Ryż

Wpisy zawierające słowo kluczowe ryż.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

Tarta dyniowa ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: Farsz: 50 dkg startego miąższu dyni 1 cebula 5 dkg suchego ryżu 10 dkg boczku 2 jajka ok. pół litra mleka (żebymleko przykryło dynię wgarnku) sól, biały pieprz gałka muszkatołowa 10 dkg startego sera żółtego trochę tartej bułki Ciasto: 30 dkg mąki 15 dkg margaryny 3-4 łyżki śmietany sól do smaku Sposób przygotowania: Dynię ugotować w mleku, dokładnie odcedzić. Boczek pokroić i podsmażyć, dodać cebulę i zeszklić na boczku, dolać trochę oliwy. Jak się wszystko przesmaży, dodać suchy ryż, chwilę mieszać na patelni i dolać 200 ml wody. Przykryć i dusić na małym ogniu, aż ryż będzie miękki.Do dyni dodać ryż z boczkiem, 2 całe jajka, doprawić solą, pieprzem i gałką i dokładnie wymieszać. Ciasto wyrobić, schować do lodówki na 30 minut. Posmarować formę masłem, cienko rozwałkowane ciasto podpiec przez około 15 minut w temp.190 stopni. Podpieczone ciasto posypać lekko bułką tartą, nałożyć farsz, posypać serem żółtym i włożyć do piekarnika n (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Sałatka z fasolki szparagowej ZEBRANE PRZEPISY

Czas przygotowania 20 min Liczba porcji 4 Składniki: 1 kg świeżej fasolki szparagowej 1/2 puszki kukurydzy 1/2 średniej cebuli garść pestek dyni lub słonecznika oliwa, sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Fasolkę opłucz, odetnij końcówki i ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź, ostudź i schłodź w lodówce. Upraż dynię na suchej patelni. Kukurydzę także schłodź w lodówce. Przed podaniem pokrój cebulę w cieniutkie piórka. Dodaj do fasolki kukurydzę, cebulę i uprażone pestki. Przypraw sałatkę oliwą, solą i pieprzem. ∙ Porada: Sałatka najlepiej smakuje schłodzona, serwowana do dań z grilla, do dań z ryżu i kasz lub z bagietką. Jest doskonała jako dodatek do niedzielnego obiadu

Zobacz cały wpis na blogu »
Kabaczek ( cukinia ) faszerowany ZEBRANE PRZEPISY

½ kg mielonego mięsa z dzika 1 kabaczek ( cukinia ) 25 dkg ryżu Olej jadalny Czosnek Stosowane przyprawy i zioła: Majeranek Kolendra Gorczyca Pieprz czarny Papryka mielona ostra i słodka Przyprawy korzenne – quri , kurkuma , Do przyrządzenia tej potrawy wybieramy średniej wielkości kabaczka o wadze maksymalnie do 2 kg . Obieramy go delikatnie ze skóry, przepoławiamy go i czyścimy z pestek i niepotrzebnych plew. Tak przygotowany kabaczek napełniamy przygotowanym wcześniej farszem mięsno ryżowym, podlewamy delikatnie wodą, odrobiną oleju i jak kto woli małą szklaneczką białego wytrawnego wina. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku do miękkości. Potrawę podajemy na gorąco. Przygotowanie farszu: Z uwagi na to, iż dziczyzna posiada swoiste walory smakowo zapachowe, mięso przygotowujemy tak jak w zasadniczym przepisie, następnie mielimy na maszynce na dość grubym sitku, do przyprawienia mięsa stosujemy szczególnie przyprawy ziołowe i korzenne. Tak przygotowane mięso mieszamy z ug (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
ZUPA DYNIOWA Z PRUS WSCHODNICH ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: 500 g dyni, 3/4 l mleka, 40 g cukru, 5 kropli olejku z gorzkich migdałów, 50 g ryżu, sól, 1 żółtko. Przygotowanie: Dynię obrać, usunąć nasiona i włóknisty miąższ, resztę pokroić w kostkę, rozgotować w małej ilości wody i przetrzeć przez sito. Purée wymieszać z mlekiem, cukrem i olejkiem migdałowym, zagotować, dodać ryż, ugotować do miękkości. Zupę posolić do smaku i podprawić żółtkiem. Można przyrządzić zupę nieco gęstszą i podawać z kluskami lub kopytkami.

