Sandacz

Wpisy zawierające słowo kluczowe sandacz.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

Początek sezonu sandaczowego w rzece nizinnej Jak łowić ryby drapieżne

Pierwszy czerwiec jest dla niektórych spinningistów ważniejszą datą niż 1 maj. „Święto sandacza!” Mętnookie wypierają szczupaki z naszych wód w zastraszającym tempie. Nie będę dociekał wszystkich przyczyn tego zjawiska bo i po co? Fakt, faktem, że sandacza jest na pewno trudniej złowić niż szczupaka i że nie każdy to potrafi. Jest to ryba dość trudna technicznie – co moim zdaniem jest zaletą. Nie każdy umie go złowić. Być może to właśnie jest jedną z przyczyn większego pogłowia tego gatunku w ostatnich latach. Ja jednak nie narzekam. Sandaczami mogę nadrobić szczupakowe braki, które spotykam na swoich łowiskach. A mętnookie ryby łowi się bardzo ciekawie. Ciekawiej nawet od szczupaków. Na początku czerwca, po tarle, drapieżnik ten żeruje dość intensywnie. Z moich obserwacji wynika że robi to 3-4 razy w ciągu doby. Łowić je można przez cały dzień i w nocy. Za najlepszą porę uważam godziny 19:00 - 22:00 oraz 0:30 - 1:30 - czyli wi (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Przygotowanie do sezonu sandaczowego Jak łowić ryby drapieżne

Maj się kończy. Sezon szczupakowy – cienko. Jeden mały zbiornik wodny i tylko kilka „ledwowymiarówek”. Ale z drugiej strony – w poprzednim sezonie ze szczupakami było jeszcze gorzej. W Wiśle ich brak, a łowiłem głównie tam i więcej kleni, jazi i bolków siadło. Ale mniejsza z tym. Pora na sandacze 2010 się zbliża. Trzeba się było dosprzętowić, uzupełnić pudełka z przynętami i dokupić inne gadgety. Na pierwszy ogień poszła plecionka. Do „Whiplasha pro” o mocy 20 LB, który mam na multiku, dołączyło PP 8 LB na stałoszpulową Ticę. Zestawikami będę łowił dwoma – tymi samymi co szczupaki. Czyli Tica Libra 3000 SA + Kushiro Lancer 4-16 g. Oraz multik okuma sparowany z pinnacle vi (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Nocne sandacze z opaski Jak łowić ryby drapieżne

Nocne łowienie wchodzi w krew każdemu, kto spróbował. Okazuje się, że w nocy jałowe miejscówki i przełowione łowiska zaczynają przypominać te wspaniale rybne, rodem z filmów o Rexie Huncie. Ryba na rybie rybą pogania. Gdy tylko czas pozwala, staram się spinningować w nocy. Łowię wszędzie – w wodzie płytkiej i głębokiej, w zależności od miejscówki, którą wybrałem i ryb na które poluję. Może rankiem są najlepsze brania, może wieczorem, ale ja wiem jedno – noc przynosi niespodzianki, których nie spodziewalibyśmy się nigdy. Całej nocy już od jakiegoś czasu nie poświęcam (chociaż mam ochotę na wypad wieczorem, spinningowanie całonocne i poranne, to czas nie pozwala). Dlatego staram się śmigać w godzinach pomiędzy 21:00 a 0:30. Z reguły nad wodą jestem średnio jakieś półtorej - do dwóch godzin. To w zupełności wystarcza. W ubiegłych sezonach spinningowałem głównie na swoich ulubionych dołk (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Zrozumieć okoniowate Jak łowić ryby drapieżne

