|
Jak suszyć słonecznik biologia i ochrona przyrody
Słonecznik to dobry dodatek do pieczywa, ciastek, sałątek oraz przekąska, zwykle zbieramy i od razu zjadamy. Przechowywany szybko pleśnieje, żeby nadawał się do dłuższego przechowania trzeba go wysuszyć, suszymy w temperaturze 40-49 st-pond 50 st niszczy niełupki czyli owoce. Słonecznik suszymy od razu po zbiorze, nie może czekać pod przykryciem, bo zaczyna pleśnieć, trzeba pozbyć się dna kwiatostanowego, koszyczka zostawiając same nasiona, które trzymamy w temperaturze poniżej 12 st, wysuszone w suszarce do warzyw i grzybów lub uchylonym piekarniku owoce przechowujemy w miejscu z wilgotnością na poziomie 6-9%. suszymy pojedyńczą warstwą nasionka przez 6-8 godzin. Jeśli ktoś nie ma suszarki do warzyw wystarczy rozlożyć słonecznik pojedynczą warstwą na kartkach lub tekturowych tackach na połud (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
|
żółte kwiaty na balkon biologia i ochrona przyrody
słonecznik lubi słońce, żyzne, zasobne w składniki pokarmowe lekko wilgotne gleby, nawozimy bo wrażliwy na niedobór potasu, molibdenu i boru, w 2 połowie kwietnia i maju siejemy nasiona do gruntu, źle znosi przesadzaniegazania lubi żyzne, przepuszczalne gleby, słońce, lekko suchą ziemię, ściółkujemy ją, od czasu do czasu silnie podlewamy, kupujemy gotowe sadzonki, które przesadzamy do doniczek,jednoroczna, można w chłodnym pokoju przezimowaćpantofelniki lubia chłód, półcień, świtało rozproszone, północny lub północno-wschodni parapet, 15-20 st, nie lubią przeciągów, osłaniamy przed słońcem, lubia zyzne, przepuszczalne gleby z drenażem lub ziemie ogrodową z torfem, piaskiem i kompostem, 2-3 razy w tygodniu podlewamy odstana wodą, woda nie może stać w podstawce, co 2 tygodnie dajemy pół dawki nawozu dla roślin kwitnących, nie lubią zasolenia, lubią biohumus, odrywamy przekwitłe kwiaty, nasina siejemy od cz (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
|
Jadalne nasionka biologia i ochrona przyrody
Nie tylko warzywa, owoce i kiełki, jedzmy także nasiona.Słonecznik czyli ziarna słonecznika zwyczajnego Helianthus annuus zawierają witaminy A, D, z grupy B, E, cynk, żelazo, potas, wapń, zdrowe tłuszcze, nadaje się do podjadania, posypywania kanapek, sałatek, surowek (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
|
KRUCHE CIASTECZKA EKO KUCHNIA VIOLI
SKŁADNIKI : 300 g. mąki żytniej typ 720 Pół kostki masła 2 jajka 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sody Garść żurawiny Garść ziaren słonecznika Garść ziaren dyni WYKONANIE Masło roztopić. Resztę produktów włożyć do misy, wlać roztopione masło i ucierać robotem. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku w trmperaturze 180°C ,15-20 minut. (...) Zobacz cały wpis na blogu » |