Zobacz cały wpis na blogu »
Ryba po anielsku ZEBRANE PRZEPISY

• Składniki: 1 kg ryby, ok. 0,5 l gęstej lekko kwaśnej śmietany, warzywa z ogródka (świeże) korzenie: marchwi, pietruszki, selera, por. • Wykonanie: Warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce jarzynowej, por pokroić na półkrążki. Wszystkie podsmażyć na maśle klarowanym. Doprawić solą i pieprzem. Sprawioną rybę podzielić na porcje, można filetować. Lekko podsmażyć na klarowanym maśle z dodatkiem oleju. Na gotowe warzywa położyć usmażoną rybę. Zalać śmietaną. Poddusić ok. 10 minut. Można podawać z ryżem albo chlebem

Zobacz cały wpis na blogu »
KLOPSY Z MIELONEGO MIĘSA Z WARZYWAMI ZEBRANE PRZEPISY

500 g mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego cebula 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka Vegety z majerankiem czerwona papryka cukinia, pomidor, ogórek kostka drobiowa Vegeta bułka tarta łyżka masła klarowanego łyżka oliwy z oliwek jajko  Cebulę drobno posiekać w kosteczkę, podsmażyć delikatnie na patelni na maśle, następnie dodać do mięsa mielonego. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa. Doprawić Vegetą z majerankiem. Do mięsa wbić jajko i wsypać bułkę. Całość dokładnie wyrobić – formować nieduże kulki. Bulion Vegeta zagotować, wrzucać do niego klopsiki i gotować około 5-10 min. (w zależności od wielkości. Przygotować sałatkę z pokrojonych w kostkę świeżych warzyw, lekko skropionych oliwą. Można podawać z ryżem lub kaszą.

Zobacz cały wpis na blogu »
ZUPA PHO Z WOŁOWINĄ ZEBRANE PRZEPISY

SKŁADNIKI kości wołowe – 1 kg marchew – 2 szt. pietruszka – 2 szt. (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Brokuły z sosem czosnkowym ZEBRANE PRZEPISY

brokuły – 2 garści [200g] jogurt naturalny, 2% tłuszczu – 1/3 szklanki [80g] komosa ryżowa, sucha – 2 łyżki [20g] oliwa z oliwek – łyżka [10g] słonecznik, prażone na sucho, bez soli – łyżka [10g] czosnek - mały ząbek [3g] koper ogrodowy - łyżeczka [3g] pieprz, mielony - szczypta [1g] JAK TO ZROBIĆ? Brokuły podziel na mniejsze cząstki. Ugotuj je na parze przez 5 minut. Wyłóż warzywa na talerz. Posyp ugotowaną komosą i prażonym na suchej patelni słonecznikiem. Wymieszaj jogurt z oliwą, wyciśniętym czosnkiem i przyprawami. Brokuły polej sosem.

Zobacz cały wpis na blogu »
Krewetki „Pescanova” z grilla ZEBRANE PRZEPISY

Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 3 porcje – 12 szt. krewetek czerwonych 500 g Pescanova – 2 łyżki oleju kokosowego – 1 łyżka oliwy – 1 łyżeczka miękkiego masła – 1 łyżka miodu płynnego – 1 cm kawałek imbiru startego na tarce – sok z 1/2 cytryny – odrobina tartej skórki z cytryny – 4 ząbki drobno posiekanego czosnku – garść posiekanych listków pietruszki – sól morska do smaku – pieprz biały do smaku Dip: – 3 łyżki jogurtu naturalnego – 1 łyżka majonezu – imbir świeży do smaku – 1 łyżeczka posiekanej kolendry – 1 łyżeczka posiekanej dymki – sól do smaku – 1 łyżeczka sosu sojowego kikkoman – 1/2 łyżeczki oleju sezamowego – 1 łyżka octu ryżowego – cukier brązowy do smaku – 1/4 szt. ogórka pokrojonego w drobną kostkę Wykonanie: Rozpoczynamy od marynaty. Ole (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Ryż z pomidorami. ZEBRANE PRZEPISY

Kilka pięknych, dojrzałych pomidorów przekroić i dusić, dodawszy całą cebulę. Gdy zgęstnieją przefasować i z czterema garściami ryżu dać do gorącego masła. Gdy ryż zmięknie i zczerwienieje, utrzeć kawałek sera parmezańskiego, wymieszać razem i podać do zupy

