Ocet

Wpisy zawierające słowo kluczowe ocet.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY ZEBRANE PRZEPISY

Główka czerwonej kapusty, 1 cebula, 3-4 winne jabłka, sól, ocet, olej, cukier Kapustę poszatkować, ugotować w dużej ilości wody z octem i solą, odcedzić na pół ugotowaną. Cebulę pokrajać, jabłka zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać kapustę z jabłkami i cebulą, doprawić olejem, octem, solą i cukrem. 

Zobacz cały wpis na blogu »
Karp w galarecie ZEBRANE PRZEPISY

SKŁADNIKI: 5/6 porcji karpia 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 selera kilka ziaren ziela angielskiego kilka listków laurowych 5-6 łyżeczek żelatyny (na 1l wywaru) 2 białka (na 1l wywaru) 1 łyżka octu (na 1l wywaru) sól, pieprz SPOSÓB WYKONANIA: Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać, umyć i zagotować w 2 litrach osolonej wody z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego. Następnie oczyścić porcję karpia, lekko nacinając skórki w dwóch, trzech miejscach. Wrzucić do wrzątku z jarzynami i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut, po czym wyjąć rybę, zdjąć skórkę i usunąć ości. Rybę ułożyć dekoracyjnie na półmisku. Do pozostałego wywaru dodać rozpuszczoną żelatynę, ocet i ubite na pianę białka. Doprawić i przez chwilę gotować, ciągle mieszając. Po kilku minutach sklarować wywar: przecedzić przez sito i gęstą gazę. Tężejącym zalać dekoracyjnie przybrane porcje ryby. Karpia podawać skropionego sokiem z cytryny lub z sosem tatarskim. (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Sałatka ziemniaczana po bawarsku ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: 1kg ziemniaków 5 ogórków konserwowych 1 cebula 1/8 litra bulionu 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka posiekanych ziół 150g boczku Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Ostudzić, obrać i pokroić w grube plasterki. Boczek pokroić w kostkę i przysmażyć na patelni bez tłuszczu. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w kostkę. Przygotować bulion. Do gorącego dodać ocet, oliwę, trochę soli, pieprzu i musztardę. Wymieszać. Ziemniaki przełożyć do miski. Dodać boczek, cebulę i ogórki. Zalać gorącym bulionem, dodać zioła i wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. (Można dodać jeszcze szczyptę cukru). Schłodzić. (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Agrest dojrzały - konfitura ZEBRANE PRZEPISY

Wziąć 1 litr dojrzałego duŜego agrestu, nalać dobrym octem, lecz niezbyt tęgim i pozostawić tak przez tydzień. Po tygodniu ocet zlać i agrest osuszyć na sicie. Do 1 litra agrestu wziąć 40 deka cukru, z którego ugotować syrop sposobem w przepisie podanym, wyszumować go, agrest włoŜyć i zagotować parę razy z cukrem; następnie wybrać agrest łyŜką durszlakową, a syrop gotować, dopóki nie będzie dostatecznie gęsty. Po wystudzeniu nalać nim agrest, zawiązać i zachować w suche miejsce

Zobacz cały wpis na blogu »
Szparagi w sosie remuladowym. ZEBRANE PRZEPISY

1 i 1 /2 kg szparagów, 1/2 litra oliwy soja, 4 jaja, 1/2 cytryny, Maggi'ego przyprawa, zielona pietruszka, koperek, szczypiorek, 2—3 łyżeczki musztardy, ocet, sól, pieprz mielony, cukier miałki. Obrane i opłókane szparagi powiązać bawełną w 2 albo 3 pęczki, włożyć do gotującej się wody, zagotować i odlać wodę. Powtórnie zalać wrzącą wodą, dodać szczyptę cukru, łyżkę soli i gotować przeszło pół godziny; gotowane w ten sposób szparagi pozbawia się goryczki. Po ugotowaniu wyłożyć na sito, rozwiązać i ostudzone podzielić na 2 do 3 części i podać z sosem remuladowym

Zobacz cały wpis na blogu »
Zupa kalafiorowa ZEBRANE PRZEPISY

30 minut 4 osoby Łatwe kalafior - 50 dekagramów Delikat przyprawa uniwersalna Knorr mleko litrów ser żółty tarty - 20 dekagramów żółtka - 2 sztuki natka pietruszki (posiekana) gałka muszkatołowa ocet 1. Oczyść i namocz kalafiora w wodzie z octem, podziel go na różyczki. 2. Zalej wrzącym mlekiem i ugotuj. 3. Miękkiego kalafiora przetrzyj. 4. Wymieszaj z serem, żółtkami i natką pietruszki. 5. Wstaw do większego naczynia z wrząca wodą i podgrzewaj kilka minut, często mieszając. Dopraw do smaku Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i gałką muszkatołową. 6. Zupę kalafiorową podawaj zaraz po ugotowaniu. 

