Smażenie

Wpisy zawierające słowo kluczowe smażenie.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

Kurczaczki/Chicken a'la KFC Ajka gotuje

Polish:   Witam wszystkich. Ostatnio duży odzew na jednym ze spotted miał mój przepis na kurczaczki a'la KFC. Tak dawno ich nie robiłam w domu, że dziś z nudów postanowiłąm zrobić dla mężusia obiad z dwóch dań. Kurczaczki najlepiej najpierw ugotować. I na właśnie wywarze z tych kurczaczków (użyłam podudzia) ugotowałąm pyszny rosołek z nutką koreańską. Przepis dodam innym razem. No to do dzieła.   Składniki: Kawałki kurczaka (jakie lubisz) Mąka ziemniaczana lub kukurydziana - 5 łyżek Mąka pszenna - 5 łyżek woda gazowana Suszona cebula Suszony czosnek Suszona kolendra Troszkę cynamonu Mieszanka: kminek, nasiona kolendry oraz nasiona (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Wątroba/Liver Ajka gotuje

Dzisiaj na obiad wątroba. U mnie jagnięca, aleprzepis pasuje zarówno do drobiowej, wieprzowej jak i wołowej. Nie jest to jakiś wyszukany przepis, ale ja uwielbiam przyprawy, więc znów sporo ich jest.   Składniki: Wątroba około 300g 1 cebula pokrojona w plasterki 3 ząbki czosnku posiekanego 2 zielone chlli posiekanego łyżeczka imbiru posiekanego (dla jagnięcej, zabija zapach) 5 łyżek mąki 1 łyżeczka mixed spice kurkuma, sól, pieprz świeża kolendra lub pietruszka Czerwone wino (opcjonalnie)   Przygotowanie: Na patelni udusić sebulę, czosnek, chilli, imbir. Wyjąć z patelni. W misce połączyć wszystkie suche składniki. Opanierować w tym wątrobę. Usmażyć wątrobę, zmniejszyć ogień, dołożyć te uduszone składniki. Dolać szklankę wody (lub pół wody, pół wina). Dusic przez kilka minut.   Gotowe. Udekoru (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Samoza/Samosa Ajka gotuje

No i wiedziałam, że nie wysiedzę z nudów. Zaczęłam robić samozę. Bardzo łatwy przepis. Szybko się robi. I bardzo smaczne. Przepis: Składniki: 250g mielonego mięsa (obojętne jakiego, ja użyłam kurczaka) 2 Cebule drobno posiekane 1 łyżeczka posiekanego imbiru 3 ząbki szosnku - posiekane 2 małe zielone chilli - posiekane 1 łyżeczka mieszanki przypraw sól pieprz do smaku Ciasto filo Oliva/olej do smażenia   Przyprawy: Kurkuma, kolendra mielona, kminek mielony, cynamon, gałka muszkatałowa starta, liść laurowy suszony i zmielony, goździki suszone i zmielone. (Nie podaję dokładnych ilości przypraw, bo Kżdy ma inny smak i lubi po swojemu). Jeśli pominiecie jakąś przyprawę to się nie przejmujcie. Zwykle (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Jak sprawić, by dieta nie była nudna? Hardworkbody - wszystko o treningu

Utrzymywanie diety to według wielu osób sprawa dosyć skomplikowana. Powodem takiego stanu rzeczy jest przekonanie, że by trzymać dietę trzeba trzymać się rygorystycznych zasad. Z czasem to jednak powoduje, że ludzie szybko się zniechęcają i powracają do swoich starych nawyków żywieniowych. Kluczem do sukcesu jest natomiast ułożenie sobie diety w taki sposób, by była ona zarówno zdrowa i smaczna. Wbrew pozorom nie jest to wcale takie trudne jak mogłoby się wydawać. Smażenie Jednym z przykładów jest chociażby smażenie. Wbrew pozorom wcale nie musimy z niego rezygnować, o ile tylko będziemy robić to z głową. Przede wszystkim powinniśmy porzucić smażenie na zwykłych olejach roślinnych czy też na oliwie z oliwek. Podczas obróbki cieplnej tłuszcz tego typu staje się bardzo niezdrowy. Zamiast tego o wiele lepszym rozwiązaniem będzie olej kokosowy, który podobnie jak smal (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Cała prawda o teflonie see that already?

Pokrywając wewnętrzną część naczynia takim materiałem uzyskuje się powierzchnię, do której nie przywiera żadna przygotowywana potrawa, nawet bez użycia tłuszczu, a oczyszczenie odbywa się błyskawicznie. Powłoka ta wykonana jest z polimeru, którego handlowa nazwa to teflon. Naczynia powlekane teflonem w ostatnim czasie robią furorę.   Krótka historia teflonu Tworzywo to wynaleziono w 1938 roku w laboratorium firmy DuPont w USA. Do tej pory tylko ta firma ma prawo do używania nazwy "teflon" dla swojego produktu. W Polsce produkowany jest pod nazwą tarflen. Na początku teflon stosowany był tylko w produkcji zbrojeniowej. Obecnie ma on bardzo szerokie zastosowanie, między innymi w przemyśle chemicznym, maszynowym, włókienniczym, w elektrotechnice, a także w produkcji artykułów gospodarstwa domowego, gdzie wykonywane są z niego powłoki zapobiegające przywieraniu w naczyniach kuchennych. W połowie lat pięćdz (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Big Green Egg - piec z przyszłością blog o sprzęcie AGD

Zobacz cały wpis na blogu »