Ziemniaki

Wpisy zawierające słowo kluczowe ziemniaki.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

SAŁATKA ŚLEDZIOWO - JARZYNOWA ZEBRANE PRZEPISY

 Do sporządzenia tej bardzo smacznej sałatki potrzebne są następujące dodatki: pół filiżanki fasolki sałatowej i tyleż soczewicy, dwa ziemniaki tzw. rogalki, 1 buraczek, 1 mały seler, wszystko oczywiście ugotowane; następnie przygotowujemy: śledzia matjasa, dwa sardelki, 2 twarde jaja, kwaśne jabłko, szklankę kwaśnej śmietany, oliwę, ocet, garstkę kaparów, sałatę zieloną lub ogórek. Sałatkę sporządza się w ten sposób: śledzia i sardelki rozciera się z żółtkami i oliwą, po czym dodaje się jabłko utarte na tarce, seler i ziemniaki pokrajane w talarki, oraz fasolkę i soczewicę. Wszystko kropi sie octem, zalewa kwaśną śmietaną i miesza dokładnie. Sałatkę ułożoną płasko na salaterce ubiera się kaparami, zieloną sałatą lub ogórkami, buraczkami i siekanymi białkami jaj.

Zobacz cały wpis na blogu »
ZIEMNIACZKI Z SEREM (przystawka). ZEBRANE PRZEPISY

  Obrane, niezupełnie ugotowane ziemniaki, kraje się w plastry, układa w rynce natartej masłem warstwami, przesypując tartym serem szwajcarskim lub innym z twardych gatunków. Każdą warstwę kropi się masłem i kwraśną śmietaną. Do 1 kg ziemniaków należy użyć 10 dkg serą i 1/4 litra śmietany oraz 5— 10 dag masła. Napełnioną ryneczkę wstawia się do piekarnika niezbyt gorącego na 30— 40 minut. Podaje się polane masłem lub gęstym sosem pomidorowym.

Zobacz cały wpis na blogu »
FASZEROWANE ZIEMNIAKI. ZEBRANE PRZEPISY

  Potrawa ta nadaje się jako dodatek do befsztyków lub pieczystego. również jako osobne; skromne danie. Z kilku, równej wielkości okrągłych ziemnialków obranych,, ścina się wierzchołki i wydrąża środki. W wydrążone miejsce nakłada silę farsz z resztek pieczeni wieprzowej lub tłustych odpadków szynki. Farsz miesza się z 1—5 jajami, solą, pieprzem i łyżką tartej bułki. Napełnione ziemniaki nakrywa się odkrojonymi poprzednio wierzchołkami, które się umocowuje zapomocą nitki, osypuje ziemniaki, mąką zmieszaną z solą, ustawia na brytfanie, natartej masłem i wstawia do gorącego piecyka. Upieczone na rumiano i pozbawione nitek polewa się masłem i podaje gorące

Zobacz cały wpis na blogu »
POMMES FRITTES ZEBRANE PRZEPISY

 Francuski sposób podawania smażonych ziemniaczków nie zawsze się udaje. Czasem nasiąkną , tłuszczem i są mydełkowatę, czaasem, jak kość twarde. Usmażone w poniżej podany sposób powinny być kruche, .a mieć wygląd malutkich, rumianych poduszeczek; prosi sę tylko ściśle trzymać przepis. Duże, równej wielkości, okrągłe ziemniaki okrawa się w ten sposób, aby utworzyły .dużą kostkę (sześcian), następnie kraje się je na 3—4 milimetrowe kwadratowe plastry, które się wymywa i układa na serwecie celem osuszenia. Do smażenia potrzebne nam będą dłwą naczynią,. w jednym mamy tłuszcz tylko ciepły, w drugiem rozgrzany. Najpierw kładziemy plastry ziemniaczane na tłuszcz ciepły i obgotowujemy plasterki z obu stron; zanim się żrumienią, przekładamy je na tłuszcz rozgrzany i smażymy przy ciągłym potrząsaniu rondelkiem. Frytki powinny naruść z obu stron i ładnie się zarumienić. Wyjęte z tłuszczu i posolone, powinny być zaraz podawane. U nas podaje się z mięsem piec (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Sałatka ziemniaczana ZEBRANE PRZEPISY

 Ugotowane w łupce ziemniaki obiera slię dopóki ciepłe, kraje na plasterki i zalewa wrzą­cym rosołem, w których zostają pod przykryciem aż do ostygnięcia. Osobna miesza się 6 łyżek oliwy ze szklaneczką winnego octu, szczyptą soli i papryki oraz łyżką musztardy i drobno usiekaną cebulą. Do tego sosu daje się usiekanego drobno śledzia oraz utarte na tarle jabłko i kiszonego ogórka. Gdy sos gotowy, miesza się ostrożnie z wystiudzonymi ziemniakami i ubiera sałatkę na salaterce twardymi jajami, buraczkami i piklami.

