Ziemniaki

Wpisy zawierające słowo kluczowe ziemniaki.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

PASZTET Z ZIEMNIAKÓW . ZEBRANE PRZEPISY

 2 żółtka utrzeć z łyżka masła, dodać 10 dag siekanej szynki lub pozostałej pieczeni, 35 dag świeżo gotowanych ziemniaków, pokrajanych na płatki, parę łyżek śmietany i tęgą pianę z 3 białek. Ogniotrwałą miseczkę, natartą masłem, napełnić masą, skropić masłem i wstawić do gorącego pieca na pół godziny. Zielona sałata ze słoninką jako dodatek   (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
FASZEROWANE ZIEMNIAKI ZEBRANE PRZEPISY

  Średniej wielkości ziemniaki podgotować, odcedzić, wydrążyć i napełnić farszem z mięsa wieprzowego, zmielonego, zasmażonego z cebulką i zmieszanego z jajkiem. Napełnione ziemniaki ściąte u dołu, aby stać mogły, układa się ciasno w rondelku na maśle, zalewa poniżej podanym sosem, posypuje parmezanem i wstawia na pół godziny do piecyka. Sos: 4 dag masła i tyleż mąki podsmażyć, zalać 1/4 litrem śmietany, zagotować podprawić dwoma żółtkami i wlać na ziemniaki.   

Zobacz cały wpis na blogu »
POTRAWA Z ZIEMNIAKÓW ZEBRANE PRZEPISY

 W natartą masłem rynką układa sią warstwami pokrajane w talarki gotowane ziemniaki, twarde jaja ró­wnież krajane, 3 sardelki oczyszczone i roztarte, drobno krajaną szynką. Każdą warstwą polewa sią paru łyżkam i śmietany. ,Po wierzchu polewa się masłem i wstawia na pół godziny do pieca  

Zobacz cały wpis na blogu »
PASZTECIKI KRUCHE . ZEBRANE PRZEPISY

 10 dag masła, 10 dag tartych ziemniaków z poprzedniego dnia i 10 dag- mąki, wymieszanej z małą łyżeczką proszku do pieczywa, zagnieść szybko na ciasto, wywałkować, krajać w małe kwadraty, w które zawija sie połówkę kiełbasek, tworząc rulonik z obu stron otwarty. Piec w gorącym piekarniku i podawać otoczone zieloną pietruszką  

Zobacz cały wpis na blogu »
KOTLETY ZIEMNIACZANE z wędzonką ZEBRANE PRZEPISY

 1 kg ziemniaków przemleć na młynku wraz z kawałkiem wędzonki lub szynki, dodać  jajko i 2 łyżki tartej bułki, wymieszać i formować małe kotleciki, które się szybko smaży i podaje z ostrym sosem cebulowym   (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
JAJA W GNIEZDZIE . ZEBRANE PRZEPISY

  Do sporządzenia tej bardzo ładnie wyglądającej formy podawania jaj, muszą być przygotowane dwa durszlaki (druszlaki jak powszechnie u nas mówią). Jeden wię­kszy, drugi trochę mniejszy. 10 dużych ziemniaków obrać, wymyte pokrajać na cienkie jak słomka paseczki, sparzyć i wyrzucić dla osuszenia na serwete. W sporym rondlu rozpalić pól kilogr. mieszanego tłuszczu. Większy durszlak wysmarować masłem i ułożyć w nim na 1 cm grubo paseczki ziemniaków aż pod góre. Ostrożnie przyłożyć mniejszym durszlakiem, związać sznurkiem, aby sie razem trzymały i zanurzyć ostrożnie w rozpalonym tłuszczu. Smażyć na słabym ogniu tak długo, aż ziemniaki nabiorą koloru słomy. Po wyjęciu i osączeniu z tłuszczu ostudzić związane, potem rozciąć sznurek, wyrzucić gniazdko na półmisek. Wygląda jak ze słomy uwite. Wstawia sie w zieleń (sałatę lub endywie) i układa w niern pisanki lub twarde jaja obrane, pokryte majonezem.    (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Zdrowe ziemniaki Dom kobiety

Ziemniaki dostarczają nam sporo minerałów i witamin. Ponadto są lekkostrawne, a zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne. Zawierają więcej witaminy C niż jabłko i dynia. W ziemniakach są też witaminy A, B1, B2, B3, B6 i PP. Jest ich niewiele, ale, że ziemniaki jadamy dosyć często, to są ich ważnym źródłem. Bulwy ziemniaka zawierają błonnik, który ułatwia trawienie, pomaga w walce z nadwagą i obniża poziom cholesterolu. Prawie nie zawierają tłuszczu i dostarczają mało kalorii - 77 kcal w 100 g. Do tego mają właściwości zasadotwórcze, dzięki czemu równoważą kwasotwórcze oddziaływanie na organizm mięsa, z którym je zwykle podajemy.

Zobacz cały wpis na blogu »