Sosy

Wpisy zawierające słowo kluczowe sosy.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

SOS SZCZYPIORKOWY . ZEBRANE PRZEPISY

 2 twarde żółtka uciera się z łyżką oliwy lub łyżką dobrej kwaśnej śmietany. Dodatki: mała bułka, rozmoczona w mleku i przetarta przez sitko, usiekane drobno białka, 2 łyżki szczypiorku, szczypta soli i cukru oraz ocet lub sok cytrynowy, którym się sos rozprowadza, aby był zawiesisty, lecz nie zbyt gesty.    (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
SOS Z SUROWYCH OGÓRKÓW ZEBRANE PRZEPISY

 Obrany ze skórki ogó­rek kraje się w drobną kostkę. Zasmażkę z łyżki masła i tyleż mąki zalewa sie kwaśną śmietaną, rozprowadza wodą lub rosołem, dodaje soli, pieprzu, soku cytrynowego i szczyptę cukru oraz siekanej zielonej pietruszki, wkońcu wkłada sie pokrajany ogórek, zagotowuje i odstawia. Tuż przed wydaniem dodaje sie łyżkę siekanego kopru  

Zobacz cały wpis na blogu »
SOS KOPERKOWY DO JAJ. ZEBRANE PRZEPISY

  Pół litra śmietany, 2 żółtka, łyżkę mąki ziemniaczanej rozkłócić, następnie ubijać na ogniu aż zgęstnieje; dodać łyżkę siekanego kopru i polać twarde jaja przepołowione albo jaja w koszulkach, ułożone na salatarce.  

Zobacz cały wpis na blogu »
SOS TATARSKI DO ZIMNEGO MIĘSA ZEBRANE PRZEPISY

  4 żółtka i tyleż łyżek octu winnego (o ile za ostry, rozpuścić wodą) szczyptę soli i cukru, ubijać na parze aż zgęstnieje i zacznie się podnosić. Odstawić i ubijać aż do ostudzenia, dodać łyżkę siekanycli kaparów, łyżkę kremskiej musztardy, kilka siekanych pikli lub korniszonów, białego pieprzu, soli i cukru do smaku. Odstawić na pół godziny do schłodzenia.   (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
SOS REMULADOWY ZEBRANE PRZEPISY

  Do ryb pieczonych lub gotowanych:  4 dag roztopionego masła, 3 żółtka, łyżeczkę musztardy, pół szklanki rosołu, sól, sok cytrynowy, odrobina cukru do smaku, rozbić dobrze, potem ubijać na parze aż zgęstnieje. Podaje się osobno w sosjerce  

Zobacz cały wpis na blogu »
Sos beszamelowy Jak zarządzać domem - blof

2 łyżki masła lub margaryny 3-4 łyżki maki 3/4 szklanki mleka sól, pieprz (lub gałka muszkatołowa)   Sposób przyrządzania: Na małym ogniu w garnku rozpuścić masło lub margarynę, dodać mąkę i wymieszać. Gdy masło połączy się z mąką dodać mleko stale mieszając i gotując czekać aż zgęstnieje, doprawić do smaku.

Zobacz cały wpis na blogu »