Ziemniaki

Wpisy zawierające słowo kluczowe ziemniaki.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

Domowe burgery z konfiturą z czerwonej cebuli ZEBRANE PRZEPISY

20 min 4 porcji Składniki•500 g 100% wołowiny•mała garść moreli suszonych•1 łyżka pistacji•4 czerwone cebule•1 łyżka miodu•4 łyżki pomidorów z puszki•2 pomidory•2 ogórki konserwowe•sałata•1 łyżka musztardy ostrej•4 łyżki ketchupu•6 kropel sosu Worcester•sok z ½ cytryny•100 ml jogurtu greckiego•1 czerwone chili•200 g sera bursztyn•4 bułki np. ciabatty•4 łyżki oleju•sól, pieprz   Mięso mieszamy z posiekanymi morelami oraz pistacjami. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sosem Worcester. Moczymy lekko dłonie i formujemy 4 równe kotlety o średnicy takiej jak bułki i odstawiamy na bok.Czerwone cebule obieramy, siekamy na cienkie paseczki i wrzucamy na patelnię wraz z 3 łyżkami oleju. Powoli podsmażamy, aż cebula się zeszkli i zmięknie. Następnie dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy miodem, solą oraz pieprzem. Mieszamy i dusimy na wolnym ogniu przez 10 minut, (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Cygański kociołek z kiełbasą ZEBRANE PRZEPISY

Składniki Porcja dla: dla 4 osób 450 g kiełbasy 400 g ziemniaków 1 cebula 1 papryka Fix Cygański kociołek z kiełbasą   cebulę podsmaż na patelni, na 3 łyżkach oleju. Dodaj paprykę pokrojoną w paski, kiełbasę w plastrach. Smaż 5 minut.   Zawartość torebki wymieszaj z 400ml wody.   Obrane i pokrojone ziemniaki wrzuć do garnka, dodaj podsmażone składniki z patelni, wymieszaj i zalej mieszanką z wodą.   Duś pod przykryciem na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie

Zobacz cały wpis na blogu »
Sałatka ziemniaczana pani Dagmary ZEBRANE PRZEPISY

Czas przygotowania 60 min Liczba porcji 4 Składniki: 1 kg ziemniaków 300 g cebuli 1/2 puszki groszku sok z 2 cytryn Wykonanie: Cebulę obierz i pokrój w piórka. Zalej ją sokiem z cytryn i odstaw do zamarynowania. Ziemniaki gotuj w mundurkach. Wystudzone ziemniaki obierz i pokrój w dość dużą kostkę. Odcedź cebulę i dodaj do ziemniaków. Do sałatki dodaj groszek, całość dopraw solą i pieprzem. 

Zobacz cały wpis na blogu »
Zapiekanka afrykańska ZEBRANE PRZEPISY

5-6 średnich ziemniaków 5 małych cebulek (mogą być dymki) (50 dag) 2 łyżki oliwy lub oleju 30 dag bakłażanów 1 łyżka mąki 40 dag pomidorów sól 20 dag cukinii lub dyni 2 szklanki rosołu grzybowego z kostki 40 dag mielonego mięsa siekana natka pietruszki Najlepiej wybierać podłużne pomidory, które mają najwięcej smacznego miąższu a najmniej pestek. W oryginalnym przepisie używa się baraniny, ale jeszcze lepiej sprawdza się mielone mięso drobiowe, a wegetarianie mogą wykorzystać także proteinę sojową, którą przed wykorzystaniem należy zalać mocnym grzybowym rosołem z kostki i poczekać, aż napęcznieje, po czym odcisnąć. Ziemniaki, bakłażany, cukinię i pomidory umyć, obrać, pokroić w niewielką kostkę i wymieszać z mięsem. Dodać drobno posiekane cebulki, oliwę, lekko posolić, oprószyć mąką i znów dobrze wymieszać. Zalać dwoma szklankami rosołu z kostki lub gorącej wody (w tym wypadku nieco więcej posolić) i wstawić do piekarnika ro (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
BOXTY -- IRLANDZKIE PLACKI ZIEMNIACZANE ZEBRANE PRZEPISY

Liczba porcji: 6 Czas przygotowania: 10 minut + 8 minut smażenia  Składniki: 1 szklanka tartych surowych ziemniaków 1 szklanka puree ziemniaczanego ¾ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko 1 łyżka mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz olej do smażenia Do podania: 100 g jogurtu naturalnego szczypiorek  Przygotowanie: Surowe ziemniaki trzemy na tarce o grubych oczkach i odciskamy z nadmiaru wody. Mieszamy z puree ziemniaczanym i mąką. W osobnej misce rozkłócamy jajko z mlekiem, proszkiem i przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej. Z masy formujemy placuszki i smażymy ok. 4 minuty z każdej strony. Odsączamy z tłuszczu na papierze. Podajemy z jogurtem naturalnym i szczypiorkiem.

