Ocet

Wpisy zawierające słowo kluczowe ocet.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

KARP W ZALEWIE OCTOWO - POMIDOROWEJ ZEBRANE PRZEPISY

SKŁADNIKI 4 filety karpia  ocet spirytusowy klarowane masło do smażenia przecier z malinowych pomidorów duża cebula marchewka sól i młotkowany czarny pieprz 2 łyżki ziaren białej gorczycy szczypta cukru listek laurowy 2 owoce ziela angielskiego PRZYGOTOWANIE RYBY Filety karpia podzielić na mniejsze kawałki, obrać z dużych ości i osuszyć dokładnie papierowym ręcznikiem.Doprawić odrobiną soli i młotkowanym czarnym pieprzem. Każdy filet obtoczyć w mące i usmażyć nazłotona rozgrzanym klarowanym maśle, które nada panierce delikatny maślany smak.Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.  PRZYGOTOWANIE ZALEWY OCTOWO-POMIDOROWEJ Do garnka wlać szklankę źródlanej wody oraz pół szklanki octu spirytusowego.Dodać kilka ziaren pieprzu, dwa ziarna ziela angielskiego,listek laurowy i dwie łyżki ziaren białej gorczycy. Gotować przez kilka minut i dodać słoiczek domowego przecieru z malinowych pomidorów. Doprawić szczyptą soli i cuk (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Grillowany okoń owinięty boczkiem ZEBRANE PRZEPISY

Składniki (2 porcje)   1 czerwona cebula 100 g śmietany 100 g jogurtu (3,5% tłuszczu) 0.5 łyżki cukru 1 łyżeczka octu ziołowego 4 średniej wielkości ziemniaki ugotowane w mundurkach 100 g startego sera (np. Ementaler) 2 okonie morskie (po ok. 300 g) 0.5 cytryny po 1 łyżce posiekanych ziół: oregano i tymianku 6 plasterków boczku sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1 Cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać śmietanę, jogurt, cukier oraz ocet. Całość wymieszać, doprawić solą i pieprzem.   2 Ziemniaki przekroić, wybrać łyżeczką ze środka trochę miąższu. Miąższ wymieszać z serem, posolić i tak powstałym nadzieniem nafaszerować połówki ziemniaków. Połączyć ze sobą części ziemniaków i szczelnie zawinąć w folię aluminiową. (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Barszcz czerwony ZEBRANE PRZEPISY

Składniki kilogram buraków 5 g suszonych grzybów 80 g cebuli 100 g jabłka dwa zielone liście pora jedna gałązka świeżego tymianku jeden liść laurowy dwie gałązki natki pietruszki jedna gałązka selera naciowego 2 ząbki czosnku 10 g cukru sok z 1 cytryny majeranek sól czarny pieprz (w ziarenkach) ocet winny czerwony litr wody lub wywaru wołowego zakwas buraczany Przygotowanie zakwasu 3 średnie buraki (półplastry) 2 kromki chleba razowego (pokruszone) 4 główki czosnku (na połowy) Przełożyć do słoika, zalać letnią wodą, zakręcić wieko i odstawić w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej na około 5 dni.   Przygotowanie warzyw Grzyby dokładnie umyć, namoczyć i oddzielnie ugotować w wodzie, w której się moczyły. Po ugotowaniu wywar z grzybów starannie zlać (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Barszcz po ukraińsku ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: 300 g mięsa wieprzowego (np. żeberek), 250 g buraków, 250 g ziemniaków, ćwiartka białej kapusty, (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Barszcz ukraiński ZEBRANE PRZEPISY

Dla przygotowania 3 litrów barszczu ukraińskiego potrzebne są:   Buraki – 360 g Kapusta świeża – 240 g Ziemniaki – 480 g Marchew & (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Barszcz czerwony zabielany ZEBRANE PRZEPISY

