Ziemniaki

Wpisy zawierające słowo kluczowe ziemniaki.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

PALUSZKI ZIEMNIACZANO SEROWE EKO KUCHNIA VIOLI

      SKŁADNIKI :  2 kg ugotowanych ziemniaków 30 dag sera żółtego 1 jajko 5 łyżek mąki żytniej typ 720 2 łyżki mąki pszennej eko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego troszkę koperku DO OBTACZANIA 3-4 jajka zblendowane płatki 5 zbóż lub mąka żytnia ulubione przyprawy(sól,pieprz,kurkuma,czosnek gran itp)     WYKONANIE   Ziemniaki gotujemy do miękkości. Ostudzone mielimy w maszynce. Ser ścieramy na tarce . W (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Przepis na schabowego z ziemniakami i mizerią Smaczna Kuchnia

Składniki: kotlety schabowe: 3-4 szt,  (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Rosół z gwoździa ZEBRANE PRZEPISY

Dziki rosół nazywany jest również - szwabskim, głupim, czarnym, rosołem z gwoździa lub na gwoździu. Składniki: ziemniaki marchew pietruszka cebula czosnek kurdybanek słonina 1 łyżka mąki sól, pieprz do smaku Osolone ziemniaki gotujemy i odcedzamy. Osobno gotujemy wodę, dodajemy do niej pokrajanej cebuli, parę ząbków czosnku, pietruszki, kurdybanku i pieprz. Nakładamy na talerz ziemniaki i nalewamy ugotowanego rosołu. Możemy ziemniaki i rosół gotować razem 

Zobacz cały wpis na blogu »
CHŪNBǏNG - wiosenne naleśniki ZEBRANE PRZEPISY

Sposób przygotowania 1. Wlać gorącą wodę do mąki, zmieszać ją z 3 g soli i ugnieść ciasto. 2. Włożyć ciasto do miski i odczekać 30 minut. 3. W tym czasie posiekać drobno ogórka, cebulę szczypiorową i selera. 4. Ubić jajka w misce i zrobić jajecznicę z solą, cebulą szczypiorową i chilli. 5. Zagotować seler we wrzątku. 6. Pociąć ciasto w małe kawałki, a potem uformować z nich placki. 7. Posmarować placki z każdej strony olejem. 8. Rozwałkować cienko każdy z placków. 9. Przez 1-2 minuty smażyć każdy placek. 10. Ułożyć przygotowany wcześniej farsz na naleśniku i zrolować. Postępować w analogiczny sposób w przypadku każdego naleśnika. Składniki • 250 g mąki • 150 g gorącej wody • 1 ogórek • 2 selery • 3 jajka • 2 ziemniaki • 15 ml oleju • 1 szczypiorek • 10 ml sosu chilli • 10 g skrobi • 6 ml sosu sojowego • 10 g soli • 5 g chilli

Zobacz cały wpis na blogu »
BABKA ZIEMNIACZANA ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: 1500g ziemniaki, 200g cebula, 100 g masło, sól, pieprz. Sposób wykonania: Wykonać obróbkę wstępną ziemniaków. Na tarce zetrzeć ziemniaki i cebulę. Dodać sól, pieprz. Blachę wysmarować tłuszczem, obsypać bułka tartą. Wierzch wyrównać, położyć na nim kilka wiórków masła. Piec ok. 1 godziny

Zobacz cały wpis na blogu »
ZUPA DYNIOWA Z JABŁKIEM ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: 750 g dyni pokrojonej w drobną kostkę, 2 łyżki ziemniaków pokrojonych w kostkę, 2 łyżki posiekanej cebuli, 50 g dobrze uwędzonej szynki pokrojonej w kostkę, 1 posiekany ząbek czosnku, 100 ml oleju, 1 łyżka ostrego curry (ewentualnie do 2 łyżek), 100 ml białego wytrawnego wina, sól, 1 łyżka cukru, 200 ml wywaru z cielęciny, 200 ml śmietany kremowej, 1 czerwone jabłko pokrojone w kostkę, pieprz, 2–3 łyżki octu winnego, 30 g pestek z dyni. Przygotowanie: Dynię, ziemniaki, cebulę, szynkę i czosnek zeszklić na oleju. Dodać curry, całość podsmażyć, wlać wino, doprawić solą i cukrem. Dodać wywar i śmietanę. Gotować zupę 10 min na małym ogniu. Dodać jabłko i gotować jeszcze 5 min. Doprawić solą i octem, przed podaniem posypać pestkami z dyni. 

Zobacz cały wpis na blogu »
Leczo z dynią ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: 80 dkg dyni 50 dkg mięsa mielonego 2 ugotowane ziemniaki 2 uduszone czerwone papryki 1 cebula 3 jajka koperek Sposób przygotowania: Dynie pokroić w kostkę i udusić. Mięso mielone podsmażyć z cebulą. Ziemniaki ugotowane pokroić w kostkę, paprykę również pokroić i poddusić. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić.

Zobacz cały wpis na blogu »
PIECZEŃ ZIEMNIACZNA Z OLIWKAMI, SUSZONYMI POMIDORAMI I BAZYLIĄ ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: ziemniaki 0,85 kg pieczarki 7 sztuk pomidory suszone w oliwie 8 sztuk natka pietruszki ½ pęczka tarty parmezan 2 łyżki jajka 2 sztuki masło 2 łyżki oliwki czubata łyżka bułki tartej gałka muszkatołowa, suszona bazylia, sól, pieprz masło i bułka tarta do formy Wykonanie: Ziemniaki umyć, obrać i ugotować, ugnieść i wystudzić. Wymieszać z jajkami, natką i serem, bułką tartą, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Pieczarki pokroić w plastry, zrumienić na maśle, pomidory pokroić w paski, a oliwki w plasterki. Foremkę keksową wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nałożyć część masy ziemniaczanej, pieczarki, pomidory i oliwki, oprószyć bazylią, przykryć resztą masy ziemniaczanej. Piec 60 minut w temperaturze 190 stopni C.