Zobacz cały wpis na blogu »
Pudding z czarnego ryżu ZEBRANE PRZEPISY

ok. 1 godz.  4–6 Składniki • 2 filiżanki czarnego ryżu • 3 filiżanki wody • 2 filiżanki mleka kokosowego • ½ łyżeczki soli • ¾ filiżanki brązowego cukru (lub mniej – do smaku) • owoce, np. mango lub jabłko Wykonanie Zagotuj ryż w garnku o grubym dnie i gotuj go na dużym ogniu przez kilka minut, często mieszając. Potem zmniejsz gaz do średniego, przykryj garnek i gotuj przez 10 minut. Następnie zmniejsz gaz do maleńkiego i gotuj ryż, aż będzie miękki – do 30 minut, w zależności od gatunku. Kiedy ryż będzie gotowy, podgrzej mleko kokosowe na patelni, dodaj sól i cukier i mieszaj, aż się rozpuszczą. Zwiększ gaz i zagotuj, dodaj ryż (lub zawartość patelni dodaj do ryżu). Wymieszaj i odstaw na 10 minut. Podawać można albo ciepły jako pudding, albo po dwóch godzinach, gdy będzie zimny i bardziej zwarty. Oryginalnie podaje s (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Arancini ZEBRANE PRZEPISY

Lista składników (Ilość porcji: 8) 500 g ryżu do risotto (okrągły) 40 g tartego parmezanu 30-40 g masła 2 kulki sera mozzarella 1 salami pokrojone w kostkę 200 g mąki 200 g bułki tartej olej sól pieprz  Ryż wsyp do 1,2 l osolonej wody. Gotuj aż całkowicie wchłonie wodę, ok 15 min. Po ugotowaniu ryżu dodaj parmezan, masło i pieprz. Dobrze wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. Następnie z ryżu uformuj kule wielkości małych pomarańczy. W każdej z kul umieść kawałek mozzarelli i salami. Kulki zanurzaj w cieście przygotowanym z mąki wymieszanej z 300 ml wody. Każdą kulę obtaczamy następnie w bułce tartej i oleju. Układamy w koszu do smażenia frytek i wkładamy do rozgrzanego urządzenia. Smażymy do uzyskania złocistego koloru

Zobacz cały wpis na blogu »
Sałatki z kuskusem i makaronem w kształcie ryżu ZEBRANE PRZEPISY

1 godz.  6–7 Składniki • 1 opakowanie makaronu w kształcie ryżu • 20 dag kuskusu • 1 kg filetów z podudzi kurczaka • 2 długie świeże ogórki • 2 puszki kukurydzy • 3–4 czerwone papryki • 1–2 łyżki majonezu • 3 łyżki jogurtu greckiego • minimum ½ szklanki słodkiego sosu chili • olej do smażenia • sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka (do smaku) Wykonanie Podudzia pokrój i dopraw ulubioną przyprawą do kurczaka. Doprawione mięso podsmaż na patelni. Pod koniec smażenia dolej słodki sos chili i stale mieszając, podsmażaj dalej, aby uzyskać słodko-ostrą glazurę na kurczaku. W czasie, gdy mięso się smaży, pokrój ogórki, paprykę i wsyp je do miski razem z odsączoną kukurydzą. Do warzyw dodaj jeszcze ciepłe mięso, a także powstały na patelni sos. Całość wymieszaj. Następnie warzywa wraz z mięsem (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Mazurek daktylowo-czekoladowy ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: 100 g mąki owsianej bezglutenowej 100 g mąki ryżowej 30 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej 70 ml syropu klonowego/miodu 80 ml masła klarowanego (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Ryż smażony z jajkiem, marchewką i groszkiem cukrowym ZEBRANE PRZEPISY

25 minut 4 osoby Łatwe Składniki: ryż - 200 gramów Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 40 mililitrów Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr - 1 łyżeczka jajka - 3 sztuki mała marchewka - 1 sztuka 10 strączków groszku cukrowego szczypior z dymki - 0.5 pęczków cebula - 1 sztuka kawałek małego pora chili - 0.5 sztuk cynamon - 1 szczypta curry - 1 łyżeczka kurkuma - 0.5 łyżeczek Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotuj na sypko według wskazówek umieszczonych na opakowaniu. Odcedź. Jajka roztrzep (...)

Zobacz cały wpis na blogu »