, dodawszy całą cebulę. Gdy zgęstnieją przefasować i z czterema garściami ryżu dać do gorącego masła. Gdy ryż zmięknie i zczerwienieje, utrzeć kawałek sera parmezańskiego, wymieszać razem i podać do zupy

Zobacz cały wpis na blogu »
PIERÓG ZAWIJANY ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: ciasto: 20 dag mąki, 12 dag masła, 1 jajko, łyżka kwaśnej śmietany, 1⁄2 łyżeczki soli nadzienie: 3 dag ugotowanych suszonych grzybów, 1 średnia cebula, 1 łyżka masła, 2 jajka, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżka natki pietruszki, sól i pieprz Przesianą mąkę siekamy na stolnicy z masłem, dodajemy jajko, łyżkę kwaśnej śmie - tany i sól, a następnie wyrabiamy ciasto ręką i wstawiamy na godzinę do lodówki. Drobno pokrajaną cebulę przesmażamy na maśle, dodajemy posiekane grzyby i chwilę razem dusimy. Do schłodzonych grzybów dodajemy posiekane (ugotowane na twardo) jajko, natkę, tartą bułkę, surowe jajko, sól, pieprz i dokład - nie mieszamy. Jeśli farsz jest za rzadki, dodaje - my jeszcze trochę tartej bułki. Na posypanej mąką stolnicy cienko roz - wałkowujemy ciasto, nakładamy farsz i zwi - jamy jak roladę, zlepiając brzegi. Układamy pieróg na posmarowanej tłuszczem blaszce, wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy na złoty kolor. Po (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Czarnina ZEBRANE PRZEPISY

Czarninę robi się z gęsi, kaczek, prosiąt, nawet z przodka od zająca. Na pół szkl. winnego octu spuszcza się krew w czasie zarznięcia kaczki, gęsi lub prosięcia, mieszając ją ciągle z octem. Z gęsi używa się tylko dróbka, podobnie z kaczki (reszta na pieczyste) (…) I zastawia się w garnek na rosół. Jeżeli dróbek mało, można dobrać wieprzowiny. Rosół gotuje się jak zwykle; można wziąć do niego pietruszki, korzeni, bobkowy listek, parę cebul. Skoro mięso miękkie, przecedzić rosół, kaczkę lub prosię wyjąć na półmisek. Jeżeli kto chce, można wziąć trochę rosołu i zrobić do kaczki biały sos. Krew rozrobić z mąką tak, żeby czarnina nie była za gęsta i zaprawić nią rosół; jeżeli nie dość kwaśna, można dobrać trochę octu, wsypać trochę cukru, parę utłuczonych gwoździków i angielskiego pieprzu, zagotować razem ostrożnie, żeby się nie zwarzyła. Osobno ugotować suszonych gruszek i (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Kapuśniak rybny z grzybami ZEBRANE PRZEPISY

Składniki na wywar rybny: głowy, ogony i kręgosłupy ryb świeżych, 2 łodygi selera naciowego, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 mała cebula, kawałek selera korzeniowego, 4 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 3 l wody, sól, pieprz do smaku. Składniki na kapuśniak: 2 szklanki kapusty kiszonej, 100 g wędzonego łososia, ½ szklanki suszonych grzybów, sól, pieprz, majeranek, olej do obsmażenia grzanek, 2 kromki chleba na grzanki.   Wykonanie: Ości i głowy rybie wraz z warzywami korzeniowymi i przyprawami przesmażyć na oleju. Wszystko zalać około 3 litrami wody i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia, aż płyn zredukuje się do połowy. Przecedzić bulion przez sito. Kapustę kiszoną wypłukać. Dodać do zupy. Do wywaru dodać wcześniej namoczone grzyby, pokrojone w drobne kawałki. Gotować zupę, aż kapusta i grzyby zmiękną. Na koniec dodać łososia, którego należy pokroić na kawałki. Następnie zagotować zupę raz jeszcze. Pokroić chleb na grzanki. Podsmażyć go (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Czarnina ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: skrzydła, żołądek, szyjka i serce, z jednej kaczki 150 ml krwi kaczej (zakonserwowanej octem), 5 dag suszonych (wędzonych) śliwek, garść mieszaniny suszonych jabłek i gruszek, garść rodzynków, 1 łyżka suszonego majeranku, 4 listki laurowe, 8 kulek ziela angielskiego, 2 l wywaru z warzyw, 1 łyżka mąki, 4-5 łyżeczek cukru, sól. Mięso i podroby umyć, wrzucić do garnka, zalać wywarem z warzyw. Posolić. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i suszone owoce. Miękkie podroby wyjąć z rosołu. Skrzydła i szyjkę odrzucić. Żołądek i serce pokroić w paski. Krew rozbełtać z mąką i niewielką ilością wody. Przetrzeć przez sito. Wlać stopniowo (intensywnie miesz (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Zupa purée z ryżu ZEBRANE PRZEPISY

