Ziemniaki

Wpisy zawierające słowo kluczowe ziemniaki.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

IRISH STEUR (angielska potrawa narodowa). ZEBRANE PRZEPISY

 Wszelkiego rodzaju świeże jarzyny, pokrajane drobno, ząbek czosnku, parę ziarn pieprzu, łyżka octu stołowego, łyżeczka soli, 50 dag baraniny z łopatki, pokrajanej w kostkę jak na gulasz, gotuje się zalane 1/2 l wody, szczelnie przykryte przez godzin. Na pół godziny przed podaniem dodaje się małą główkę włoskiej kapusty, pokrajaną na ćwiartki i dwa w talarki pokrajane ziemniaki dogotowuje i podaje na głębokiej misce. Nakrycie, podawane w Anglii do tej potrawy, składa się z średniej wielkości miseczki, łyżki i widelca.

Zobacz cały wpis na blogu »
PIKANTNE OMLETKI ZEBRANE PRZEPISY

  Wymoczonego w mleku śledzia obiera się z ości i sieka drobno; 7—8 jaj, 4 łyżki wody, 2 łyżki mąki ubija się sp iralk ą, dodaje przygotowaną masę śledziową i wysmaża z obu stron na małej patelce średnio grube omletki. Pieczone bez skórki ziemniaki (osypane przed pieczeniem lekko mąką) podaje się jako dodatek do omletów

Zobacz cały wpis na blogu »
BARSZCZ ŻYTNI (żurek). ZEBRANE PRZEPISY

   Zagotować litr osolonej wody z grzybkami, wlać pół litra barszczu żytniego, zagotować, grzybki posiekać i włożyć z powrotem . Osobno podać ziemniaki z masłem.. 

Zobacz cały wpis na blogu »
SANDACZ W RYBNYM SZODONIE ZEBRANE PRZEPISY

  Oczyszczonego sandacza lub inną białą rybę gotuje się w słonej wodzie z dodatkiem szklanki wina, paru plasterków cytryny bez pestek i kilku ziarnek pieprzu. Ugotowaną rybę wyjmuje się na półmisek i sporządza sos, licząc na osobę: 1 żółtko, 1 łyżkę wina i 1 łyżkę rosołu spod ryby, pół łyżeczki mąki, szczyptę cukru i soli. Wszystkie te dodatki ubija się na parze na pienisty sos szodonowy, którym się pokrywa częściowo rybę, resztę zaś sosu podaje się w sosjerce. Makaron lub ziemniaki jaku dodatek.     (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
ZUPA SELEROWA ZEBRANE PRZEPISY

  Wywar z włoszczyzny, 7 dag selerów , 7 dag ziemniaków , 3 dag masła. Do ugotowanego wywaru z włoszczyzny dodać surowe pokrajane w kosteczkę selery i ziemniaki. Gdy będą miekkie, wyjąć je razem z z włoszczyzną z zupy i przetrzeć. Mase przetartą włożyć z powrotem do zupy. Po ­ solić do smaku, dodać masła. Podawać z grzankami.   (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
BULWY (bataty, ziemniaki, topinambur, kolokazja jadalna) ZAPIEKANE W BESZAMELU . ZEBRANE PRZEPISY

 Oto przepis; pokrajane w talarki, następnie ugotowane w słonej wodzie, osącza się bulwy na sicie, układa warstwami w rondelku wysmarowanym masłem, przrzesypując tartym parmezanem. Osobno sporządza się sos beszamelowy z łyżki masła i mąki zasmażonych i zalanych gęsto mlekiem. Sos podprawia się solą, pieprzem i łyżką soku cytrynowego, łyżką parmezanu, w końcu zaciąga się gździkiem. Sosem tym zalewa się bulwy, posypuje tartą bułką, kropi masłem i zapieka w gorącym piekarniku przez 10 minut.   

Zobacz cały wpis na blogu »
ZUPA ZIEMNIACZANA PUREE ZEBRANE PRZEPISY

 Nastawić w litrze wody sporo włoszczyzny i 3 duże ziemniaki oraz grzybek i cebulę. Ugotowane jarzyny wraz z ziemniakami przetrzeć przez sito, rozprowadzić smakiem z jarzyn, podprawić ósemką śmietanki z łyżeczką mąki, zagotować i wylać na grzanki z chleba smażone na, maśle.   (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
ROSTBEF - Stek wołowy pieczony ZEBRANE PRZEPISY

