Ziemniaki

Wpisy zawierające słowo kluczowe ziemniaki.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

ZUPA KREM GROSZKOWO - CYNAMONOWA ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: 450 g (1 paczka) zielonego mrożonego groszku, 4 ziemniaki, 1 por, 1/2 marchewki, 1/2 pietruszki, 2 łyżki masła, 5 - 6 szklanek wody, 1/4 - 1/3 szklanki śmietany 30%, 3/4 (trzy czwarte) łyżeczki mielonego cynamonu, duża garść świeżego lubczyku lub 3 łyżeczki suszonego. Do podania: pieczywo, świeżo zmielony pieprz, kleksy śmietany 30%, listki lubczyku. Wykonanie: Mrożony groszek wsypać do miseczki. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Pora obrać z zewnętrznych liści, przyciąć korzonki i zielone końce. Pozostałą białą i jasnozieloną część przekroić wzdłuż na pół i opłukać pod bieżącą wodą, posiekać na poprzeczne kawałki. Marchewkę i pietruszkę obrać, opłukać, przekroić wzdłuż na 2 części. W dużym i szerokim garnku roztopić masło, dodać pory i zeszklić je mieszając od czasu do czasu przez około 3 minuty, następnie dodać ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, posolić i dalej smażyć mieszając co chwilkę przez około 3 minuty. Wlać 5 szklanek wody i zagotować. Przykryć i gotowa (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Ziemniaki podgotowane i pieczone ZEBRANE PRZEPISY

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach około 10 minut, wyjmujemy z wody. Nacieramy je solą i niezbyt głęboko nacinamy, owijamy osobno w folię aluminiową skropioną olejem. Pieczemy w piekarniku, aż się zarumienią. Po upieczeniu wyjmujemy ziemniaki z folii, pogłębiamy nacięcie i wkładamy w nie spore porcje gziku. Dekorujemy szczypiorkiem

Zobacz cały wpis na blogu »
PIEROGI PO BIAŁOPOLSKU ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: - 1 kg ziemniaków - 1 kg mąki pszennej - około 1 litra wody - 1 kostka białego sera - 2 duże cebule - boczek do smażenia - sól i pieprz do smaku Wykonanie: Robimy ciasto jak na pierogi. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Topimy boczek na patelni i szklimy na nim pokrojoną cebulę. Na patelnię wrzucamy starte ziemniaki i wszystko razem podsmażamy. Na końcu dodajemy biały ser, wszystko przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta o  wymiarach 15 cm na 10 cm, smarujemy farszem i zwijamy jak roladę. Gotujemy w osolonej wodzie około 10 min. Przed podaniem kroimy w plastry dowolnej szerokości. Pierogi podajemy gorące, ze śmietaną, z  sosem czosnkowym lub skwareczkami. Wyśmienicie smakują również podsmażone. 

Zobacz cały wpis na blogu »
Chleb żytni ZEBRANE PRZEPISY

1 kg mąki żytniej 40 dag ziemniaków 1 dag drożdży 1 łyżeczka soli 3 szklanki wody mineralnej tłuszcz do posmarowania blachy Przygotowanie: Poprzedniego dnia 35 dag mąki zalać trzema szklankami przegotowanej ciepłej wody mineralnej i postawić w ciepłym miejscu do sfermentowania (zimą koło kaloryfera). Rano ugotować ziemniaki, zmielić w maszynce lub przetrzeć przez sito. Do zaczynu chlebowego dodać ziemniaki i pozostałą przesianą mąkę, pokruszone drożdże i sól. Wyrabiać ciasto 10 min. i pozostawić w ciepłym miejscu 3-4 godz. Włożyć do nagrzanego piekarnika ok C i piec ok 1 godz. Do chleba można dodać kminek, mak, dynię lub słonecznik. Blachę chlebową można wyłożyć liśćmi kapusty. Taki chlebek doskonale smakuje z masłem i rzodkiewkami albo szczypiorkiem. (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Chleb pszenny ZEBRANE PRZEPISY

