Whiskey

Wpisy zawierające słowo kluczowe whiskey.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

Recenzja: Glenfiddich 18-letni Tukan Torfowe Whisky

Najpierw kilka słów o Glenfiddich. Jest to producent jednego z najbardziej rozpowszechionych single maltów na świecie. W 1963 roku firma William Grant & Sons postanowiła wypuścić do szerokiej dystrubucji  swojego pierwszego single malta. Był to czas, gdy były one wyłącznie domeną niezależnych rozlewni i nie były szeroko dostępne poza specjalistycznymi sklepami z winami i alkoholami. Destylarnia znajduje się w Dufftown, w Speyside. Glenfiddich oznacza "Dolinę jelenia" i odnosi się do pola, na którym znajduje się destylarnia - wyjaśnia to również wizerunek jelenia na etykiecie. Cała produkcja, od słodowania do butelkowania, odbywa się na miejscu, co jest bardzo rzadkie w przypadku destylarni. Glenfiddich ma nawet własną bednarnię. Do destylacji używa się otwartych kadzi zaciernych i płuczek z daglezji, a woda płynie ze źródła Robbie Dubh, które wyrasta z granitowych wzgórz Conval. Z 29 alembikami produkującymi 10 milion&o (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Ciekawostki o szkockiej whisky Tukan Torfowe Whisky

Jedną z najbardziej niesamowitych ciekawostek o "szkockiej" jest to, że w kraju dojrzewa ponad 20 milionów beczek whisky. To prawie cztery beczki na każdego Szkota! W Szkocji działa ponad 100 destylarni w pięciu regionach: Highlands, Lowlands, Islay, Speyside i Campbeltown. Od czystych i owocowych whisky ze Speyside, pikantnych i wytrawnych destylatów z Highland do mocnych, torfowych whisky z wyspy Islay, istnieje naprawdę nieskończona liczba szkockich whisky do spróbowania.   Zaskakujące jest też to, że Szkoci nie są tak naprawdę największymi konsumentami tego trunku. Większość szkockiej whisky jest eksportowana na cały świat: Ameryki Północnej, Europy, Azji i Ameryki Południowej.  W 2021 roku Szkocja wyeksportowała aż 1,38 miliarda butelek o wartości około 4,51 miliarda funtów. Francuzi są największymi konsumentami szkockiej whisky, importując w zeszłym roku imponującą liczbę 176 milionów butelek. Na drugim miej (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Fundamentalne pytanie - co różni Whisky od Whiskey? Tukan Torfowe Whisky

Jeśli mówisz o destylacie, który został wyprodukowany w Szkocji, Kanadzie lub Japonii, użyj pisowni bez e - whisky. Gdy mowa o napojach destylowanych w Stanach Zjednoczonych lub Irlandii, używaj e - whiskey. Czy różnica w pisowni ma związek z czymkolwiek poza krajem pochodzenia? Czy wszystkie whiskey są produkowane w jeden sposób, a wszystkie whisky w inny? Nie do końca. Jeśli przyjrzysz się amerykańskim czy irlandzkim whiskey, zauważysz, że istnieje kilka zasad dotyczących sposobu wytwarzania trunku w tych krajach, ale nie mają one nic wspólnego z pisownią. Whisky może być destylowana dwa razy, jak to zwykle robią w Szkocji, a whiskey również dwa razy, jak to robią w Stanach Zjednoczonych. W Irlandii natomiast whiskey je (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Najtrudniejsze są początki... Tukan Torfowe Whisky

Siemanko witam na moim blogu!Nazywam się Maciek, dla znajomych "Tukan" :) Moja przygoda w świecie whisky trwa od 2018 roku, kiedy po raz pierwszy spróbowałem prawidziwej szkockiej "łychy". Od tego dnia nic już nie było takie samo... Swoje przemyślenia zapisywałem w notatniku i pomyślałem... dlaczego nie zacząć publikować ich online? Cieszę się, że tutaj zajrzałeś/zajrzałaś, mam nadzieję, że moje wpisy Cię zainspirują :)PS Dzięki Kaśka za genialną grafikę!

Zobacz cały wpis na blogu »