Ocet

Wpisy zawierające słowo kluczowe ocet.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

Konfitura z porzeczek i z cebulą ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: 2 czerwone cebule, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 ząbki czosnku, 1 cm świeżego imbiru, 150 g cukru trzcinowego (może być zwykły), 200 g czerwonej porzeczki, 150 ml octu z jabłek lub octu z czerwonego wina (niebalsamiczny), sól, czarny pieprz.Przygotowanie: Cebulę obieramy, kroimy na pół, a następnie w plasterki. Porzeczki płuczemy, odrywamy z gałązek, imbir ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę. (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Keczup ZEBRANE PRZEPISY

• Składniki: 2,5 kg pomidorów, 2 papryki, 1,5 kg cebuli, 2 łyżki soli, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka imbiru, kilka tłuczonych goździków, pół łyżeczki pieprzu, 1/8 l octu jabłkowego, 3 łyżki cukru. • Wykonanie: Warzywa pokroić na kawałki (pomidory można wcześniej sparzyć i obrać ze skórki). Gotować od czasu do czasu mieszając. Następnie przetrzeć przez sito, dodać przyprawy (bez octu i miodu lub cukru). Gotować mieszając, aż sos zgęstnieje (ok. 50 minut). Dodać ocet i cukier, gotować. Gorący sos przełożyć do słoików, natychmiast zakręć. Odwrócić do góry dnem. Po wystygnięciu sprawdzić, czy słoiki szczelnie się zamknęły

Zobacz cały wpis na blogu »
Gęś / czerwona kapusta / ocet z białego wina / bataty ZEBRANE PRZEPISY

Składniki na 10 porcji: Udo z gęsi – 4,5 kg Olej – 0,1 l Majeranek doniczka – 1 szt. Tymianek doniczka – 1 szt. Mięta doniczka – 1 szt. Cukier – 0,05 kg Czosnek – 0,1 kg Czerwona kapusta – 1,2 kg Miód – 0,1 kg Ocet balsamiczny ciemny – 0,05 l Czerwone wino – 0,15 l Masło – 0,1 kg Mąka pszenna – 0,03 kg Gruszka – 0,3 kg Ocet biały winny – 0,2 l Bataty – 2 kg Mleko – 0,5 l Śmietanka 36% – 0,5 l Ser cheddar – 0,2 kg Gałka muszkatołowa, listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz – do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Uda z gęsi umyj, oczyść i zamarynuj w soli, pieprzu, cukrze, pokrojonym w plasterki czosnku i świeżym majeranku. Zamarynowane mięso wstaw do lodówki na ok. 24 godziny. Następnie przełóż na blachę i wstaw do pieca rozgrzanego do temp. 160⁰C na 1,5 godziny. Piecz do miękkości i uzyskania złotego koloru. 2. Czerwoną kapustę przełóż d (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Surówka z kapusty włoskiej ZEBRANE PRZEPISY

20 min Składniki 1/2 główki kapusty włoskiej 1 por 2 średnie marchewki 3 ogórki konserwowe natka pietruszki olej sok z cytryny lub ocet winny cukier sól pieprz 1. Kapustę oczyszczamy a następnie drobno szatkujemy, lekko solimy i odstawiamy na kilka minut - następnie odciskamy sok. 2. Por oczyszczamy i cienko kroimy, marchewkę obieramy, myjemy i wraz z ogórkami ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa mieszamy. 3. Robimy sos: 3 łyżki oleju, 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem - mieszamy. Polewamy warzywa i mieszamy, na koniec dodajemy natkę pietruszki.

Zobacz cały wpis na blogu »
FILET Z KURCZAKA MARYNOWANY W CYTRYNIE I TYMIANKU, Z GRILLOWANĄ POLENTĄ I SAŁATKĄ ZE SZPINAKU ZEBRANE PRZEPISY

Składniki na 10 porcji KURCZAK: Filet z kurczaka, 10 szt. 1,400 kg Marynata do drobiu Knorr Professional 0,040 kg Tymianek 0,006 kg Sok z cytryny 3 szt. Oliwa z oliwek 0,050 l Cytryna, sparzona 20 plastrów Boczek wędzony surowy, plastry 0,250 kg POLENTA: Woda 1,300 l Rama Cremefine Profi 15% 0,400 l Sól do smaku Kasza kukurydziana 0,450 kg SAŁATKA: Szpinak baby 0,150 kg Pomidorki koktajlowe 0,600 kg DRESSING: Oliwa 0,150 l Ocet balsamiczny 0,075 l Sól morska do smaku Wykonanie KURCZAK: • Filety zamarynuj w Marynacie, tymianku, soku z cytryny i oliwie. Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny. • Następnie na filety nałóż plasterki cytryny i owiń boczkiem. • Wstaw do pieca o temperaturze 180⁰C do idealnego wypieczenia. POLENTA: • Wodę zagotuj z Ramą 15%, dodaj sól i stopniowo wsypuj kaszkę kukurydzianą. Mieszając, uważaj, aby się nie przypaliła. • Gotuj przez 3 minuty. • Zdejmij z ognia, prze (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Karp w galarecie ZEBRANE PRZEPISY