 ~ składniki ~ • 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 650 lub 720) • 300 ml letniej wody • paczka suszonych drożdży lub 20 g świeżych • 10 g soli • 2 łyżki oliwy • łyżeczka cukru • ugotowany rozgnieciony ziemniak (niekoniecznie, ale z ziemniakiem chleb jest lepszy) Mąkę, sól i suszone drożdże wrzucić do misy (jeżeli używamy świeżych to rozpuszczamy je cukrem i odrobiną wody). Założyć nasadkę do ugniatania ciasta (hak) i  mieszać przez kilka sekund z prędkością 1. Dodawać letnią wodę oraz rozgnieciony ugotowany ziemniak i oliwę. i ugniatać masę przez 8 minut z prędkością 3. Pozostawić ciasto na ok. godzinę w temp. pokojowej do wyrośnięcia. Uformować bochenek na omączonej desce. Nagrzać piekarnik z naczyniem żeliwnym (lepiej je przesmarować oliwą) do temp 225–230 stopni.Włożyć bochenek do formy, ponacinać i posmarować wodą – można go posypać makiem lub sezamem. Zmniejszyć temp do 210 stopn (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Chleb pszenny francuski ZEBRANE PRZEPISY

(pain de ménage). (Przepis na 7 bochenków po 2 kg.)  Wyrób chleba francuskiego tem różni się od wyrobu innych gatunków pieczywa, że rozczynianie, t. j. dodawanie nowych ilości mąki i wody powtarza się tu kilkakrotnie i że za każdem rozczynieniem, zacząwszy od pierwszego, ciasto wyrabianem czyli miesionem być musi i to w odpowiedni sposób. Miesien (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Chleb ziemniaczany ZEBRANE PRZEPISY

~ składniki ~ • 500 g ugotowanych ziemniaków • 500 g mąki pszennej typ 550 lub 650 • 200 g letniej wody • łyżeczka suszonych drożdży lub 6 g świeżych • 1 łyżka oleju • 1/2 łyżeczki mielonego kminku • 2 łyżki soli (połowa tego do gotowania ziemniaków!) Ugotowane ziemniaki dobrze rozgnieść lub przecisnąć przez praskę. Drożdże rozpuścić w  1-2 łyżkach letniej wody, dodać łyżkę mąki z podanej w  przepisie całkowitej ilości i  pozostawić na 5 minut. Połączyć z  masą ziemniaczaną, olejem, wymieszać. Powoli dodawać resztę składników. Wyrabiać ciasto ok 10 min – będzie kleiste. Przykryć, odstawić w misce na 30 min. Wyjąć ciasto z  miski na blat posypany mąką, rozpłaszczyć, ewentualnie podzielić na 2 części. Uformować bochenek i ułożyć na posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze, odstawić do wyrośnięcia na ok 30 min. Chleb ma tendencję do rozlewania się w trakcie wyrastania więc l (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
STEK Z GŁOWY POLĘDWICY ZEBRANE PRZEPISY

SKŁADNIKI: 1 głowa polędwicy QMP 2 ziemniaki ugotowane na półtwardo 100 ml sosu śmietanowego tłuczony pieprz sól 1.Odcinamy mięsień przyczepiony do polędwicy i formujemy. Rozgrzewamy mocno patelnię grillową, lekko ją natłuszczamy. Tuż przed smażeniem przyprawiamy stek solą i pieprzem. Smażymy, przewracając 3 lub 4 razy. 2.Po 4-6 minutach smażenia wyłączamy palnik, mięso na patelni przykrywamy folią aluminiową na 5-6 minut. 3.Smażymy pokrojone w półksiężyce ziemniaki. Podajemy z sosem śmietanowym na bazie śmietanki, brandy i pieprzu

Zobacz cały wpis na blogu »
Zupa gospodarska ZEBRANE PRZEPISY

Składniki:1 szklanka fasoli, 1 łyżeczka soli, 25 dag żeberek wieprzowych, kilka świeżych lub kiszonych grzybków,1 pęczek włoszczyzny, 25 dag włoskiej kapusty, 5-6 ziemniaków, liść laurowy, 3-4 ziela angielskie, 2-3 ząbki czosnku, ½ szklanki śmietany, 2 łyżki posiekanej zieleniny.Fasolę namoczyć na noc w przegotowanej, letniej wodzie, odcedzić zalać świeżą wodą i powoli gotować. Żeberka pokroić na porcje i dodać do fasoli, a w momencie kiedy fasola i mięso będą pół miękkie dodać włoszczyznę, poszatkowaną kapustę, pokrojone ziemniaki i przyprawy. Ząbki czosnku zmiażdżyć, dodać do śmietany, wlać do zupy i zagotować. Podając posypać zieleniną.

