Oleje

Wpisy zawierające słowo kluczowe oleje.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

o żywieniu biologia i ochrona przyrody

1. drożdżówka. O drożdżówkach krążą mity jakoby były niezdrowym jedzeniem, otóż szkodliwe są tylko dla osób z cukrzycą, niezdrowe dla osób z insulinoopornością, reszta może jeść. Jako śniadanie łatwo wchodzi np., jak ktoś wstaje o 6 rano lub wcześniej i tak wcześnie ma zaciśnięty żołądek, to taka bułeczka łatwiej wchodzi niż inne rodzaje jedzenia i syci na długo, dzięki dużej ilości skrobii, stopniowo z jelit uwalnia glukozę oraz sachorozie, która rozpada się do glukozy i fruktozy. Glukoza zasila nas od razu, fruktoza przenika do krwi, płynie do wątroby, gdzie wnika do komórek dzięki receptorom GLUT 5, tam jest izomeryzowana do glukozy, która jest uwalniana do krwi i zasila organizm. Oczywiście mowa o drożdżóce z lukrem ze sklepu, bo pie (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Olej lniany BIO tłoczony na zimno Sosta Sklep Sosta

  Olej lniany BIO tłoczony na zimno Sosta Olej lniany BIO powstaje tradycyjną metodą tłoczenia na zimno i może być stosowany w diecie opracowanej przez dr Budwig. Charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów wielonienasyconych oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Olej lniany to produkt pozyskiwany poprzez tłoczenie nasion lnu. Jeśli jest to wyrób typu extra vergine, pozwala w maksymalnym stopniu wykorzystać dobrodziejstwo składników odżywczych ukrytych w ziarnach tej rośliny, gdyż posiada taki sam skład biochemiczny. Najbardziej wartościowy jest więc zimnotłoczony olej lniany. Olej tłoczony na zimno w prasach ślimakowych, gdzie temperatura wyciskania nie przekracza 40 stopni Celsjusza. (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Miodowa musztarda Sklep Sosta

  Miodowa musztarda       Słodka? Owszem, taka jej natura. Została wyprodukowana na bazie naturalnego miodu. Jaka jest, gdy się ją bliżej pozna? Kremowa i silnie roztarta.          Musztarda miodowa Sosta   Zawsze, gdy pojawia się na stole, robi wokół siebie niezłe zamieszanie. Dodajemy jej jeszcze większej pewności siebie, dorzucając do naszej receptury wyłącznie naturalne składniki. Do produkcji nie używamy ani grama cukru! Wyważone proporcje i przyprawy, które chwalą się swoim pochodzeniem ze sprawdzonych upraw to sekret niezwykłego smaku musztardy.       - 100% natury     - z charakterem (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Sklep z octami Sosta Sklep Sosta

  Sklep z octami Ocet jest produktem ubocznym fermentacji, znanym ludzkości od tysięcy lat. Niektóre źródła podają, że ocet winny był stosowany już w starożytnej Babilonii jako cenna przyprawa i napój bezalkoholowy. Jak powstaje ocet winny biały i dlaczego warto go stosować? Gdzie znajduje swoje zastosowanie? Ocet winny, jak już wspominaliśmy, jest produktem ubocznym fermentacji winogron. W pierwszej kolejności następuje fermentacja alkoholowa. Polega ona na przekształcaniu cukru pochodzącego z owoców lub dodanego do nich w alkohol. Proces ten zachodzi w warunkach beztlenowych. Drugim etapem powstawania octu winnego jest przekształcenie alkoholu w kwas octowy. Jego stężenie wynosi zwykle od 2 do 11% i zależy w dużej mierze od tego, jak duża ilość cukru zaw (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Sklep z masłem klarowanym Sklep Sosta

