Ziemniaki

Wpisy zawierające słowo kluczowe ziemniaki.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

FARSZ ZIEMNIACZANY DO PIEROGÓW ZEBRANE PRZEPISY

4 duże ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. 15 dkg wędzonego boczku pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni, skwarki z boczku odcedzić, a na pozostałym z nich tłuszczu „zezłocić” 2 średnie, drobno skrojone cebule. Do odcedzonych na sicie ziemniaków dodać skwarki i cebulkę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystko wymieszać, przesmażyć farsz ok. 5 minut. Wystudzić. Napełnić farszem pierogi. Po ugotowaniu okrasić podsmażonym boczkiem z cebulką.

Zobacz cały wpis na blogu »
Kiszka ziemniaczana ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: 5 kg ziemniaków, 60 dkg boczku, 1 szklanka mleka, 4 jajka, pieprz ziołowy, pieprz naturalny, sól, majeranek, 8 m jelit Przygotowanie: Ziemniaki ucieramy na tarce, boczek drobno siekamy i smażymy na złoty kolor. Do ziemniaków dodajemy boczek, jajka, mleko i mieszamy. Kolejno dodajemy przyprawy do smaku. Nabijamy delikatnie w jelita, zawiązujemy, a następnie parzymy we wrzątku do 50 minut, nie dopuszczamy do zagotowania.

Zobacz cały wpis na blogu »
Czorne kluski ZEBRANE PRZEPISY

ziemniaki: 1/2 na 1/2 surowych i ugotowanych 1jajko sól mąka ziemniaczana Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie (dodać troszkę więcej soli niż zwykle gotuje się ziemniaki). Gdy będą miękkie, odcedzić i przecisnąć do miski przez praskę. Surowe ziemniaki potrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane) lub w szybszej wersji zmielić w elektrycznej maszynce. Starte surowe ziemniaki dokładnie odcisnąć przez pieluchę lub na sitku. Odciśnięte ziemniaki dodać do przeciśniętych przez praskę ziemniaków, dokładnie wyrobić, wyrównać powierzchnię. Z uformowanej masy ziemniaczanej wyjąć 1/4 ziemniaków (p oddzielić na 4 części) i w to miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, aby wyrównać do powierzchni ziemniaków. Dodać jajko. Wymieszać. Urywać rękami kawałki ciasta (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Juszka rybna ZEBRANE PRZEPISY

3 litry wody, 500 g małych ryb słodkowodnych (mogą być rybne głowy), 500 g filetów rybnych (ze szczupaka, karpia, dorsza, pstrąga), 2 cebule, 4 ziemniaki, 3 marchewki, korzeń pietruszki, seler, liść laurowy, pieprz, sól, natka pietruszki, 50 ml wódki Małe ryby i całe cebule zalej zimną wodą i na wolnym ogniu doprowadź do wrzenia. Zdejmij szumowiny i gotuj na wolnym ogniu przez minut. Przecedź bulion, wyjmij ości. Pokrój ziemniaki, pietruszkę, marchewkę i seler na duże kawałki. Dodaj warzywa do wywaru z ryb i dorzuć liść laurowy. Pokrój filety w duże kawałki. Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj filety i gotuj na wolnym ogniu przez kwadrans. Przed końcem gotowania dopraw zupę solą i pieprzem i wlej wódkę. Nadziewane papryki 6 średnich papryk, 100 g kaszy gryczanej, cebula, duża marchewka, 300 g mielonego mięsa wieprzowego, 50 g koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, olej do (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Zupa krem z brukwi ZEBRANE PRZEPISY

  Składniki: 40 dag mięsa wieprzowego (żeberka, biodrówka lub łopatka), pęczek włoszczyzny, dorodna brukiew średniej wielkości, cebula, 2 marchewki, 2-3 ziemniaki, łodyga selera naciowego, łyżka masła, ½ szklanki śmietany, żółtko, sól, cukier, szczypta curry, 4 łyżki zrumienionych na patelni płatków migdałów   Z mięsa i włoszczyzny gotujemy wywar. Umytą i obraną ze skóry brukiew i kroimy w małą kostkę, obrane ziemniaki kroimy w niezbyt grube plastry, pozbawione skórki marchewki kroimy w talarki, seler naciowy oraz cebulę siekamy.  Rozdrobnione warzywa podsmażamy na maśle, często mieszając, przez kilka minut. Zalewamy wywarem i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Następnie całość miksujemy, doprawiamy do smaku solą, cukrem i szczyptą curry, ponownie zagotowujemy i zestawiamy z ognia. Zupę łączymy ze śmietaną wymieszaną z żółtkiem, podgrzewamy nie dopuszczając do zagotowania. Podajemy posypaną zrumienionymi płatkami migdał&o (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
WARZYWNA ZAPIEKANKA Z INDYKIEM ZEBRANE PRZEPISY