Na 6 osób wziąć 1 kilo jakiegokolwiek mięsa i ugotować zwyczajnym sposobem rosół. Sparzyć 10 deka ryżu, niech tak trochę stoi, potem zlać, przelać zimną wodą, włoŜyć masła i gotować na gęsto do miękkości. Po ugotowaniu przetrzeć przez sitko, rozprowadzić rosołem tak, aby zupa była zawiesista i raz zagotować. Na wydaniu zaciskają się cytryną, podług gustu. Do tej zupy można dać grzanki w kostki, osmażone w maśle.

Zobacz cały wpis na blogu »
Zupa ziemniaczana ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: • 100g wędzonego boczku • 1 mała laska kiełbasy • włoszczyzna (1 marchewka, 1 cebula, 1 pietruszka, ćwiartka selera) • 6 – 7 ziemniaków • 1 litr bulionu drobiowego lub wieprzowego • przyprawy (łyżka koperku, łyżka natki pietruszki, łyżka szczypiorku, szczypta tymianku) • 100g śmietany • sól • pieprz • 3 łyżki oleju • liść laurowy • 2 ziarenka ziela angielskiego Sposób przygotowania: Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni z dodatkiem oleju. Do garnka wrzucić wszystkie warzywa zalać bulionem, dodać przyprawy i gotować, aż do miękkości. Pod koniec gotowania należy zeszkloną cebulę. Wszystko lekko zmiksować dla zagęszczenia zupy. Boczek i kiełbasę przesmażyć na rumiano i dodać wraz z posiekanymi ziołami do zupy. Zupę ziemniaczaną zaprawić śmietaną i gotować jeszcze ok 3 minut. (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Salaputka rodzaj jałowego kapuśniaku ZEBRANE PRZEPISY

SKŁADNIKI na 6-8 porcji 250 g ziemniaków 1000 g kiszonej kapusty 30 g smalcu 100 g słoniny 100 g cebuli 40 g mąki pszennej 2,5 l wody liść laurowy, ziele angielskie  Kapustę opłukać, pokroić i zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w grubą kostkę, dodać do zupy i gotować, aż wszystko zmięknie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Smalec rozgrzać na patelni, dodać słoninę i wytopić. Pod koniec dodać cebulę i smażyć dalej na małym ogniu. Wsypać mąkę i sporządzić zasmażkę − dodać ją do zupy i chwilę gotować. Doprawić solą i pieprzem.

Zobacz cały wpis na blogu »
Zupa z czerwonej porzeczki ZEBRANE PRZEPISY

4 porcje 60min Łatwy Składniki - 1,5 dag margaryny - 1,5 dag mąki tortowej - 2 szklanki wody - 30 dag czerwonej porzeczki - cukier do smaku - 165 ml śmietany kremówki 30% - 2 łyżki śmietany 18% - kilka gałązek czerwonej porzeczki do dekoracji   1. W garnku rozpuszczamy margarynę. Wsypujemy mąkę i mieszamy. Przygotowujemy jasną zasmażkę. Dalej mieszając wlewamy po szklance wody. Gotujemy około 15 minut. 2. Porzeczki blendujemy. Dodajemy do zupy razem z cukrem. Gotujemy przez 5 minut. 3. Zupę zdejmujemy z ognia. Czekamy chwilkę aby nie była zbyt gorąca i mieszamy ze śmietaną kremówką. 4. Przestudzoną wstawiamy na kilka godzin do lodówki. 5. Zimną zupę przelewamy do miseczek. Dekorujemy keksem śmietany 18% i gałązkami czerwonej porzeczk