Czas przygotowania: 1,5 h bez stygnięcia Składniki na: 5 porcji – 1 szt. tuszy karpia ok. 1,5 kg – 1/2 selera – 1/2 pora – 1/2 pęczka koperku – 1 marchew – 1 cebula – 2 liście laurowe – 2 ziela angielskie – 50 g rodzynek – żelatyna (30 g na 1 litr wywaru) – pieprz do smaku – przyprawa uniwersalna do smaku – ocet do smaku  Wykonanie: Wypatroszonego i umytego karpia porcjujemy według uznania. Z głowy, ogona i warzyw sporządzamy wywar, dodając ziele angielskie i liście laurowe. Doprawiamy do smaku, gotujemy ok. 25 minut na wolnym ogniu. Następnie wywar przecedzamy przez gęste sito. Do gotowego wywaru wkładamy pokrojoną rybę i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Rybę wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia po czym układamy dekoracyjnie na półmisku. Do wywaru dodajemy żelatynę według proporcji. Wywar przecedzamy przez gazę, dodajemy ocet i rodzynki. (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
DORSZ Z RATATOUILLE ZEBRANE PRZEPISY

1:10 CZAS PRZYGOTOWANIA POZIOM (ŚREDNI) 4 porcje SKŁADNIKI MARYNATA curry – 1 łyżeczka skórka starta z ½ cytryny świeży tymianek – 1 łyżka pieprz czarny, kruszony – 1 szczypta oliwa z oliwek – 1 łyżeczka RATATOUILLE polędwica z dorsza – 400 g mały bakłażan – 1 szt. cukinia – 1 szt. papryka – 2 szt. mała cebula dymka – 4 szt. szczypior z 2 dymek czosnek – 2 ząbki papryczka chili – 1 szt. pomidory malinowe – 5 szt. pomidorki koktajlowe – 10 szt. sos sojowy – 3 łyżki ocet balsamiczny – 1 łyżka miód – 1 łyżeczka skórka starta z ½ cytryny sok wyciśnięty z ½ cytryny świeża bazylia – kilka listków świeży tymianek – kilka gałązek oliwa z ol (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
ocet jabłkowy domowej roboty ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: 1, 5 kg kwaśnych jabłek (np. dojrzałe antonówki, czy papierówki, sprawdzą się też inne gatunki. Najlepiej, gdyby były z uprawy ekologicznej, nie pryskane. Lepiej kupować je na targowisku niż w supemarketach)1, 5 l wody3-5 łyżeczek naturalnego miodu lub cukru. Wykonanie:1. Z jabłek usuń gniazda nasienne, pokrój je na drobne plasterki, zetrzyj na tarce, na dużych oczkach lub rozdrobnij w malakserze (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Koperty z jabłkami i imbirem ZEBRANE PRZEPISY

surowce  • mąka pszenna typ 500 300 g • margaryna lub masło do gruntu 30 g • woda 150 ml • margaryna do laminowania puff pastry 270 g • sól 7 g • ocet 1 łyżeczka nadzienie • jabłka (kwaśne) 700 g • cukier 100 g • cynamon 0,5 łyżeczki • imbir kawałek ok. 2–3 cm • cukier wanilinowy 10 g • jajo do smarowania 1 szt. • cukier puder do posypania 60 g sposób wykonania 1. Sporządź ciasto francuskie lub użyj przygotowanego wcześniej ciasta mrożonego. 2. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na cząstki lub plasterki. 3. Imbir obierz i zetrzyj na tarce. 4. Jabłka przełóż do rondla, dodaj cukier, cukier wanilinowy, cynamon i imbir. 5. Smaż, aż odparuje sok i masa zgęstnieje. 6. Ciasto rozwałkuj na prostokąt grubości 5 mm. 7. Pokrój na kwadraty o boku 12 cm. 8. Na każdy kwadrat nałóż nadzienie, boki sklej w kopertę. 9. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220ºC. 10. Uł&oac (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Jajka marynowane ZEBRANE PRZEPISY

- 6 jajek - 2 szt. czerwonej papryki - 0,5 l. octu, najlepiej z białego wina - 0,5 l. wytrawnego białego wina - 2 ząbki czosnku - listek laurowy - kilka ziaren kopru i pieprzu - sól, ostra papryka mielona Jajka ugotować na twardo i obrać. Paprykę pokroić w paseczki. Włożyć to wszystko do dużego słoja. Zalewa: ocet i wino doprowadzić do wrzenia dodając wszystkie wyżej wymienione przyprawy. Gotować 10 min na wolnym ogniu. Zalać przygotowaną zalewą jajka tak, by były przykryte. Wystudzić. Zamknąć hermetycznie. Chłodzić 24 godz. w lodówce. Podawać można w sałatce lub jako osobną zakąskę. 

