Zupa z pieczonych warzyw Matka Polka Postępowa
Mój ulubiony czas, czas smacznych, dojrzałych pomidorów i aromatycznej papryki... Czas pierwszych chłodów zachęca do zjedzenia ciepłej, rozgrzewającej zupki... ZUPA Z PIECZONYCH WARZYW Składniki warzywa do pieczenia: -Pomidory dojrzałe -papryka aromatyczna i mięsista -czosnek składniki  (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Przepis na zupę pomidorową Smaczna Kuchnia
Zupa pomidorowa - składniki: ok. 1/2 kg kurczaka (udka), 2 marchewki średniej wielkości, 2 marchewki średniej wielkości, (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
KRYZYSOWA OGÓRKOWA Z mojego życia. ETERYCZNAKARINA
Dzień dobry, Dziś przedstawiam Wam przepis na zupę na MAŚLE😀 tak na maśle, bez żadnych porcji mięsnych. Dziękuję Ciociu Elo za tą inspiracje ( już przeszło 2 lata temu ). Mając kilka ziemniaków i choćby 3 duże ogórki kiszone z wodą spod nich jesteście w stanie zrobić zdrowa zupę. Do zupy z zdjęć użyłam : -1szt marchewki startej na oczach (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Garnek drwala ZEBRANE PRZEPISY
Przepis na 4–5 porcji SKŁADNIKI 40 dag łopatki wieprzowej, 15 dag kiełbasy zwyczajnej albo wiejskiej, 10 dag marchwi, 5 dag selera, 10 dag pietruszki, 10 dag pora, 5–7 dag cebuli, 5 dag smalcu, 25–30 dag białej fasolki perłowej, 20 dag pęczaku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub selera, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz czarny mielony, ziele jałowca, majeranek, przyprawa do zup w płynie, 2 litry wywaru z mięsa i kapusty białej (pozostałość po gotowaniu farszu do pierogów z mięsem i kapustą) Fasolę opłukać, zalać przegotowaną, przestudzoną wodą (3 razy więcej niż fasoli) i moczyć przez 12 godzin. Kiedy fasola będzie już namoczona, dodać do niej umyte mięso pokrojone w kostkę jak na gulasz. Wszystko razem połączyć z wywarem z mięsa i kapusty i gotować na małym ogniu. Po kilku minutach gotowania dodać nieco soli, liść laurowy i ziele angielskie oraz kilka ziarenek jałowca, pęczak, a później umyte i pokrojone w kostkę wa (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Czarnina ZEBRANE PRZEPISY
Czarnina jest to zupa prawdziwie polska, gdyż w innych krajach wcale nie znają téj wybornéj i posilającéj potrawy. Że musi być zdrowa i posilająca dowodzi to, że wielu doktorów przepisują ją osobom osłabionym, jako pożywienie. Czarninę robić można z prosięcia, gęsi lub kaczki, a nawet z przodka od zająca. Należy przegotować trochę octu, osolić go, ostudzić i w ten ocet wpuścić krew w czasie zarzynania prosięcia, gęsi lub kaczki, przeznaczonéj na czarninę. Prosię lub kaczka oczyszcza się doskonale, parzy, opala z włosów nad ogniem i tak oczyszczone wstawia w garnku jakby na rosół; z gęsi zaś używa się do czar (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
ZUPA POMIDOROWA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW ZEBRANE PRZEPISY
Liczba porcji: 4 Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 200 g klusek lanych 2 kg dowolnych pomidorów (bawole serca, malinowe, lima, śli (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Rosół francuski z grzankami (Crôute-au-pot) ZEBRANE PRZEPISY