Liczba porcji: 10 SKŁADNIKI: 2 kg ziemniaków 2 łyżki (20g) masła 4 łyżki oleju rzepakowego 2 cebule (200g), drobno posiekane 4 ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez prasę 1 kg marchwi, obranej i startej na tarce o drobnych oczkach 800 g mielonego mięsa indyka 1 litr wody 2 puszki (800g) kukurydzy 2 łyżki mąki pszennej Przyprawy: 2 łyżeczki (10g) soli 2 łyżeczki (2g) mielonego pieprzu 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka papryki słodkiej PRZYGOTOWANIE: ◌ Piekarnik rozgrzać do 200°C. ◌ ZIEMNIAKI: Ziemniaki obrać, większe przekroić na mniejsze kawałki tak, aby wszystkie były podobnej wielkości. Umyć, umieścić w garnku i zalać wodą tak, żeby wszystkie były przykryte. Dodać łyżeczkę soli i gotować pod przykryciem przez 20-25 minut (do miękkości). Odcedzić pozostawiając ziemniaki w garnku, dodać masło i rozgnieść praską na purée. ◌ W dużym garnku na oleju zeszklić cebulę (smażyć 3 minuty), dodać czosnek, marchewkę i smażyć przez 5 minut. ◌ Przesunąć warz (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Kluski szpinakowo-ziemniaczane ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: 4 średnie ziemniaki, 10 dag szpinaku świeżego lub mrożonego (liście), łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki masła, jajko, sól, pieprz, gałka muszkatołowa Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odparować, zrobić puree. Szpinak poddusić na  maśle i  doprawić solą, pieprzem i  gałką muszkatołową. Dodać z  jajkiem i  mąką do  ziemniaków. Zagnieść ciasto, uformować wałek i  pokroić na kluski. Kluski ugotować w osolonej wodzie. Podawać z  sosem czosnkowo-koperkowym

Zobacz cały wpis na blogu »
Zupa Z KURCZAKIEM I PAPRYKĄ ZEBRANE PRZEPISY

90 min 10 porcji  1 kg mięsa z kurczaka (np. udka) 4 litry wody 5 łyżek oleju 4 cebule, pokrojone w kostkę 3 żółte papryki, pozbawione nasion i pokrojone w kostkę 3 czerwone papryki, pozbawione nasion i pokrojone w kostkę 1,5 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę 200 ml koncentratu pomidorowego Przyprawy 2 łyżeczki (2g) mielonego pieprzu 6 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki (10g) soli 2 łyżeczki (2g) mielonego pieprzu 6 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka imbiru 1. Kurczaka włożyć do dużego garnka, wlać wodę, zagotować, zszumować (zebrać pianę małym sitkiem), zmniejszyć ogień, dodać sól, przykryć i gotować przez 20 minut na małym ogniu. 2. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i gotować przez 20 minut. 3. Ugotowane mięso wyjąć z wody, oddziel (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
KAPUSTA Z FASOLĄ ZEBRANE PRZEPISY

Kapusta kiszona 1, 00 kg Fasola kolorowa 0, 30 kg Ziemniaki 0, 30 kg Cebula 0, 05 kg Słonina wędzona 0, 15 kg Sól, pieprz, cukier do smaku Liść laurowy, ziele angielskie Fasole wypłukać i namoczyć na 4 godziny, następnie posolić, ugotować, poprzecinać, ugotować, połączyć z fasolą. Ziemniaki obrać, ugotować, pognieść i dodać do kapusty. Słoninę pokroić, stopić, dodać drobno pokrojoną cebulę i zrumienić na złoty kolor, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę, połączyć z kapustą, zagotować, doprawić do smaku

Zobacz cały wpis na blogu »
Sałatka „Ogniste sombrero” ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: 2 piersi z kurczaka (ok. 40 dag) puszka kukurydzy 60 dag ziemniaków ok. 15 dag papryki konserwowej 1 łyżeczka sproszkowanego chili ok. 3 łyżki oliwy z oliwek ok. 100 ml ketchupu ok. 5 łyżek majonezu sól pieprz cukier Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Dać na rozgrzaną oliwę i obsmażyć, ostudzić. Ziemniaki ugotować w ‘mundurkach’, ostudzić i pokroić w kostkę. Do miski przełożyć obsmażone piersi z kurczaka, pokrojone ziemniaki, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, odsączoną z zalewy kukurydzę i dodać chili. Następnie dodać ketchup, majonez, przyprawić i wymieszać. Sałatkę można podawać z pieczywem lub z wędliną. 