Zobacz cały wpis na blogu »
Czarnina ZEBRANE PRZEPISY

Czarnina jest to zupa prawdziwie polska, gdyż w innych krajach wcale nie znają téj wybornéj i posilającéj potrawy. Że musi być zdrowa i posilająca dowodzi to, że wielu doktorów przepisują ją osobom osłabionym, jako pożywienie. Czarninę robić można z prosięcia, gęsi lub kaczki, a nawet z przodka od zająca. Należy przegotować trochę octu, osolić go, ostudzić i w ten ocet wpuścić krew w czasie zarzynania prosięcia, gęsi lub kaczki, przeznaczonéj na czarninę. Prosię lub kaczka oczyszcza się doskonale, parzy, opala z włosów nad ogniem i tak oczyszczone wstawia w garnku jakby na rosół; z gęsi zaś używa się do czar (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
CHUTNEY ŚLIWKOWO-GRUSZKOWE ZEBRANE PRZEPISY

1:30 CZAS PRZYGOTOWANIA POZIOM (ŚREDNI) 4 LICZBA PORCJI   SKŁADNIKI cebula – 300 g korzeń imbiru – 50 g śliwki węgierki – 500 g gruszki – 500 g suszone papryczki chili – 2 szt. ziele angielskie – 3 szt. jagody jałowca – 3 szt. winny ocet jabłkowy – 150-175 ml cukier – 200 g pieprz cayenne sól PRZYGOTUJ jednorazowe filtry do herbaty 4 słoiki o pojemności 175 ml moździerz KROK 1: ZAGOTOWUJEMY OWOCE Z PRZYPRAWAMI Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę. Śliwki obieramy, pozbawiamy pestek. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych. Owoce kroimy w kostkę. Chili, jałowiec i ziele angielskie grubo rozcieramy w moździerzu i umieszczamy w jednorazowym filtrze do herbaty. Dobrze zamykamy. Całość zagot (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Ogórki na słodko-kwaśno, delikatnie ostre, pasteryzowane w piekarniku ZEBRANE PRZEPISY

2 porcje 360min Łatwy Składniki ogórki gruntowe 4 kg duże, przerośnięte, sól kamienna 4 łyżki marchew 4 sztuki większe, cebula 4 sztuki większe, papryka czerwona słodka 4 sztuki, woda 2 litry, ziele angielskie 2 łyżki, kolendra 4 łyżki, liście laurowe 12 sztuk nasiona kopru "baldachimy" zalewa: woda 4 litry, ocet 3/4 litra, cukier 2 szklanki, goździki 10 sztuk, papryka ostra "Koral" 3 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki   1. Duże, wyrośnięte ogórki gruntowe idealnie się nadają na takie przetwory = gruntowe ogórki duże w dużej misce zalać zimną wodą na dwie godziny, wodę wylać i wlać zimną wodę na dwie godziny, ogórki do sucha wytrzeć ręcznikiem kuchennym. ściąć "dupki" ogórków, kroić je ze skórką ręcznie na talarki do dużej miski, wsypać tylko sól kamienną, wymieszać, zostawić na całą noc w misce, następnie ogórki porcjami odsączyć na durszlaku i wsypać do czystej miski 2. Do g (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Gęś duszona podana z prażuchą ZEBRANE PRZEPISY

Składniki podstawowe • 1 tuszka gęsi • 10 dag cebuli • 2 szkl. rosołu • 30 g mąki pszennej • 30 g smalcu Marynata do mięsa z gęsi • 50 g marchwi • 50 g selera • 50 g pora bez liści • kilka ząbków czosnku • 50 ml octu jabłkowego • 400 g oleju • zioła kolendry, majeranek, • pieprz, sól Sposób przygotowania Tuszkę gęsi podzielić na porcje. Natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Pozostawić w chłodnym miejscu na około 2 godziny. W tym czasie przygotować marynatę. Połączyć ocet jabłkowy, rozdrobniony czosnek i warzywa, dodać kolendrę i około pół litra przegotowanej wody. Marynatą zalać gęsinę, pozostawić na całą noc. Do naczynia wlać olej, podgrzać dobrze, włożyć mięso – obsmażyć, następnie dodać kilka ząbków czosnku oraz pokrojoną w paski cebulę. Dusić wolno około 2 godziny pod przykryciem, dolewając rosół. Pod koniec duszenia dodać szczyptę majeranku. Miękkie mięso wykładać na p&oacut (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Majonez tradycyjny ZEBRANE PRZEPISY

Składniki:  1 duże żółtko (w temp. pokojowej) 150 ml oleju 1-2 łyżeczki octu winnego 1 łyżeczka musztardy Dijon szczypta soli Wykonanie: 1. Żółtko i musztardę umieszczam w naczyniu w którym będę robiła majonez (ja używam takiego wysokiego kubka do blendera) i zaczynam ubijać, aż oba składniki się połączą, następnie cały czas ubijając dodaję cienką stróżką olej, na początku bardzo bardzo powoli, z czasem trochę szybciej, nie warto jednak się spieszyć. 2. Gdy połączę cały olej dodaję ocet winny (ja dodaję dokładnie 1,5 łyżeczki,ale to zależy od Waszego smaku), oraz szczyptę soli. Przechowuję w lodówce

Zobacz cały wpis na blogu »