Zobacz cały wpis na blogu »
Kluski kwicołki ZEBRANE PRZEPISY

Składniki:  1 ½ kg ziemniaków  10 dag słoniny, zamiast słoniny może być mleko  sól  1 jajko Sposób wykonania: Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce i  dobrze odcisnąć przez płótno. Do masy dodać sól i jajko i dobrze wymieszać. Masa ziemniaczana ma być gęsta, tak by można było z niej formować małe kulki lub podłużne wałeczki. Na gotującą się osoloną wodę wrzucać przygotowane kluski. Słoninę pokroić, stopić i polać nią kluski lub ugotować mleko i zalać nim kluski.

Zobacz cały wpis na blogu »
KREM ZIEMNIACZANY ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: ziemniaki 0,5 kg por 1 sztuka czosnek 2 ząbki masło 3 łyżki bulion 0,5 l rozmaryn 2 łyżeczki, sól, pieprz serek mascarpone Wykonanie: Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Pokrojony por zeszklić na maśle, dodać czosnek, ziemniaki, przesmażyć. Zalać bulionem, dodać rozmaryn, sól, pieprz i ugotować do miękkości; zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku. Podawać z serkiem mascarpone lub grzankami z pieczywa

Zobacz cały wpis na blogu »
Pieczone ziemniaki w folii z boczkiem lub słoninką i mnóstwem kminku ZEBRANE PRZEPISY

czas: 90 minut trudność: bardzo łatwe liczba porcji: 4 koszt: tanie danie kalorie: mało  składniki: 12 ziemniaków jednakowej wielkości 20-30 dag mocno wędzonego boczku lub wędzonej słoninki czubata łyżka kminku sól świeżo zmielony czarny pieprz sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obieram, myję, a następnie suszę. 2. Boczek lub słoninkę kroję na cienkie plastry. 3. W każdym ziemniaku robię głębokie pionowe i wąskie nacięcia, w nie wkładam boczek lub słoninkę, posypuję dużą ilością kminku, soli i pieprzu, i zawijam dość dokładnie w folię aluminiową. Układam na blasze zawinięciem folii do góry i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piekę do miękkości - trwa to od 1 do 1,5 godziny. 4. Wybornie smakują z zimnym mlekiem lub piwem.

Zobacz cały wpis na blogu »
GARUS. ZEBRANE PRZEPISY

kładniki:4 jabłka, 4 gruszki, kawałeczek cynamonu, 2 goździki, 1 dag cukru, 1/4 l mleka, 1 jajko, 2 dag mąki; gotowane ziemniaki jako dodatek Wykonanie:Obmyć gruszki i jabłka, rozkroić, usunąć ziarna, nalać 1 1/2 l wody, włożyć korzenie i gotować. Gdy owoce będą miękkie, przetrzeć przez sito, zagotować jeszcze raz, włożyć cukier i podprawić mlekiem rozkłóconym z jajkiem i mąką, oddzielnie podać gotowane ziemniaki.

Zobacz cały wpis na blogu »
Zupa opieńkowa ZEBRANE PRZEPISY

Opieńki miodowe kiszone lub świeże, kości lub mięso wołowe i wieprzowe, warzywa smakowe (pietruszka, marchewka, seler, por, cebula), przyprawy (sól, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, majeranek), ziemniaki, masło, mąka, śmietana. Z kości lub mięsa oraz warzyw ugotować wywar. Wyjąć mięso, do wywaru dodać ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, a także opieńki i przyprawy. Gotować na wolnym ogniu aż ziemniaki staną się miękkie. Zaprawić śmietaną

Zobacz cały wpis na blogu »
Kapusta z grochem i fasolą ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: • 1 kg kiszonej kapusty • 25 dag fasoli „Jaś” • 25 dag grochu łuskanego • 3 marchewki • 15 dag słoniny • 25 dag boczku gotowanego lub wędzonego • liść laurowy • sól, pieprz do smaku Przygotowanie: ⸎ Fasolę i groch zalać na noc wodą. Gotować w tej samej wodzie, aż będzie miękki. ⸎ Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę słoninę do uzyskania „skwarków” oraz pokrojony w plasterki boczek. ⸎ Kapustę przed gotowaniem przelać zimną wodą. Dwie marchewki zetrzeć na tarce, a trzecią pokroić w plasterki. ⸎ Do garnka przełożyć kapustę z marchwią, dodać liść laurowy, zagotować. Następnie połączyć z fasolą i grochem, doprawić do smaku solą i pieprzem, omaścić słoniną oraz podsmażonymi plasterkami boczku. Jeżeli oddzieli się woda, zagęścić ugotowanym, przetartym ziemniakiem albo w czasie końcowego gotowania zetrzeć na tarce o grubych oczkach surowego ziemniaka. (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Dorada z pieczonymi ziemniakami hasselback, selerem naciowym i porem ZEBRANE PRZEPISY

Składniki 2 filety z dorady 2 ząbki czosnku tymianek cytryna (...)

Zobacz cały wpis na blogu »