Zupy

Wpisy zawierające słowo kluczowe zupy.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

EKSPRESOWA GROSZKOWA gosiagotuje

1 puszka groszku konserwowego 4 szklanki rosołu z kostki / grzybowy , warzywny , drobiowy / garść posiekanej zieleniny / pietruszka , koperek , tymianek , bazylia / 1 łyżeczka oliwy lub masła sól , pieprz garść startego żółtego sera   Groszek zmiksować razem z zalewą i dodać do rosołu - zagotować i doprawić . Rozlać do talerzy , polać oliwą , posypać zielonym  i serem . Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami SMACZNEGO

Zobacz cały wpis na blogu »
ŻUREK gosiagotuje

ZAKWAS     3,5 litra wody                      4 ząbki czosnku                       1 duża łyżka mąki                       1 paczka płatków owsianych Płatki wsypać do kamiennego naczynia , dodać mąkę i czosnek - całość zalać ciepłą nieprzegotowaną wodą . Przykryć ściereczką i odstawić na 3 dni w ciepłe miejsce . Gotowy zakwas przelewamy do słoików i wstawiamy do lodówki . Tak można przechowywać do miesiąca. ŻUREK     4 białe kiełbasy                    (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Czerwony barszcz z krokietami Przepisy kulinarne

W domu nadal królują przepisy na zupy z warzyw, chłodniki i zupy owocowe. Tak będzie do jesieni. Zimą sięgniemy po mrożonki. Czerwone buraczki o tej porze roku doskonale nadają się na barszcz i to nieprawda, że przyrządza się go tylko na wieczerzę wigilijną. Ja gotuję go bardzo często, zmieniam tylko dodatki. Dziś proponuję barszczyk z krokietami pieczarkowymi. Barszcz: 1 kg buraczków, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, kawałek selera, 3 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, łyżka majeranku, 4 suszone śliwki, szczypta kwasku cytrynowego, sól, pieprz. Ciasto naleśnikowe: (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Zupa grzybowa Przepisy kulinarne

Zupa grzybowa to najczęściej wywar z warzyw i/lub mięsa z dodatkiem grzybów.W zupie grzybowej grzyby stanowią wyłącznie dodatek smakowy, ponieważ same posiadają znikome walory odżywcze. Do zup szczególnie dobrze nadają się prawdziwki, maślaki, podgrzybki.   Zobacz również przepis na grzybową.

Zobacz cały wpis na blogu »
Zupa szczawiowa Kuchnia

Lekko kwaskowata, orzeźwiająca i pożywna zupa szczawiowa doskonale smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo i kromką razowego chleba. Składniki: 250g listków szczawiu 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 2 litry bulionu (ugotowanego z marchewką, pietruszką i selerem) śmietana 18% sól i pieprz 2 jajka ugotowane na twardo Można też wykorzystać gotowy szczaw marynowany w słoiku. Przygotowuje się go latem z młodych listków. Podsmażony na maśle, wekuje się w małych słoiczkach i przetrzymuje w zimnym miejscu.

Zobacz cały wpis na blogu »
Krem brokułowo-szpinakowy Kuchnia

Krem brokułowo- szpinakowy - Bardzo zdrowa, zielona zupa-krem, której główny smak nadają brokuły i liście szpinaku. Najlepiej smakuje podana z kleksem serka ricotta, grzankami i posiekaną pietruszką.

Zobacz cały wpis na blogu »