Składniki 3 litry rosołu4-5 małych buraczkówduża marchewmała pietruszka (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Barszcz czerwony zabielany ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: 6-7 średnich buraków czerwonych 4 ząbki czosnku 3 kostki rosołowe drobiowe 2 łyżeczki kucharka 3 liście laurowe 5 ziarenek angielskiego ziela sól, pieprz, cukier ocet spirytusowy lub ocet winny 100 ml śmietany 30% 3 l wody Buraki obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce, dodać wodę, czosnek kostki rosołowe, liście laurowe, ziele angielskie, kucharka, sól. Wszystko razem zagotować 30-40 min. Dodać 2 łyżki octu, cukru do smaku (ja daję ok. 1 łyżkę stołową), wlać śmietanę, zagotować. Doprawić pieprzem. Podawać z ziemniakami i skwarkami z boczku. Wersja bez śmietany i skwarek idealnie nadaje się do krokietów, uszek i na Wigilię.

Zobacz cały wpis na blogu »
Auszpik z nóżek cielęcych ZEBRANE PRZEPISY

 Proporcja: 4 nóżki i 1 główka cielęca, soli, 1—2 march., cebula, 1 pietr., 1 por, 1 seler., 2—3 liści bobk., 5—8 ziarn pieprzu ang., 2—3 białek, ½ szkl. octu. Sos musztard. lub ocet i oliwa.  Na formę 4 nóżki i główka. Ugotować na miękko z solą, włoszczyzną i pieprzem angielskim, wybrać nóżki i główkę, przepłukać w ciepłej wodzie, pokrajać w kostkę, i wyklarować auszpik z dodaniem trochę octu i białka. Po sklarowaniu nalać trochę auszpiku do formy, skoro zastygnie, ugotowany mózg z główki pokrajać w plasterki, położyć na auszpik, na to poszatkowane mięso (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Stek z antrykotu z grillowanymi warzywami i salsą z czerwonej cebuli ZEBRANE PRZEPISY

60 minut Pieczenie: 8 minut Smażenie 3 minuty Ilość osób 4-6 osób Skomplikowanie  łatwe Składniki:  1-1,5 kg antrykotu Uczta Qulinarna sól, pieprz 50 g masła klarowanego   Grillowane warzywa: 3 papryki (po jednej sztuce z każdego koloru) 1 cykoria 1 bakłażan 1 duża czerwona cebula 100 g pieczarek 1 cukinia   Salsa z czerwonej cebuli: oliwa z oliwek z drugiego tłoczenia 1 czerwona cebula sos sojowy jasny ocet balsamiczny miód sól, pieprz   Przygotowanie:  Antrykot pokroić w plastry o grubości 1,5-2 cm i osuszyć ręcznikiem papierowym. Mięso z obu stron oprószyć solą i pieprzem, a następnie smażyć na maśle klarowanym na mocno rozgrzanej patelni lub grillu do uzyskania złoto-brązowego koloru. W tym czasie rozgrzać piekarnik do (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Stek z antrykotu z grillowanymi warzywami i salsą z czerwonej cebuli ZEBRANE PRZEPISY

60 minut Pieczenie: 8 minut Smażenie 3 minuty Ilość osób 4-6 osób Skomplikowanie  łatwe Składniki:  1-1,5 kg antrykotu Uczta Qulinarna sól, pieprz 50 g masła klarowanego   Grillowane warzywa: 3 papryki (po jednej sztuce z każdego koloru) 1 cykoria 1 bakłażan 1 duża czerwona cebula 100 g pieczarek 1 cukinia   Salsa z czerwonej cebuli: oliwa z oliwek z drugiego tłoczenia 1 czerwona cebula sos sojowy jasny ocet balsamiczny miód sól, pieprz   Przygotowanie:  Antrykot pokroić w plastry o grubości 1,5-2 cm i osuszyć ręcznikiem papierowym. Mięso z obu stron oprószyć solą i pieprzem, a następnie smażyć na maśle klarowanym na mocno rozgrzanej patelni lub grillu do uzyskania złoto-brązowego koloru. W tym czasie rozgrzać piekarnik do (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Sałatka ziemniaczana z musztardą di jońską ZEBRANE PRZEPISY