Zobacz cały wpis na blogu »
PIECZONE NA RÓŻOWO SKRZYDŁO WOŁOWE Z PALONĄ PAPRYKĄ I TAJSKIM SOSEM IMBIROWYM ZEBRANE PRZEPISY

SKŁADNIKI: 350 g skrzydła wołowego QMP (bez błon i ścięgien) 2 papryki 50 g rukoli 20 g kiełków buraka 20 g świeżego szpinaku 80 ml soku jabłkowego 120 ml słodkiego sosu śliwkowego 50 ml octu winnego jabłkowego 20 g świeżego imbiru 1 ostra papryczka chilli sól świeżo mielony pieprz 1.Mięso myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 °C, wstawiamy mięso i pieczemy 7 min. Wyjmujemy i odstawiamy, żeby odpoczęło. 2.Przygotowujemy tajski sos imbirowy. Do rondelka lub patelni wlewamy sok jabłkowy, sos śliwkowy, ocet jabłkowy, dodajemy obrany i pokrojony w zapałki imbir, drobno posiekaną papryczkę chilli i świeżo mielony pieprz. 3.Paprykę myjemy i umieszczamy nad płomieniem. Trzymamy ją tam, obracając, dopóki cała jej skórka nie będzie czarna. Przypaloną paprykę wkładamy do torebki foliowej na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy paprykę i zmywamy skórkę pod strumieniem bieżącej wody. Paprykę już bez skórk (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Chłodnik a’la litewski ZEBRANE PRZEPISY

300 ml jogurtu sojowego 100-150 ml pasteryzowanego soku z buraka, jeżeli będzie to koncentrat, to o połowę mniej 5-7 rzodkiewek kilka ogórków gruntowych 1 łyżka posiekanego kopru 1 łyżka posiekanej pietruszki sól i czarny mielony pieprz do smaku 2 łyżki mieszanki podprażonych pestek dyni, słonecznika i orzechów włoskich ewentualnie biały ocet winny do dodatkowego zakwaszenia Mieszamy jogurt z sokiem z buraków, doprawiamy następnie wrzucamy pokrojone warzywa i posiekaną zieleninę. Posypujemy podprażonymi pestkami i orzechami. 

Zobacz cały wpis na blogu »
Pasztet polski z królika ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: 1,6 kg przedniej i  zadniej części królika, 35 dag wędzonego boczku, 2-3 jajka, 8 łyżek tartej bułki, gałka muszkatołowa Bejca do mięsa: 2 cebule, pietruszka, seler, por, 2-3 marchewki, ziele angielskie, liść laurowy, szklanka octu, goździki Ocet połączyć ze szklanką wody, Składniki: 1,6 kg przedniej i  zadniej części królika, 35 dag wędzonego boczku, 2-3 jajka, 8 łyżek tartej bułki, gałka muszkatołowa Bejca do mięsa: 2 cebule, pietruszka, seler, por, 2-3 marchewki, ziele angielskie, liść laurowy, szklanka octu, goździki Ocet połączyć ze szklanką wody,

Zobacz cały wpis na blogu »
Wielkanocny pieczony schab ZEBRANE PRZEPISY

SKŁADNIKI: • 1-1,5 kg schabu wieprzowego bez kości – z ekologicznej hodowli • 250 ml bulionu SKŁADNIKI NA MARYNATĘ: • 2 łyżki musztardy Dijon • 100 ml octu jabłkowego • ½ łyżeczki soli morskiej • ½ łyżeczki czarnego pieprzu • ½ łyżeczki majeranku • 2 gałązki rozmarynu • szczypta kminku • szczypta kurkumy • kolendra  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Przygotuj marynatę do mięsa: w szklance wymieszaj ze sobą musztardę, ocet jabłkowy, dopraw solą, pieprzem, majerankiem, rozmarynem, kminkiem, kurkumą i kolendrą. 2. Umyj mięso i włóż je do głębokiego naczynia. 3. Polej mięso marynatą i odłóż do lodówki (najlepiej na całą noc). 4. Następnego dnia obsmaż mięso z każdej strony. 5. Rozgrzej piekarnik do 220°C. 6. Wstaw przygotowane mięso do naczynia żaroodpornego, polej je pozostałością marynaty oraz bulionem. 7. Piecz mięso przez 30 minut pod przykryciem, po tym czasie zmniejsz temperaturę (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Jajka przepiórcze marynowane w burakch ZEBRANE PRZEPISY