Zobacz cały wpis na blogu »
Botwinka - ZUPA ZEBRANE PRZEPISY

pęczek botwiny (buraczków z  liśćmi), pietruszka, 2 marchewki, por, pół selera, 3 ziemniaki, 3 łyżki śmietany 18%, kostka rosołowa, sól i pieprz do smaku, łyżka cukru, 2 łyżki soku z cytryny lub szczypta kwasku cytrynowego, 2 łyżki mąki, 3 jajka na  twardo, łyżka świeżego koperku Marchew, seler i  pietruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. Por umyć i  pokroić w  półplasterki. Warzywa zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Kiedy się zagotują, dodać obrane i  pokrojone w  kostkę ziemniaki i  kostkę rosołową. Botwinę dokładnie umyć, zwłaszcza liście. Posiekać, a buraki pokroić w kostkę. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać pokrojoną botwinę i gotować do miękkości. Doprawić zupę cukrem, sokiem z  cytryny lub kwaskiem cytrynowym, solą i  pieprzem do  smaku. Gotować jeszcze chwilę, a  następnie zdjąć z  ognia. Śmietanę wymieszać z mąką, a następnie dodać (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
BUŁKI ZIEMNIACZANE ZEBRANE PRZEPISY

Czas przygotowania: 45 minutLiczba porcji: 12 bułek (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
PĄCZKI ZIEMNIACZANE. ZEBRANE PRZEPISY

Składniki:50 dag ugotowanych ziemniaków, 50 dag mąki, pół kostki margaryny, 5 dag drożdży, 3 jaja, 5 łyżek cukru, 1 słoik twardej marmolady, pół litra oleju do smażenia, pół kostki smalcu do smażenia, cukier puder. Wykonanie:Gorące ziemniaki utłuc z margaryną, ostudzić. Drożdże utrzeć z cukrem i jajami, połączyć z mąką i ciepłymi ziemniakami. Wyrobić ciasto na (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Posilna zupa ziemniaczana. ZEBRANE PRZEPISY

Wziąć trochę bulionu, pozostałego sosu z pieczeni i tłustości, zgotować, wkrajać marchew i ziemniaki, opłukane poprzednio i pokrajane w kostkę, a gdy są miękkie przetrzeć przez sito, dodać trochę tłustości z pieczeni i tyle sosu pieczeniowego, aby zupa przybrała kolor brązowy, jeszcze raz zagotować i podać na stół z grzankami z bułki.

Zobacz cały wpis na blogu »
Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem (6 sztuk) ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: 250 g ugotowanych ziemniaków (purée), 50 g szpinaku baby (sałatkowego), szczypta soli i pieprzu, 1 jajko Do smażenia: masło klarowane lub olej roślinny Panierka: 1 jajko, bułka tarta Ziemniaki rozgnieść praską, odparować i przestudzić. Dodać drobno posiekany szpinak, sól, pieprz, jajko i dokładnie połączyć składniki. Formować podłużne kotlety, obtoczyć w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. Obsmażyć na złoty kolor z każdej strony. Propozycja podania: sos pieczarkowy lub zasmażane buraczki

Zobacz cały wpis na blogu »
Zapiekanka bałkańska ZEBRANE PRZEPISY

1 ½ kg ziemniaków przyprawy ziołowe do smaku 1 kg oczyszczonej cukinii, kabaczka lub dyni - najlepsza jest bazylia, ale może też być siekana 75 dag pomidorów natka, szczypiorek, a nawet rzeżucha (mogą być w puszce w zalewie olej lub1 opakowanie koncentratu 6 jajek pomidorowego) 1 łyżka proszku do pieczenia 5 sporych strąków kolorowej papryki tłuszcz do wysmarowania formy 1 duża cebula lub 2 małe bułka tarta sól 2 łyżki mleka pieprz czosnek Ziemniaki obrać, ugotować, przetrzeć przez sito lub przepuścić przez maszynkę. Oczyszczoną cukinię (duże cukinie należy obrać ze skórki i usunąć pestki, młode wystarczy tylko dobrze umyć) zetrzeć na tarce z dużymi oczkami lub pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Cebulę posiekać. Pomidory rozgnieść widelcem. W rondelku rozgrzać olej (około 1 filiżanki) i zeszklić cebulę - powinna być miękka i przezroczysta, ale nie przyrumieniona. Dodać pomidory lub koncentrat i papr (...)

Zobacz cały wpis na blogu »