Zobacz cały wpis na blogu »
Sałatka francuska. ZEBRANE PRZEPISY

 Rozmaite jarzyny, ugotowane w słonej wodzie lub z puszek konserwowych, jak groszek, fasolka, kalarepka, marchew, seler i ziemniaki, ostudzić i pokrajać w drobniutką kostkę. Osobno zrobić majonez: utrzeć 2 żółtka, dolewając po kropli kieliszek oliwy; dodać do smaku trochę musztardy, trochę śmietany i dobmae rozmieszać. Do tego majonezu dać przygotowane jarzynki, kawałek pokrajanego w kostkę ogórka kiszonego, ewantuatnile trochę mielonej szynki arlaa twarde jajo, posiekane i drobno pokrajane rzodkiewki, ustawić w chłodzie na godzinę. 

Zobacz cały wpis na blogu »
ZIEMNIAKI PO SŁOWACKU ZEBRANE PRZEPISY

 Pół kg ziemniaków gotuje się w slonej wodzie z pęczkieim zelonej pietriuszki i koperku. Ugotowane odcedza się z wody i pozostawia przez chwilę szczelnie nakryte po czym przeciska się je maszynką lub ubija łyżką na gładką masę, dodaje 10—15 dag bryndzy, szczyptę pieprzu oraz łyżkę masła i uciera dokładnie. Łyżką umaczaną w maśle wykłada się ziemniaczki na półmisek i polewa rumianem masłem dla amatorów z cebulką. Ziemniaki takie nadają się doskonale jako dodatek do jarskich kotletów, szpinaku lub jako danie dla siebie z bitą kwaśną śmietaną. Również zawijane w naleśniki, następnie osmażane, smakują znakomicie.

Zobacz cały wpis na blogu »
SAŁATKA ZIEMNIACZANA. Z SARDELAMI ZEBRANE PRZEPISY

 Czysto wymyte, równej wielkości ziemniaki sałatkowe, gotuje się w mundurkach w wodzie osolonej z dodatkiem łyżeczki kminu. Ugotowane i ostudzone obiera się z skórki kroji w plastry. W głębszej salaterce uciera się dwa na twardo ugotowane żółtka z 4 łyżkami i oliwy, dolewanej kroplami. Ubilty, gładki majonez zaprawia się octem i cukrem, dodaje dwie obrane z ości i drobno posiekane sardelki i miesza z sosem, i polewa przygotowane ziemniaki. Sardelki mogą być zastąpione śledziem, marynowaną rybą, lub skromniej jeszcze łyżką musztardy. Przybranie sałatki stanowić mogą platki buraczków lub też ułożona dookola salatki gotowana brukselka.

Zobacz cały wpis na blogu »
KIEŁBASA W POMIDORACH. ZEBRANE PRZEPISY

 Sporą cebulę pokrajać w krążki i podsmażyć na łyżce posiekanego tłuszczu od szynki na jasno żółty kolor, po czym dodaje są pół kg pomidorów sparzonych i obciągniętych z wierzchniej skórki. Pomidory podlewane rosołem lub wodą z odrobiną ekstraktu bulionowego. dusić należy przez 10 miniut potem dodaje się trzy duże surowe ziemniaki pokrajane w plastry i sparzone, a po następnych 10 minutach wkłada się 25 dag kiełbasy pokrajanej w grubsze plastry i dusi jeszcze przez 10 minut. Przygotowanie tej potrawy nie powinno trwać dłużej niż pół godziny Potrawę zaprawioną troszką papryki podaje się obłożoną krajankami chleba obsuszanymi nad płomieniem . 