składniki: 2 duże ugotowane ziemniaki , 2-3 szalotki lub czerwone cebule ,natka pietruszki. Sos: 2 łyżki musztardy dijońskiej, 2 łyżki czerwonego octu winnego, 150ml oleju lub oliwy, sól pieprz. Do musztardy dodajemy sól, pieprz, ocet i mieszamy. Cały czas mieszając dolewamy olej, aż do uzyskania konsystencji majonezu. Ziemniaki kroimy w grubą kostkę, szalotki w cieniutkie plasterki. Ziemniaki mieszamy z cebulką, polewamy sosem i mieszamy. Przyprawiamy czarnym pieprzem i posypujemy natką pietruszki. 

Zobacz cały wpis na blogu »
Ailloli ZEBRANE PRZEPISY

 Rodzaj sosu czosnkowego; tradycyjny prowansalski sos popularny na południu Francji wykonany z czosnku, oliwy, soku z cytryny, często z dodatkiem żółtka. Zazwyczaj miesza się najpierw żółtka, rozdrobniony czosnek i musztardę Następnie należy powoli dolewać oliwę i sok z cytryny mieszając trzepaczką aż do uzyskania emulsji. Ailloli może zawierać też inne przyprawy, jak pieprz i ocet

Zobacz cały wpis na blogu »
Ajo blanco, czyli chłodnik czosnkowo-migdałowy ZEBRANE PRZEPISY

Dla 4-6 osób   350 g miąższu chleba pszennego bez skórki 300 g migdałów bez skórki 4-5 ząbków obranego czosnku 180 ml oliwy 5 łyżek winnego octu (najlepiej cherry) sól i biały pieprz do smaku winogrona do podania różowy pieprz do dekoracji   Chleb moczymy w małej ilości zimnej wody, pozostawiamy na kilka minut. Migdały miksujemy na pył. Dodajemy czosnek, oliwę i ocet, blendujemy na gładką masę. Miksujemy ją z namoczonym chlebem, wlewając stopniowo około litra zimnej wody. Doprawiamy solą i białym pieprzem, wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny. Podajemy z połówkami winogron, oprószone różowym pieprzem

Zobacz cały wpis na blogu »
grzanki ze szparagami i jajkiem w koszulce ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: (na 2 porcje) 12 szparagów (zielonych lub (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Sałatka z kozim serem zapiekanym w cieście francuskim i malinowym dressingiem ZEBRANE PRZEPISY

Składniki na 4 porcje: roszponka – 1/2 opakowania rukola – 1/2 opakowania ciasto francuskie – 1 rolka ciasta kozi ser dojrzewający – 6 łyżek maliny – 10 szt. oliwa z oliwek – 4 łyżki jaja – 1 szt. truskawki – 1 szklanka ocet balsamiczny – 4 łyżki Produkty pomocnicze: sól, mielony pieprz, cukier – do smaku Sposób przygotowania: 1. Truskawki i maliny umyj, oczyść i osusz. Truskawki pokrój na cząstki. Roszponkę i rukolę przebierz. Z roszponki usuń nasady korzonków, a z rukoli twarde łodygi. 2. Ser kozi dojrzewający pokrój w równe plastry grubości jednego centymetra. Jaja wbij do miski irozmąć na jednolitą masę, a gotowe ciasto francuskie lekko rozwałkuj. Przy pomocy pierścienia kucharskiego lub okrągłej miseczki wytnij z ciasta dwa różnej wielkości kółka tak, aby mniejsze było podstawą, a większym można było przykryć plaster sera. 3. Przygotuj sos, łącząc ze sobą część malin, odrobinę oc (...)

Zobacz cały wpis na blogu »