Wpisy zawierające słowo kluczowe papryka wędzona.
Jak uwędzić paprykę? Kulinaria i Ja
Mylnym twierdzeniem jest sądzić, iż papryka wędzona pochodzi z Węgier... Owszem, Węgrzy używają papryki do wielu swoich głównych i popisowych dań - od wspaniałego gulaszu po zwyczajne doprawianie dań, czy sałatek. Ale wędzona papryka pochodzi z Hiszpanii - hiszpańscy podróżnicy sprowadzili ją z Peru, gdzie były uprawiane pierwsze papryki. W sklepach koszt opakowania to kilka złotych, często dwa-trzy razy więcej niż za zwyczajną paprykę. Jak więc ją uwędzić? WĘDZENIE PAPRYKI Po zerwaniu papryki z krzaka (najlepiej nada się czerwona i podłużna) należy ją wysuszyć metodą naturalną, czyli najlepiej w słońcu. Metody są dwie: w siatkach lub na sznurach. Tak naprawdę zerwana wtedy papryka nie tylko się suszy, ale również dojrzewa. Po wysuszeniu pa (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.
Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.