Łowienie ryb okoniowatych, które w porównaniu z innymi drapieżnikami są w swoich zachowaniach bardzo specyficzne, wymaga ich dogłębnego poznania. To trochę tak jakbyśmy byli myśliwym, tropiącym jelenie. Jeśli będziemy obserwować ich ślady, jeśli będziemy znać ich zwyczaje, to będziemy je mogli wytropić. To samo dotyczy łowienia okoni i sandaczy. Im bardziej będziesz je rozumiał, wraz z wszystkimi okolicznościami i warunkami, w których się znajdujesz, tym bardziej odniesiesz sukces w ich łapaniu. Okoniowate, jak każdy gatunek mają swoją piramidę potrzeb. Najważniejszą z nich jest przetrwanie, a z kolei do tego potrzebują trzech czynników: jedzenia, tlenu i schronienia. W zasadzie wiedząc o tycz trzech czynnikach, już będzie nam łatwiej łowić i namierzać ryby – oczywiście jeśli potrafimy obserwować przyrodę i wyciągać z tego wnioski. Ale rozłóżmy wszystko na czynniki pierwsze (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Początek sandaczowego sezonu w rzece nizinnej Jak łowić ryby drapieżne

Początek sandaczowego sezonu w rzece nizinnej   Pierwszy czerwiec jest dla niektórych spinningistów ważniejszą datą niż 1 maj. „Święto sandacza!” Mętnookie wypierają szczupaki z naszych wód w zastraszającym tempie. Nie będę dociekał wszystkich przyczyn tego zjawiska bo i po co? Fakt, faktem, że sandacza jest na pewno trudniej złowić niż szczupaka i że nie każdy to potrafi. Jest to ryba dość trudna technicznie – co moim zdaniem jest zaletą. Nie każdy umie go złowić. Być może to właśnie jest jedną z przyczyn większego pogłowia tego gatunku w ostatnich latach. Ja jednak nie narzekam. Sandaczami mogę nadrobić szczupakowe braki, które spotykam na swoich łowiskach. A mętnookie ryby ł (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Roladki z sandacza z cukinią i migdałami ZEBRANE PRZEPISY

300 g filetów z sandacza 0,5 małej cukinii, pokrojonej wzdłuż na plasterki 1 łyżka oliwy z oliwek 4 łyżki płatków migdałowych, zrumienionych na patelni 1 łyżka masła sól i pieprz wykałaczki sos: 2 łyżki masła 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki płynnej śmietanki kremówki sól Włączyć grill w piekarniku na 190 stopni. Blaszkę posmarować oliwą, ułożyć cukinie, skropić oliwą i grillować przez 7 minut. Cukinię można też prościej zgrillować na patelni. Obniżyć temperaturę w piekarniku do 180 stopni, wyłączyć grill i ustawić podstawowy program. Filety posolić i posypać pieprzem, pokroić na 4 części na krzyż, otrzymując 4 paski ryby. Zarumienić płatki migdałowe. Na każdym pasku ryby ułożyć cukinię, posypać płatkami, zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami. Roladki ustawić na blaszce, na każdej roladce ułożyć po kawałeczku masła, wstawić do piekarnika i zapiekać przez 15 minut. W międzyczasie kremowy sos: w rondelku na małym ogniu rozpuścić masło, nie zrumieni (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Sandacz w pistacjach ZEBRANE PRZEPISY

2 filety z sandacza 6 łyżek drobno posiekanych pistacji (można zmielić drobniej namaszynce) 6 łyżek bułki tartej 2 cebulki szalotki, drobno posiekane 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 0,5 łyżeczki startej skórki z cytryny 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 6 łyżek oliwy extra virgine sól pieprz Posiekane pistacje lekko zrumienić na patelni. Wymieszać z bułką tartą, cebulką, czosnkiem, skórką z cytryny, pietruszką i oliwą. Doprawić solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Filet opłukać, osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć na desce do krojenia skórką do dołu. Filet pokroić na około niewielkie porcje. Wierzch obłożyć pistacjowym chrustem, dociskając go do ryby. Ułożyć je na blaszce do pieczenia wysmarowanej oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 10 minut, następnie włączyć funkcję grilla i piec rybę przez kolejne 2 minuty lub nieco dłużej, aż wierzch będzie ładnie zrumieniony.  (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Sandacz w pomidorach ZEBRANE PRZEPISY

2 filety z sandacza 0,5 puszki pokrojonych pomidorów w sosie pomidorowym 2 młode szczypiorki z cebulką, pokrojone w plasterki 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka sosu sojowego 4 łyżki oleju do smażenia Rozgrzać olej na patelni, dodać pokrojony szczypiorek wraz z cebulką i lekko poddusić. Dodać pomidory z sosem, brązowy cukier, sos sojowy i zagotować. Gotować na małym ogniu przez 5 minut, dodać filety, lekko oprószone solą i pieprzem, przykryć. Gotować aż filety będą miękkie.