Zobacz cały wpis na blogu »
BLINY LITEWSKIE ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: Farsz:- 1 cebula, (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Barszcz czerwony z fasolą „Jaś” („ukraiński”) ZEBRANE PRZEPISY

Liczba porcji: 5 Czas przygotowania: 2 godziny Składniki na wywar: • 200 g drobiu lub mięsa wołowego • 4 suszone grzyby (np. prawdziwki) • 3 liście laurowe • 4 ziarna ziela angielskiego Składniki na barszcz: • 200 g białej fasoli Jaś • 6 buraków • 5 ziemniaków • 3 marchewki • 1 pietruszka • ½ pora • ½ selera • 3 łyżki przecieru pomidorowego • 4 ząbki czosnku • 1 łyżka soku z cytryny • 6 łyżek zakwasu z buraków • sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: Fasolę zalewamy wodą i zostawiamy namoczoną na całą noc. Następnego dnia płuczemy, zalewamy świeżą wodą i  gotujemy do miękkości. Mięso i  grzyby zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy 40 minut. Po tym czasie dodajemy umyte, oczyszczone i pokrojone w kostkę warzywa: marchewki, pietruszkę, seler, buraki i ziemniaki. Por kroimy w&n (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
KLUSKI ŚLĄSKIE ZEBRANE PRZEPISY

Receptura: ziemniaki 2,5 kg jaja 2 szt. mąka ziemniaczana 120-150 g sól do smaku mąka pszenna do podsypania  Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki umyć, obrać i ugotować, ostudzić i zemleć. 2. Zmielone ziemniaki przełożyć do miski. 3. Dodać jaja oraz mąkę ziemniaczaną, posolić. 4. Dokładnie wyrobić. 5. Z masy uformować kuleczki średniej wielkości, a następnie lekko spłaszczyć. 6. Kluski wkładać do wrzącej osolonej wody. Gdy kluski zaczną podpływać w górę, zamieszać i gotować jeszcze ok. 3 min. 7. Ugotowane kluski wybrać łyżką cedzakową. Podawać gorące z sosem

Zobacz cały wpis na blogu »
Smażone śledzie z ziemniakiem i kwaśną śmietaną ZEBRANE PRZEPISY

Śledzie oprósz solą i usmaż na patelni na złoto. 2. Ziemniaki pokrój w plastry. 3. Cebulę pokrój w bardzo cienkie krążki i zblanszuj bardzo szybko w osolonym wrzątku. Przełóż do lodu. Zagotuj ocet, wodę oraz cukier, przełóż do tej mieszaniny cebulę i trzymaj ją przez co najmniej 20 min. 4. Plastry ziemniaka oraz rybę rozłóż na talerzu. Dodaj kleksy ze śmietany oraz cebulę. Całość udekoruj rzodkiewką, szczypiorem i pietruszką. SKŁADNIKI: 3 śledzie 2 ugotowane ziemniaki 150 g kwaśnej śmietany 3-4 rzodkiewki szczypior pietruszka 1 szt. czerwonej cebuli mała sałata rzymska 100 ml octu 100 ml wody 4 łyżki cukr

Zobacz cały wpis na blogu »
Fifka - kartoflanka ZEBRANE PRZEPISY

SKŁADNIKI na 5 porcji 600 g ziemniaków 80 g marchwi 60 g korzenia pietruszki 20 g natki pietruszki (drobno siekanej) 80 g selera, 100 g cebuli 100 g boczku lub słoniny 1,5 l wody 80 g sezonowych grzybów (kurki lub gąski) 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe Wodę zagotować, lekko osolić. Warzywa obrać i pokroić w talarki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, pokrojone warzywa wrzucić do wody. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Słoninę lub boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać drobno pokrojoną cebulę i wszystko razem usmażyć. Podlać lekko wodą i dodać do gotujących się warzyw. Doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę posypać natką pietruszk

Zobacz cały wpis na blogu »