Zobacz cały wpis na blogu »
Gdańska pomidorowa fusion ZEBRANE PRZEPISY

Czas przygotowania 40 min Liczba porcji 4 Składniki: 2 puszki krojonych pomidorów (lub kilogram świeżych, obranych pomidorów) 1 średniej wielkości biała cebula 1 ząbek czosnku solidny pęczek koperku czubata łyżeczka curry płaska łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki chilli (jeśli ktoś lubi bardziej na ostro, może rozkruszyć jedną suszoną papryczkę) 2–3 łyżeczki cukru (ja daję brązowy) sól, najlepiej morska, gruba 2 łyżki oliwy łyżka masła (weganie mogą pominąć) 1/4 opakowania śmietany (weganie mogą dać śmietanę wegańską lub łyżkę mleka kokosowego) gorąca woda Wykonanie: Cebulę posiekaj dość drobno i przesmaż na oliwie, aż stanie się szklista. Dodaj wszystkie przyprawy, oprócz soli i cukru, chwilę przesmaż, aby rozwinęły się smaki. Wciskaj lub dodaj drobno poszatkowany ząbek czosnku, jeszcze chwilę smaż, dodaj masło. Dołącz pomidory, lekko podgotuj. Następnie dodaj tyle wody, aby uzyskać konsystencję dość gęstej zupy, sól i koniecznie cuki (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Bulion rumiany kwaskowaty ZEBRANE PRZEPISY

Proporcja: 3—4 f. (1,5- 2 kg) mięsa woł., 2 cebule, 2 marchwi, 1 pietr., ½ pora, ½ selera, ½ kwiarty (litr) kwasz. kapusty, kaparów lub parę łyżek oliwek.  Zarumienić mięso jak zwykle na buljon, zalać wodą i zagotować. Włożyć pół kwarty kapusty kwaszonej, wlać trochę z niej rosołu i gotować jak każdy buljon z włoszczyzną. Skoro gotowy, przefasować przez sito, sklarować białkami i przecedzić do wazy, w której powinny być oliwki lub kapary. Dać do tej zupy paszteciki.

Zobacz cały wpis na blogu »
Chłodnik buraczany ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: • 1 l kwaśnego mleka • 1 szklanka śmietany • 5 buraków • 2 ogórki • 2 jajka • pęczek szczypiorku • pęczek koperku • pieprz, cukier Sposób przyrządzania: Buraki umyć dokładnie i ugotować. Gdy wystygną, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ugotować również jajka i  zostawić do wystygnięcia. Ogórki obrać ze skórki i także zetrzeć na tarce. Mleko wymieszać ze śmietaną i  dokładnie roztrzepać. Dodać buraki i  ogórek. Doprawić pieprzem i  szczyptą cukru. Szczypiorek i  koperek posiekać drobno i wrzucić do zupy. Jajka pokroić w ćwiartki i ułożyć na każdym talerzu przed nalaniem chłodnika.

Zobacz cały wpis na blogu »
AROMATYCZNY ROSÓŁ na zimowe dni ZEBRANE PRZEPISY

Przepis na 4-6 porcji. Składniki: 250 g wołowiny z kością – szpondru; 250 g pręgi wołowej; 4 marchewki; 2 duże pietruszki; 1 mały seler; biała część pora; 3 cebule; 1 główka czosnku; 4-5 cm korzenia imbiru; 1 łyżeczka kminu rzymskiego; 1 łyżeczka nasion kolendry; 1 łyżeczka kurkumy; 2 łyżki oliwy z oliwek; sól; czarny pieprz. Wykonanie: Oliwę z wodą w stosunku 1:2 rozgrzać w głębokim garnku i wrzucić cebulę pokrojoną w  piórka, czosnek przeciśnięty przez praskę, starty imbir oraz przyprawy. Ogrzewać do uwolnienia zapachu z przypraw. Następnie wrzucić do garnka wszystkie obrane, umyte i pokrojone w kostkę warzywa oraz mięso. Poddusić, aż mięso będzie miało ścięte białko na powierzchni. Dodać wrzącą wodę. Zmniejszyć ogień i  gotować bardzo powoli jeszcze 4-5 godzin. Doprawić solą i pieprzem. Mięso oddzielić od kości, pokroić i włożyć ponownie do zupy.  (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Chłodnik truskawkowy z makaronem ZEBRANE PRZEPISY

Składniki truskawki -500 g goździki - 3 szt woda -700 ml cukier - 4 łyżki mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka śmietana 18% - 1 łyżka dodatkowo makaron melisa do dekoracji   1. Truskawki oszypułkować, opłukać . 2. Wrzucić truskawki do miksera, zmiksować. 3. Przełożyć zmiksowany mus truskawkowy do garnka, zalać wodą, dodać goździki i cukier, gotować kilka minut. 4. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać do zupy, zagotować. 5. Śmietanę wymieszać z gorącą zupą, wlać do garnka, chwilę podgotować, ostudzić. 6. Ostudzoną zupę włożyć do lodówki, dobrze schłodzić. 7. Makaron ugotować we wrzącej i osolonej wodzie, odcedzić. 8. Podawać zimny chłodnik z makaronem

Zobacz cały wpis na blogu »