Składniki:  ilość: 24 sztuki czas: 30 minut + 24 h oczekiwania 2 tuziny jajek przepiórczych 2 szklanki soku z buraków 1 szklanki octu winnego z jabłek 1 szklanki cukru 1 płaska łyżeczka soli 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 goździków Wykonanie: 1. Do rondla wlej ocet i sok z buraków, wsyp sól oraz cukier i dodaj przyprawy. Wstaw na ogień, doprowadź do wrzenia, zamieszaj i odstaw do wystudzenia. W tym czasie przygotuj jajka. 2. Jajka przepiórcze ugotuj na twardo (około 3 minuty od zagotowania wody). Następnie wystudź je przez kwadrans w zimnej wodzie i obierz ze skorupek. Włóż do słoika, zalej zimną marynatą i wstaw na jedną dobę do lodówki. Wyjmij, odcedź i podawaj z majonezem lub sosem chrzanowym. Po marynowaniu możesz je przechowywać przez 3 dni w lodówce. 

Zobacz cały wpis na blogu »
Jajka w różowym majonezie ZEBRANE PRZEPISY

Składniki:  ilość: 12 sztuk czas przygotowywania: 30 minut tuzin jaj 1 świeże żółtko 300 ml oleju rzepakowego 2 łyżeczki octu jabłkowego 3-5 łyżeczek soku z buraka 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soli Świeżo siekany szczypiorek kiełki rzodkiewki lub rzeżucha Wykonanie:  1. Oddzielamy żółtko od białka i umieszczamy je w głębokim talerzu. Następnie cieniutkim strumieniem wlewamy olej, rozprowadzając go w żółtku za pomocą łyżki. (Jajko oraz olej muszą mieć taką samą temperaturę! Najlepiej pokojową). 2. Majonez ucieramy, rozprowadzając go po ściankach talerza. Można również wspomóc się blenderem. Gdy powstanie zbita emulsja, dodajemy sól, ocet i musztardę. Dokładnie rozprowadzamy w majonezie. Później wlewamy stopniowo sok z buraka, cały czas mieszając, aż do uzyskania pożdanego koloru. 3. Jajka gotujemy na twardo, a następnie chłodzimy przez kwadrans w zimnej wodzie. Obieramy i kroimy na połówki. 4. Dekorujemy majonezem, świeżo siek (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Buraczkowe grzanki z kozim serem ZEBRANE PRZEPISY

Składniki:  3 Buraczki purée Hortex – 1 opakowanie 3 1 bagietka 3 200 g koziego sera 3 2 łyżki oliwy 3 2 cebule czerwone 3 2 jabłka 3 ½ szkl. octu winnego 3 1 łyżka suszonego tymianku 3 1 łyżeczka brązowego cukru 3 garść rukoli lub innych świeżych ziół 3 sos balsamiczny do dekoracji 3 sól, pieprz Przygotowanie: Jabłka i cebule pokrój w piórka i zeszklij na oliwie. Dodaj ocet i duś na małym ogniu 15 minut. Dodaj buraki i duś kolejne 15 minut. Dodaj cukier i dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. W tym czasie pokrój bagietkę w półtoracentymetrowe kromeczki i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 200°C. Każdą grzankę grubo posmaruj chłodnym chutneyem, udekoruj plastrami sera, rukolą i kroplą sosu balsamicznego.

Zobacz cały wpis na blogu »
Ocet jabłkowy z aromatem ziół ZEBRANE PRZEPISY

Przygotowanie: Ocet jabłkowy sporządza się według przepisu zamieszczonego wcześniej. Gotowym octem zalewa się w dobrze wyparzonym i szczelnym słoiku drobno posiekane ząbki czosnku, nasiona kminku, ususzone liście mięty pieprzowej i ziele majeranku. Na 1 litr octu przeznaczamy 5 ząbków czosnku, 2 łyżeczki nasion (owoców kminku), 1 łyżeczkę sproszkowanych liści mięty i 2 łyżeczki ziela majeranku. Słój trzymamy w ciepłym miejscu co najmniej przez 4 miesiące, co jakiś czas potrząsając nim dla dobrego połączenia się użytych składników. Następnie ocet przecedzamy przez gęste sito i zlewamy do wyparzonych, szczelnych butelek. Przechowujemy go w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu lub po prostu w lodówce. 

Zobacz cały wpis na blogu »
Śledzie marynowane ZEBRANE PRZEPISY

Do przygotowania marynowanych śledzi będą potrzebne - 1 kg płatów śledziowych z beczki, 2 duże cebule, 1 szklanka octu 10 proc. 2 szklanki wody, 3-4 łyżki  (...)

Zobacz cały wpis na blogu »