Zobacz cały wpis na blogu »
Sandacz ze szpinakiem ZEBRANE PRZEPISY

4 filety z sandacza 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki mąki olej do smażenia sól i pierz 200g świeżego szpinaku 2 łyżki masła 0,5 szklanki płynnej śmietanki do sosów 18% 1 łyżka soku z cytryny 1 kostka serka topionego Szpinak opłukać, odciąć twarde łodyżki, osuszyć na papierowym ręczniku. Włożyć na patelnię, doprawić solą i pieprzem, wlać 2 łyżki wody i podgrzewać na średnim ogniu, aż szpinak zwiędnie. Dokładnie odcisnąć z wody, posiekać i odłożyć. Filety z sandacza oprószyć solą i pieprzem. Mleko wlać na głęboki talerz, mąkę wsypać na drugi. Filety zanurzać w mleku a następnie obtaczać w mące. Smażyć z dwóch stron na oleju na rozgrzanej patelni, aż będą miały chrupiącą skórkę i się zrumienią. Na czystej patelni rozgrzać masło, zmniejszyć ogień, dodać śmietankę i sok z cytryny. Jak sos zgęstnieje dodać szpinak, wymieszać i odstawić z ognia. Do gorącego sosu dodać serek topiony. Doprawić ewentualnie solą oraz pieprzem. (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Filet z sandacza w chrupiącej panierze z grzybów na musie porowo–ziołowym ZEBRANE PRZEPISY

 20 minut 4 osoby Łatwe Składniki: filet z sandacza - 4 sztuki suszone borowiki - 100 gramów mąka - 2 łyżki białe migdały - 50 gramów Rama i, wariant maślany smak - 5 łyżek Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr - 1 łyżka biały chleb tostowy - 5 sztuk cytryna - 1 sztuka pietruszka - 1 pęczek czosnek - 3 ząbki cały por - 2 sztuki ziemniaki - 2 sztuki śmietana - 100 mililitrów lubczyk - 1 doniczka Rama , wariant klasyczny - 100 mililitrów Sposób przygotowania: (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Pasztet z ryby. ZEBRANE PRZEPISY

Zrobić farsz z sandacza lub szczupaka, biorąc 75 dag ryby, 3 całe jaja surowe, 4 bułki. Rybę oczyszczoną przekręcić 2 razy przez maszynkę, albo drobno usiekaó i prze- trzeć przez sito; dodać bułki rozmoczonej w mleku, masła, łyżeczkę pieprzu i gałki muszkatołowej i 2 łyżeczeki soli; potem wbićl jajko po drugiem i masę dobrze wy- mieszać. Oddzielnie 1,5 kg. surowego łososia, sanda- czalub szczupaka, oczyszczonego i obrane- go z ości, pokrajać na średnie kawałki. Formę lub rondelek wysmarować masłem, na spód ułożyć resztę farszu, potem resztę ryby, którą posolić i popieprzyć, a jeżeli pasztet ma być wykwintny, to rybę nale- ży posypać drobno usiekane mi truflami lub pieczarkami. Tak dalej przekładać, aż się formę napełni; ostatnia warstwa musi być z farszu, na wierzch położyć 3 listki bob- kowe, nakryć papierem, masłem wysmaro- wanym, wreszcie pokrywą, a wstawiszy w rondel, 'do połowy napełniony wodą, goto- wać na parze dobrą godzinę albo upiec w średnio gorącym piecu. Ostudzony pa- szte (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Pasztet z sandacza ZEBRANE PRZEPISY