  Masło klarowane Sosta Firma SOSTA zajmuje się sprzedażą najwyższej jakości ekologicznego masła klarowanego, musztard, octów spożywczych oraz olejów spożywczych tłoczonych na zimno. Jestesmy doświadczoną firmą, w branży od wielu lat, jesteśmy równiez członkiem stowarzyszenia Polska Ekologia, naszą specjalnościa jest ekologiczne masło klarowane premium składające się z najwyzszej jakości składników ekologicznych pochodzenia polskiego. W naszej ofercie znajduje się duży wybór produktów bio takich jak: masło klarowane oraz multum innych produktów klasy premium. Gwarantujemy najwyzszą jakość zarówno składników z których wykonujemy nasze produkty, jak i wszystkich naszych produktów. O jakości naszych produktów premium przekonało się już wielu zadowolonych klientów. Odwiedź stronę: Sk (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Sosta oleje Sklep Sosta

  Ekologiczne oleje z certyfikatem BIO       Wiemy, że jakość produktów jest podstawą naszej relacji z klientem, dlatego kolejny rok z rzędu dbamy o to, aby nasze oleje były z certyfikatem BIO, co dodatkowo utwierdza nas w fakcie, że są z najwyższej półki. Oznaczenie BIO czy EKO (w zakresie nazewnictwa to dokładnie to samo) jest przecież gwarancją absolutnej naturalności – czystej i wolnej od jakichkolwiek skażeń chemicznych – w końcu produkty ekologiczne mają nam pomagać w dbaniu o nasze zdrowie. Takie też mamy oczekiwania do olejów BIO. Jest nam bardzo miło poinformować, że po wnikliwej kontroli otrzymaliśmy certyfikat BIO na kolejny rok!       Staramy się, aby nasi klienci mieli wybór. Serię olejów ekologicznych wprowadziliśmy niemal do wszystkich smaków, które są w naszej ofercie. Znajdziemy ją wśród tłuszczów pozyskiwany (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Sklep z musztardami Sklep Sosta

  Musztarda – jak zrobić to dobrze? Musztarda to zimny sos wytwarzany z ziaren gorczycy. Tak jak w każdym przypadku, o całości decydują szczegóły, dlatego niezwykle ważne jest dobranie ziaren doskonałej jakości, które w pełni oddadzą swój smak. SOSTA tworzy produkty ze składników o najwyższej czystości, dlatego macie Państwo pewność, że każda musztarda to maksimum smaku i natury. Jednym z bazowych składników jest ocet spirytusowy, który w naszym przypadku zastąpiony został swoją szlachetniejszą odmianą – octem jabłkowym. Dzięki temu, musztardy SOSTA mają łagodniejszy smak, a ostry smak i zapach octu nie dominuje delikatniejszych elementów – jest dopełnieniem i nadaje charakter. By nadać musztardzie słodyczy, często dodaje się do niej cukru. Z miłości do prawdziwego smaku, zawsze zastępujemy go miodem. Fir (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Sklep ze spożywczymi produktami premium Sklep Sosta

Jak to się zaczęło Pomysł na tłoczenie olei dojrzewał w nas powoli. Najpierw – jak to częstokroć bywa – pojawiło się uczucie. Mieszkając we Włoszech pokochaliśmy tamtejszą kuchnię, której kwintesencją zawsze była dla nas oliwa. Ten niepozorny dodatek, jak szara znakomitość potrafi przyznać charakter każdemu daniu. Prostota połączona z głębią smaku skutecznie zjednała nasze serca. Na zapoczątkowanie działalności było wprawdzie jeszcze za wcześnie. Po powrocie do Polski wybraliśmy się na targi żywności – zebranie z ludźmi myślącymi jednakowo jak my, utwierdziło nas w przekonaniu, iż to co proste zaś naturalne jest piękne. Pomyśleliśmy – dlaczego w następstwie tego nie nawiązać wyrabiać zdrowych tudzież pysznych olejów również w Polsce? I w istocie zrobiliśmy! To właśnie ten krótki czas absolutnie wywrócił do góry nogami nasze istnienie zawodowe. Przy pracy możesz spotkać nas w Radułtowach, na Śląsku. To właśnie tutaj tłoczymy oleje o (...)

Zobacz cały wpis na blogu »