  Proporcja 4—6 kg wolowiny, 20 dag masła, 20 dag słoniny, 3 cebule, ziemniaki. Wziąć cały grzbiet, czyli pacierz z wołowego  mięsa, nie przecinając go, tak, aby był cały comber, jakby z sarny; poobcinać na krótko kości z obu stron, zdjąć wierzchnią skórkę, wyżyłować, posolić i włożyć do brytfanny, albo do dużej blachy, wstawić do gorącego piekarnika, oblożywszy z wierzchu słoniną i cebulą  w plasterki pokrajaną, polać masłem i piec trzy godziny; skrapiając często masłem z bulionem i cytryną;  gdy się usmaży, nakłuć pieczeń, aby sos z siebie wypuściła; następnie wyjąć na stół, pokrajać zgrabnie w wielkie plastry i ułożyć z powrotem na grzbiecie. Można przekładać ją także sardelowym masłem; lub lepiej podać osobno sos sardelowy w sosjerce, ponieważ  taką pieczeń trudno ułożyć od razu . Podaje się ją również na zimno. Podawać ze smażonymi ziemmiaczkami, tartym chrzanem, polane sosem z pieczeni, zaprawionym odrobiną mąki. (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
KARP NADZIEWANY . ZEBRANE PRZEPISY

 Oczyszczonego karpia nasala się z wierzchu i wewnątrz, nadziewa farszem sporządzonym z moczonej w mleku bułki, wyciśniętej i następnie utartej z lyżka masła, 1-2 jaj, odrobiną skórki cytrynowej, białego pieprzu lub imbiru. Mleczko lub wątróbkę z ryby sieka się i dodaje do farszu. Nadzianą rybę zaszywa się, układa w brytwannnie na maśle grzbietem do góry, nakrawa z lekka skórę, polewa masłem i piecze w piecyku przy częstym polewaniu. O ile sok wysycha polewa się gorąco wodą. Parę minut przed wydaniem posypuje się trzema łyżkami przesianej tartej bułki wymieszanej z pełną łyżka parmezanu, polewa gęstą kwaśną śmietaną  lub masłem i zapieka w piecyku. Rybę podaję się wyłożoną w całości na długi półmisek, polewa wytworzonym sosem, obok włoski makaron lub tarte  ziemniaki  Ostre sałaty nadają się również jako dodatek do tej ryby.   (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
RZYMSKA SAŁATKA . ZEBRANE PRZEPISY

 Do tej smacznej szczególnie przez panów chętnie widzianej sałatki przygotowujemy następujące dodatki: 15 dag duszonej pieczeni cielęcej, 3 duże ziemniaki. tzw rogalki, 4 nieduże buraki ćwikłowe, główka selera, filiżanka zielonego groszku, filiżanka fasolki, wszystko ugotowane (każde z osobna).Prócz tych dodatków potrzebne nam będzie jeszcze kwaśne nieduże jabłko, i 4 łyżki majonezu. Octem lub sokiem cytrynowym oraz szczyptą soli  i cukru dorabia się smak, wykłada sałatę na środek  szklanej salaterki i ubiera zieloną pietruszką i plasterkami twardych jaj i pomidorów.   (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
ZIEMNIAKI PO KAPUCYŃSKU. ZEBRANE PRZEPISY

 Ugotować ziemniaki w łupinach w słonej wodzie, potem obrać i maczać każdy w rozbitym z woda żółtku, obsypać tartą bulką, podło­żyć masła na blaszany półmisek i wstawić na kilka minut do pieca.  

Zobacz cały wpis na blogu »
ZIEMNIAKI SMAŻONE JAK KASZTANY ZEBRANE PRZEPISY

 Wydrążone łyżeczką ziemniaki sparzyć wrzącą wodą, następnie obtoczyć w mące z cukrem, biorąc łyżkę mą­ki i łyżkę miałkiego cukru, wreszcie usmażyć na klarownym maśle, aż będą rumiane jak kasztany.  

Zobacz cały wpis na blogu »
ZIEMNIAKI SZWAJCARSKIE ZEBRANE PRZEPISY

  Jedną cebulę, kawa­łek marchwi, pietruszki i selera pokrajać drobno i zasmażyć na maśle; włożyć w to cienko pokrajanych ziemniaków, osolić, opieprzyć, wcisnąć trochę cytryny lub dodać parę kropel octu i dusić aż wszystko będzie miękkie.  

Zobacz cały wpis na blogu »
ZUPA SZCZAWIOWO - ZIEMNIACZANA ZEBRANE PRZEPISY

 2 duże ziemniaki, pokrajane i sparzone wrzątkiem, ugotować ze sporą garścią oczyszczonego szczawiu w litrze wody, następnie przetrzeć przez durszlak lub zblenderować i podprawić łyżką masła i żółtkiem, rozbitem w ósemce śmietany i nie gotować więcej. Dodatek smażone grzanki.  

Zobacz cały wpis na blogu »
NOWE ZIEMNIACZKI Z SEREM. ZEBRANE PRZEPISY

  Nowe ziemniaczki ugotowane w odrobinie wody, lekko osolonej, z koperkiem i pietruszką, polewa się suto rumianem masłem i posypuje tartym białym serem.  

Zobacz cały wpis na blogu »