Zobacz cały wpis na blogu »
Zalewajka staropolska ZEBRANE PRZEPISY

SKŁADNIKI: woda ziemniaki zakwas susz grzybowy jajka mleko sól, pieprz czosnek lubczyk SPOSÓB WYKONANIA: Wodę, grzyby i ziemniaki pokrojone w grubą kostkę gotujemy, do czasu, do kiedy grzyby i ziemniaki będą miękkie. Dodajemy przyprawy, zalewamy zakwasem i podbijamy mlekiem. Gotujemy jajka, kroimy w ósemki i dodajemy

Zobacz cały wpis na blogu »
Bograczgulasz Bográcsgulyás ZEBRANE PRZEPISY

800 g wołowiny, 80 g smalcu, papryka w proszku, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 150 g lecsó lub 2 dwie pomidory i 2 strąki papryki, 1 kg ziemniaków, 100 g domowych kluseczek lub makaronu, mała ostra papryczka (czuszka), só1, pieprz, kminek, kostka bulionu Posiekaną cebulę i czosnek przysmażyć na tłuszczu na złoty kolor, dodać paprykę w proszku i obsmażyć pokrajaną w równe kostki wołowinę. Posolić, dosypać posiekany lub zgnieciony kminek i dusić pod przykryciem, często mieszając. Dolać trochę wody lub - co bardziej wskazane - przygotowany uprzednio bulion z kostki. Gdy mięso zaczyna mięknąć, dodać pokrajaną w paski paprykę oraz pomidory bez skórki, następnie - pokrajane w kostkę ziemniaki i czuszkę , a na samym końcu - makaron. Doprawić pieprzem i ostrą papryką. Jesł to klasyczny gulasz - zupa typu jedno danie. Wołowina może być z kością i łojem. Kości, byle nie wielkie, dusi się i gotuje wówczas z całym gulaszem, a wyjmuje wraz z łojem w ostatniej chwili, g (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Kaczka z żurawiną serwowana z kluseczkami leniwymi, czerwoną kapustą zasmażaną i sosem żurawinowym ZEBRANE PRZEPISY

Składniki (na 2 porcje): kaczka 2,6 kg tuszy z kaczki • 200 g jabłek • 50 g miodu • 200 ml czerwonego wina • 100 ml soku z cytryny • majeranek i tymianek kluski leniwe 350 g ziemniaków • 125 g mąki ziemniaczanej • 100 g twarogu półtłustego • 75 g mąki pszennej • 1 jajko • sól kapusta zasmażana 250 g czerwonej kapusty • 50 g wędzonego surowego boczku • 40 g cukru • 35 g soli • 20 ml octu • 1 liść laurowy • ziele angielskie sos żurawinowy 100 g żurawiny w żelu • 50 g cukru • 75 ml czerwonego wina Sprawioną tuszkę kaczą nacieramy solą i pieprzem, następnie marynujemy w zalewie z czerwonego wina, miodu i soku z cytryny, połączonej ze świeżym majerankiem i tymiankiem. Wnętrze kaczki wypełniamy cząstkami obranych jabłek. Całą tuszkę szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 6 godzin, po czym pieczemy (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Fasolka zapiekana z bekonem i pieczonymi ziemniakami ZEBRANE PRZEPISY

Fasolka szparagowa żółta Hortex – 200 g3  1 kg ziemniaków3  200 g boczku wędzonego 3  2 cytryny  3  świeży rozmaryn 3  oliwa z oliwek3  sól, pieprz3  papier do pieczenia Ziemniaki  dobrze  umyj  i  ponacinaj  w  odstępach  3  mm,  nie przecinając  do  końca.  Oliwę  z  oliwek  wymieszaj  ze  startą skórką  cytrynową,  sokiem  z  cytryny,  posiekanym  rozmarynem i przyprawami. Ziemniaki natrzyj marynatą,a następnie piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 40 minut.Fasolkę szparagową żółtą zblanszuj w osolonej wodzie. Następnie uformuj pęczki i każdy owiń wędzonym boczkiem. Całość zapiecz w piekarniku razem z ziemniakami ok. 8 minut

Zobacz cały wpis na blogu »
SZUBA Z PODLASIA ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: 3 ugotowane średnie buraki 4 ugotowane jajka (na twardo) 3 gotowane marchewki 1 cebula (średnia) 3 ugotowane ziemniaki 4 płaty śledziowe w słonej zalewie mleko olej majonez sól Przygotowanie: Śledzie płuczemy kilka razy w zimnej wodzie. Zalewamy mlekiem i zostawiamy na ok.3 -4 h. Opłukujemy je z mleka, kroimy w kostkę i zalewamy olejem -odstawiamy. Kroimy cebulę w drobną kostkę . Odcedzamy śledzie, mieszamy z cebulą i wykładamy na dno szklanego naczynia. Smarujemy cienką warstwą majonezu. Na tarce trzemy ugotowane ziemniaki. Rozkładamy je równomiernie, solimy i rozsmarujemy kolejną warstwe majonezu. Na tarce trzemy buraki i podobnie: solimy i nakładamy majonez. Następnie ścieramy marchewki i ponownie solimy i smarujemy majonezem. Na koniec ścieramy ugotowane jajka. Dekorujemy całość koperkiem i schladzamy w lodówce.

