Sos

Wpisy zawierające słowo kluczowe sos.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

Koperkowy łosoś gotowany na parze z ziemniakami, zielonymi szparagami i sosem holenderskim Kuchnia własnoręcznie robiona

  Koperkowy  łosoś gotowany na parze z ziemniakami, zielonymi szparagami i sosem holenderskim.   Składniki: - 150 g łososia - pęczek koperku świerzego -2 plasterki cytryny - 3 średnie ziemniaki - 5 zielonych szparagów - szczypta soli i pieprzu 1. Łososia obsypujemy solą i pieprzem posypujemy siekanym koperkiem i na to kładziemy dwa plastry cytryny. 2. Ziemniaki obieramy kroimy w kostke gotujemy do miętkości, na garnku z gotującymi sie ziemniakami stawiamy sitko i do niego wkładamy przygotowanego łososia. 3. łososia na parze gotujemy okolo 20 -25 minut.    Sos holenderski: - 1 żółtko - 50 g masła (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
poledwiczki w sosie borowikowym Małgosia gotuje

Poledwiczke myjemy kroimy na kawalki. Splaszczamy dlonia delikatnie.Solimy .pieprzymy najlepiej swiezo mielonym ja uzywam pieprzu kolorowego.Nastepnie obsmazamy na masle klarowanym z kazdej strony po 1minucie.Na patelnie z maslem wrzucam 2 pokrojone w drobna kosteczke cebule podsmazam.BOROWIKI kroje w paseczki wrzucam na cebule i smaze.Posolic.Smaze na zloty kolor.Gotowe grzybki zalewam smietana 18%.Redukuje sos.Gotowe podaje z ziemniakami pieczonymi w mundurkach z ziolami i oliwa  i surowka  np z czerwonej kapusty.

Zobacz cały wpis na blogu »
Pomarańczowy karmel Przepisy MichOlo

Jakiś czas temu chciałam zrobić dla gości jakąś szybką przekąskę. Miałam cukier, ostatnie 200 gramów śmietany kremówki w lodówce, kilka owoców. Owoce z karmelem to jedyne, co przyszło mi do głowy. Nie przepadam jednak za świeżymi jabłkami (wolę te pieczone lub smażone), a do nich tego rodzaju sos pasowałby najbardziej. Uznałam, że zaryzykuję i stworzę sos na bazie karmelu, ale… z sokiem z ostatniej pomarańczy.   (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
SOS PAPRYKOWO PIECZARKOWY EKO KUCHNIA VIOLI

  SKŁADNIKI :  1 papryka 2 cebule 2 duże pieczarki (4-5 małych) 4-5 ząbków czosnku 0,5l przecieru pomidorowego 1 łyżka miodu oliwa z oliwek 1l wody natka pietruszki  PRZYPRAWY : sól, pieprz ziołowy, czubrica czerwona   WYKONANIE                    (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Turniej Wojewódzki SOS w Świdniku KlasaSiatkarskaLublin

 Jak co roku Siatkarskie Ośrodki Szkolne z całego województwa spotykają się by w atmosferze życzliwości i ducha fair play rywalizować ze swoimi rówieśnikami w Wojewódzkim Turnieju SOS. w Tym roku na dwudniowy turniej spotkaliśmy się w Szkole Podstawowej nr 7 w Świdniku. I choć nie chodziło tutaj o zajmowanie miejsc na podium to nasi uczniowie spisali się na medal zajmując drugie miejsca i tylko o włos przegrywając złoty medal. Ważniejsze od Laura Zwycięstwa było powołanie do Kadry Województwa SOS. Najwięcej bo aż 5 uczniów zostało powołanych z Naszego Gimnazjum. Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów

Zobacz cały wpis na blogu »
Sos grzybowy kulinaria

Składniki: * 6-7 suszonych grzybów * 0,5 szklanki śmietany * sól, pieprz * 2 łyżki masła roślinnego * 2 łyżki mąki   Przygotowanie: 1. Grzyby umyć i namoczyć na dzień przed przygotowywaniem sosu w dwu szklankach przegotowanej, letniej wody. 2. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie do miekkości - około 30 minut. 3. Wyjąć z wywaru i posiekać. 4. Z masła i mąki przygotowac rumiana zasmażkę. Rozprowadzić ją zimnym wywarem z grzybów. Doprawić do smaku solą i pieprzem i zagotować mieszając. 5. Po zdjęciu z ognia wlać śmietanę i dodać posiekane grzyby.

Zobacz cały wpis na blogu »
Sos z kawiorem (skandynawski) kulinaria

Składniki: * 6 łyżek jogurtu * 2 łyżki majonezu * 6 dkg kawioru czerwonego * 1/2 posiekanej cebuli * 2 łyżeczki posiekanego kopru   Przygotowanie: Wymieszać składniki i odstawić na pewien czas do naciągnięcia aromatu.

Zobacz cały wpis na blogu »