 Oczyścić sandacza, wyluzować z kości, pokrajać w ładne kawałki, posolić, odsote- rować na maśle do połowy i odstawić na stół. Mieć przygotowany pulpet  lekki z ryby, dodać do tego pulpetu trochę farszu z ryby. N a ten czas wziąć okrawki od dzwonków ryby, włożyć do rondelka kawałek masła, poszatkować ze dwie cebule, dodać okraw- ki, postawić na wolny ogień, aby się udu- siło. Kiedy będzie gotowe, odstawić na stół do wystudzenia; potem przefasować przez gęste sito, dodać to do knela, a zarazem soli i różnych korzeni do smaku i wymieszać do- brze. Następnie wyłożyć formę pasztetową ciastem francuskiem, nałożyć trochę farszu, przełożyć dzwonkami z ryby i pieczarkami, powtarzając tę czynność, aż się forma cała napełni. Wtedy przykryć wierzch ciastem, zrobić małą kokardę, udekorować pokrywę, posmarować rozbiłem jajkiem i wstawić do pieca, aby się pasztet równo piekł. Kiedy bę- dzie gotów wyjąć z pieca, odjąć formę, posta- wić pasztet na półmisku, podnie (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Rolada z ryb ZEBRANE PRZEPISY

Dużą rybę, szczupaka, sandacza lub węgorza, po oczyszczeniu wymyć dobrze, osuszyć czystym płótnem i nasolić prażoną na patelni solą, następnie zestawić tak na parę godzin, odciąć głowę i wyciąć ostrożnie kość grzbietową ze środka, to jest tak, żeby z wierzchu nie naruszyć skóry i mięsa. Przygotować farsz z innej ryby, obranej z ości i ociągniętej ze skóry, którą posiekać na masę, dodać jedną otartą ze skóry bułkę, wymoczoną w mleku i dobrze odciśniętą, jedną dużą posiekaną cebulę przesmażoną, w sporej łyżce masła, wbić dwa całe jaja, i dwa usmażone na jajecznicę, posolić, opieprzyć i przepuści przez maszynkę do mięsa, po czym rozłożyć przygotowaną rybę na serwecie dobrze masłem wysmarowanej i nakładać tym farszem, przekładając jajkami na twardo gotowanymi, pokrajanymi w ćwiartki lub plasterki, następnie zawinąć rybę ciasno w serwetę, okręcić szpagatem i zalawszy smakiem z włoszczyzny wygotowanym z głów rybich i ości, dodać parę łyżek octu,przypraw korzennych i włos (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Sandacz z ostrym białym sosem ZEBRANE PRZEPISY

Pokrajać na dzwona oczyszczonego z wnętrza z ości i ogolonego z łuski wraz ze skórą sandacza, utrzeć na tarce kilka cebul, pi smarować tern nasobną rybę i ułożyć w rondlu, poczem polać topioLem masłem i dusić pud pokrywą przez 10 minut. Wlać następnie 1/4 l śmietany kwaśnej, zacisnąć cytrynowym sokiem i wrzucić łyżkę kaparów, poczym zagotować i wydać, przybrawszy półmisek cytryną w talarki krajaną i zieloną natką od pietruszki

Zobacz cały wpis na blogu »
Sandacz z borowikami ZEBRANE PRZEPISY

30 dag fileta z sandacza, 300 ml śmietany 30%, 10 dag borowików, sól, pieprz, pół pęczka świe- żej natki pietruszki, 150 ml oleju, 20 dag mąki. Sandacza przyprawić, obtoczyć w mące, wrzucić na gorący olej i smażyć na wolnym ogniu. Po obróceniu na drugą stronę dodać borowiki, a następnie zalać śmietaną. Zredukować śmietanę, a po uzyskaniu konsystencji gęstego sosu, podawać posypując posiekaną natką pietruszki. Do dania świetnie pasuje makaKU ron, np. tagiatelle lub papardele.

Zobacz cały wpis na blogu »