Zobacz cały wpis na blogu »
SAŁATKI JARZYNOWE ZEBRANE PRZEPISY

 1. Ugotowane w rosole dwie główki selera i kilka marchewek karotek kraje się w plastry, 1 jabłko w drobną kostkę pokrajane, wszystko zaprawia się łyżką oliwy i soku cytrynowego oraz trochę soli. (W miejsce oliwy m ożna użyć śmietany ). 2. Cztery podłużne ziemniaki, główka selera, 2 buraczki, wszystko ugotowane i pokrajane miesza się z trzema roztartymi sardelkami, 5 dag tłuszczu od szynki lub świeżej wędzonki pokrajać drobno, wysmażyć, zalać łyżką winnego octu i polać gorącym sałatkę. 3. Duży kwaśmy ogórek, duże jabłko pokrajać w kostką, białko z dwóch twardych, jaj przesiekać. Żółtka, uciera się z łyżką musztardy i szklanką bitej śmietany, dodaje soli oraz soku cytrynowego. Wszystko razem wymieszać. W innej wersji daje się w miejsce śmietany, oliwę.

Zobacz cały wpis na blogu »
POMMES FRITES (Frytki) ZEBRANE PRZEPISY

  Surowe ziemniaki, obrane i wymyte, kraje się na pół cm, grubości plastry, następnie wykrawuje z nich kółkiem małe placuszki, po czym się je smaży na złoty kolor w maśle lub oliwie. Po wysmażeniu wysypuje się na bibułę, aby obsiąkly z tłuszczu, po czym się je soli.

Zobacz cały wpis na blogu »
Zupa z porów ZEBRANE PRZEPISY

 Obrać 3—4 pory i pokrajać białe kawałki w kostkę. Części zielone włożyć do smaku na kościach z jarzynami, nie dodając do nich cebuli ani selera. Pokrajane kostki porów gotować -osobno w niewielkiej ilości rosolu z deserowym masłem. Ponaddto pokrajać kilka ziemniaków w kostkę i też ugotować osobno. Pory i ziemniaki przetrzeć, następnie rozprowadzić resztą rosołu i zaprawić szklanką śmietany z łyżka mąki. Wszystko razem jeszcze zagotować i zaprawić już w wazie łyżeczką deserowego masła. Osobno podać grzanki z bułki.

Zobacz cały wpis na blogu »
Ziemniaki faszerowane grzybami ZEBRANE PRZEPISY

 Duże, obrane ziemniaki wydeążyć a osobno zrobić farsz z 25 dag posiekanych pieczarek, zasmażonych na maśle z cebulką, solą, pieprzem i jajkiem, oraz łyżką tartej bułki. Nałożyć farsz do ziemniaków, smarując je przedtem dobrze masłem zewnątrz i wewnątrz. Ułożyć je na blasze, wysmarowanej masłem i piec w piekarniku, smarując często masłem, aby się nie wysuszyły .

Zobacz cały wpis na blogu »
MŁODA KALAREPKA Z MASŁEM ZEBRANE PRZEPISY

 Młodą kalarepkę obiera sie ze skórki, zaczynając w miejscu ściętego korzenia. Nigdy nie należy tej jarzyny obierać nożem jak ziemniaki. Oczyszczoną  kalarepkę oplukuje się szybko, kraje w plastry, grubości grzbietu noża, zalewa wrzącą wodą, lekko osoloną i gotuje z dodatkiem szczypty cukru. Po ugotowaniu wysypuje się jarzynkę na durszlak, aby dobrze ociekał i podaje na salaterce polane rumianym masłem z bułeczką zak przystawka.

Zobacz cały wpis na blogu »
ZIEMNIAKI NADZIEWANE MIĘSEM LUB GRZYBEM ZEBRANE PRZEPISY

  Na wiosnę, kiedy stare ziemniaki zaczynają kiełkować, należy postępować z nimi ostrożnie, gdyż wytwarzający się w miejscu kiełkowania jad, t.zw . solanina, jest dla wrażliwszych żołądków szkodliwy i wywoluje w przewodzie pokarmowym nie mile zaburzenia. Należy więc ziemniaki grubiej obierać, a miejsca, w ktorych kiełkują, głeboko wybierane. Gotować w zimnej wodzie, powinna przykrywać je na dwa palce. Ugotowane i odlane z wody duże ziemniaki przekroić na połowę, wybrać z  nich lżeczka środki,które miesza się z paroma łyżkami zmielonego mięsa, grzybów, szynki lub kiełbasy. Farsz zasmaża na maśle z cebulką, do ochłodzonego dodaje się całe jajo i łżke śmietany. Napełnione tym farszem ziemniaki układa sie w brytfannce na maśle, posypuje tatrtą bułką lub parmezanem, kropi masłem i zapieka w piekarniku przez 10 minut. Podaje się z sosem pomidorowym, szczawiowym lub ostrym dla amatorów.   (...)

Zobacz cały wpis na blogu »