Zobacz cały wpis na blogu »
Ciasteczka z batatów z żurawiną ZEBRANE PRZEPISY

Na 90 sztuk Składniki Na ciasto: 200 g batatów  100 g suszonej żurawiny  100 g niesolonych orzeszków ziemnych 125 g masła  200 g cukru  8 g cukru waniliowego  sól  1 jajko, rozmiar M  300 g mąki pszennej, typ 405  1 łyżeczka proszku do pieczenia  ½ łyżeczki kardamonu  1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu Do posmarowania: 200 g cukru pudru  6 łyżek wody Akcesoria: tarka, drobne oczka 2 blachy do pieczenia Czas przyrządzania: 50 minut + 30 minut na schłodzenie 1Bataty obrać i drobno zetrzeć na tarce. Grubo posiekać orzeszki ziemne. Nagrzać piekarnik.  2Wymieszać masło, cukier, cukier waniliowy, sól i jajko. Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy, dodać do masy. Na koniec dodać żura - winę, orzeszki ziemne i słodkie ziemniaki. 3Za pomocą dwó (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Zupa ziemniaczana ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: • 100g wędzonego boczku • 1 mała laska kiełbasy • włoszczyzna (1 marchewka, 1 cebula, 1 pietruszka, ćwiartka selera) • 6 – 7 ziemniaków • 1 litr bulionu drobiowego lub wieprzowego • przyprawy (łyżka koperku, łyżka natki pietruszki, łyżka szczypiorku, szczypta tymianku) • 100g śmietany • sól • pieprz • 3 łyżki oleju • liść laurowy • 2 ziarenka ziela angielskiego Sposób przygotowania: Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni z dodatkiem oleju. Do garnka wrzucić wszystkie warzywa zalać bulionem, dodać przyprawy i gotować, aż do miękkości. Pod koniec gotowania należy zeszkloną cebulę. Wszystko lekko zmiksować dla zagęszczenia zupy. Boczek i kiełbasę przesmażyć na rumiano i dodać wraz z posiekanymi ziołami do zupy. Zupę ziemniaczaną zaprawić śmietaną i gotować jeszcze ok 3 minut. (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Salaputka rodzaj jałowego kapuśniaku ZEBRANE PRZEPISY

SKŁADNIKI na 6-8 porcji 250 g ziemniaków 1000 g kiszonej kapusty 30 g smalcu 100 g słoniny 100 g cebuli 40 g mąki pszennej 2,5 l wody liść laurowy, ziele angielskie  Kapustę opłukać, pokroić i zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w grubą kostkę, dodać do zupy i gotować, aż wszystko zmięknie. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Smalec rozgrzać na patelni, dodać słoninę i wytopić. Pod koniec dodać cebulę i smażyć dalej na małym ogniu. Wsypać mąkę i sporządzić zasmażkę − dodać ją do zupy i chwilę gotować. Doprawić solą i pieprzem.

Zobacz cały wpis na blogu »
GARNEK GOSPODARZA ZEBRANE PRZEPISY

składniki 1 kg ziemniaków 30-40 dkg kiełbasy lub dobrej wieprzowiny 20 dkg wędzonego boczku 50 dkg białej kapusty 2 średnie marchewki 2 duże cebule 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki ¼ łyżeczki kminku ¼ łyżeczki tymianku ¼ łyżeczki majeranku ½ łyżeczki soli szczypta pieprzu łyżka oleju Warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w średnią kostkę lub cienkie talarki, marchewkę w  talarki, cebulę i  kapustę w dużą kostkę, boczek również w kostkę, a kiełbasę w półksiężyce (mięso w kosteczkę). Kiełbasę/mięso, boczek i cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przekładamy do garnka z  grubym dnem, dodajemy pozostałe warzywa i wszystko zalewamy 1 i ½ szklanki wody. Dodajemy przyprawy, mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 20-25 min, do miękkości warzyw

Zobacz cały wpis na blogu »
Zupa ogórkowa ZEBRANE PRZEPISY

Włóż do garnka opłukane mięso i zagotuj. Dodaj szczyptę soli, ziele angielskie i listek laurowy. Kiedy woda zacznie wrzeć dodaj do wywaru obrane i pokrojone warzywa: pietruszkę, seler, marchewkę, ziemniaki oraz kostkę rosołową. Gdy ziemniaki trochę zmiękną dodaj starte na tarce ogórki kiszone. Zupę gotuj jeszcze przez 10 minut, dopraw do smaku. *Potrawę można przystroić natką pietruszki. Można podawać ze śmietaną. Składniki: (porcja dla 4 osób): 4-5 ogórków kiszonych 3-4 łyżki śmietany (nie może być prosto z lodówki) dwa żeberka lub 3 skrzydełka kostka rosołowa 2-3 marchewki pietruszka kawałek selera 4-5 ziemniaków - listek laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego sól,, pieprz

Zobacz cały wpis na blogu »