Gdy rosół gotów, wziąć chleba białego, pokrajać go w kwadratowe cienkie plastry, które włożywszy w wazę, zwilżyć rosołem, posypać parmezanem lub serem szwajcarskim i wstawić do pieca, gdy się na nich kożuch utworzy, zalać je rosołem i podać na stół. Jest to bardzo smaczna zupa. Zobacz cały wpis na blogu » |
Bograczgulasz Bográcsgulyás ZEBRANE PRZEPISY
800 g wołowiny, 80 g smalcu, papryka w proszku, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 150 g lecsó lub 2 dwie pomidory i 2 strąki papryki, 1 kg ziemniaków, 100 g domowych kluseczek lub makaronu, mała ostra papryczka (czuszka), só1, pieprz, kminek, kostka bulionu Posiekaną cebulę i czosnek przysmażyć na tłuszczu na złoty kolor, dodać paprykę w proszku i obsmażyć pokrajaną w równe kostki wołowinę. Posolić, dosypać posiekany lub zgnieciony kminek i dusić pod przykryciem, często mieszając. Dolać trochę wody lub - co bardziej wskazane - przygotowany uprzednio bulion z kostki. Gdy mięso zaczyna mięknąć, dodać pokrajaną w paski paprykę oraz pomidory bez skórki, następnie - pokrajane w kostkę ziemniaki i czuszkę , a na samym końcu - makaron. Doprawić pieprzem i ostrą papryką. Jesł to klasyczny gulasz - zupa typu jedno danie. Wołowina może być z kością i łojem. Kości, byle nie wielkie, dusi się i gotuje wówczas z całym gulaszem, a wyjmuje wraz z łojem w ostatniej chwili, g (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Zupa purée z ryżu ZEBRANE PRZEPISY
Na 6 osób wziąć 1 kilo jakiegokolwiek mięsa i ugotować zwyczajnym sposobem rosół. Sparzyć 10 deka ryżu, niech tak trochę stoi, potem zlać, przelać zimną wodą, włoŜyć masła i gotować na gęsto do miękkości. Po ugotowaniu przetrzeć przez sitko, rozprowadzić rosołem tak, aby zupa była zawiesista i raz zagotować. Na wydaniu zaciskają się cytryną, podług gustu. Do tej zupy można dać grzanki w kostki, osmażone w maśle. Zobacz cały wpis na blogu » |
Gdańska pomidorowa fusion ZEBRANE PRZEPISY
Czas przygotowania 40 min Liczba porcji 4 Składniki: 2 puszki krojonych pomidorów (lub kilogram świeżych, obranych pomidorów) 1 średniej wielkości biała cebula 1 ząbek czosnku solidny pęczek koperku czubata łyżeczka curry płaska łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki chilli (jeśli ktoś lubi bardziej na ostro, może rozkruszyć jedną suszoną papryczkę) 2–3 łyżeczki cukru (ja daję brązowy) sól, najlepiej morska, gruba 2 łyżki oliwy łyżka masła (weganie mogą pominąć) 1/4 opakowania śmietany (weganie mogą dać śmietanę wegańską lub łyżkę mleka kokosowego) gorąca woda Wykonanie: Cebulę posiekaj dość drobno i przesmaż na oliwie, aż stanie się szklista. Dodaj wszystkie przyprawy, oprócz soli i cukru, chwilę przesmaż, aby rozwinęły się smaki. Wciskaj lub dodaj drobno poszatkowany ząbek czosnku, jeszcze chwilę smaż, dodaj masło. Dołącz pomidory, lekko podgotuj. Następnie dodaj tyle wody, aby uzyskać konsystencję dość gęstej zupy, sól i koniecznie cuki (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Chłodnik owocowo-warzywny ZEBRANE PRZEPISY
Czas przygotowania: 90 minut Dla: 6 osób Stopień trudności: łatwy (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
ZUPA KREM GROSZKOWO - CYNAMONOWA ZEBRANE PRZEPISY
Składniki: 450 g (1 paczka) zielonego mrożonego groszku, 4 ziemniaki, 1 por, 1/2 marchewki, 1/2 pietruszki, 2 łyżki masła, 5 - 6 szklanek wody, 1/4 - 1/3 szklanki śmietany 30%, 3/4 (trzy czwarte) łyżeczki mielonego cynamonu, duża garść świeżego lubczyku lub 3 łyżeczki suszonego. Do podania: pieczywo, świeżo zmielony pieprz, kleksy śmietany 30%, listki lubczyku. Wykonanie: Mrożony groszek wsypać do miseczki. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Pora obrać z zewnętrznych liści, przyciąć korzonki i zielone końce. Pozostałą białą i jasnozieloną część przekroić wzdłuż na pół i opłukać pod bieżącą wodą, posiekać na poprzeczne kawałki. Marchewkę i pietruszkę obrać, opłukać, przekroić wzdłuż na 2 części. W dużym i szerokim garnku roztopić masło, dodać pory i zeszklić je mieszając od czasu do czasu przez około 3 minuty, następnie dodać ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, posolić i dalej smażyć mieszając co chwilkę przez około 3 minuty. Wlać 5 szklanek wody i zagotować. Przykryć i gotowa (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Chłodnik z botwiny, buraczków, lub szczawiu ZEBRANE PRZEPISY
Proporcja: Garść szczawiu i kopru, 1 szkl. usiek. botwinki lub buraczków czerw., 2 ogóreczki, 1—1½ kw. śmiet., rosołu i soli do smaku, 4—5 jaj, 40—60 raków. Utrzeć sporą garść pokrajanego zielonego kopru z solą, odgotować usiekanego szczawiu, botwiny lub buraków czerwonych, ostudzić, włożyć trochę gęstwiny, i część rosołu dla kwasu, śmietany 1—1½ kwarty, trochę zimnej przegotowanej wody, zmieszać to wszystko, a w miarę, jak będzie gęsto lub kwaśno, rozrządzać rosołem lub śmietaną tak, aby zupa była biała i zawiesista. Na samem wydaniu włożyć kilka kawałków lodu, kilka jaj na gęsto u (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Posilna zupa ziemniaczana. ZEBRANE PRZEPISY
Wziąć trochę bulionu, pozostałego sosu z pieczeni i tłustości, zgotować, wkrajać marchew i ziemniaki, opłukane poprzednio i pokrajane w kostkę, a gdy są miękkie przetrzeć przez sito, dodać trochę tłustości z pieczeni i tyle sosu pieczeniowego, aby zupa przybrała kolor brązowy, jeszcze raz zagotować i podać na stół z grzankami z bułki. Zobacz cały wpis na blogu » |
Polewka z perdutą i krutonami ZEBRANE PRZEPISY
Polewka, zwana też polywką, zalewajką lub polewajką to regionalna zupa postna, nierzadko zaciągana jajkiem (perdutą) i spożywana z podsmażanymi ziemniakami lub kostkami z kaszy gryczanej (krutony) WyKONANIE: Zagotować 3-3,5 razy tyle wody, ile wynosi objętość kaszy, z dodatkiem łyżki masła i odrobiny soli. Dodać do niej przebraną i roztartą lekko w moździerzu kaszę, wymieszać i ogrzewać na małym ogniu pod przykryciem do czasu, aż kasza wchłonie cała wodę. Rozgotowaną kaszę wymieszać lekko rozcierając i pozostawić pod przykryciem na około 10 minut. Następnie wyłożyć kaszę na zwilżony wodą płaski półmisek i rozprowadzić zwilżonym nożem formując warstwę o grubości ok. 1,5 cm. Po wystudzeniu pokroić w prostokąty o bokach 2-3 cm i podsmażyć na maśle. Podać na oddzielnym talerzyku jako dodatek do zupy. Maślankę zagotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliła. Mąkę starannie rozbełtaną w kwaśnym mleku lub śmietanie dodawać powoli do gotującej się maślanki. Do płyt (...) Zobacz cały wpis na blogu » |